Indonesië eilandhoppen

Nanda en haar gezin gingen vijf weken eilandhoppen in Indonesië. Het was een complexe reis met verschillende samenstellingen van het gezin: deels met 2, 3 en 4 personen. Ze startten op het eiland Sulawesi en reisden vervolgens naar Sumatra, Java en Bali. De reis werd afgesloten met een verblijf in Singapore. “We hebben tijdens onze reis veel bijzondere locaties bezocht en de lokale chauffeurs en gidsen waren geweldig!”

 

Een fantastische chauffeur op Sulawesi 

“Op het eiland Sulawesi was alles door de agent goed geregeld. We hadden een fantastische chauffeur: Anca. Hij nam goed zorg voor onze veiligheid en was heel betrokken en lief. In zijn beginners Engels probeerde hij ons veel uit te leggen en hij voegde allerlei leuke stops toe aan de reis. Zo stopten we onderweg naar Torajaland in een dorpje. Hier nam een vriend van Anca ons mee naar een nieuwe activiteit die hij wilt ontplooien om de lokale bevolking te helpen. Het gaat om de productie van Sagu, een soort meel, en we hebben meegedacht over het programma en de invulling. Heel leuk en zeker iets om in de gaten te houden als tussenstop!

 

In Torajaland hadden we ook een fantastische gids: Gibson. Hij ging echt above and beyond! Gibson produceert zelf koffie en die mochten we proeven. Ook nam hij ons mee naar de plek Lombok Parinding, waar je graven in grotten kunt bewonderen. Dat was heel bijzonder om te zien. We waanden ons hier echt even in een Indiana Jones film! 

 

Gibson had voor ons ook een kookworkshop geregeld bij een vriendin thuis. Ook hier waren we weer de eerste om ervan mee te genieten. We maakten vis parmasseran en boing (kip met heel veel kruiden gekookt in bamboo). Het was zo leuk om te doen en we hebben zo lekker gekookt!

 

Ongerepte jungle op Sumatra

We reisden door naar het eiland Sumatra. hier vonden we de plaats Tangkahan (een ongerept junglegebied) geweldig! Het eten en het verblijf was heerlijk en verder was alles snel geregeld. Toen onze jeep kapot ging na 15 minuten onderweg te zijn naar Bukit Lawang, stond er heel gauw weer een nieuwe jeep voor ons klaar. Het is mooi om te zien hoe iedereen elkaar helpt.

 

De plaats Bukit Lawang vonden we een contrast met Tangkahan. De lokale mensen zijn gek op karaoke, dus dat hoor je de hele dag door. We zijn op zoek gegaan naar de orang-oetans, en die hebben we gezien! Maar liefst 8 stuks, dankzij onze top gids Heru.

 

Een streetfoodtour en fietsen op Java

Ook op het eiland Java hadden we weer een hele leuke chaffeur: Rudi. We startten in Jogyakarta, waar we zelf een streetfoodtour hadden geregeld. Heel leuk, want zo leer je zelf Jogyakarta goed kennen. Wat ons betreft een aanrader! Ook hebben we een fietstocht gemaakt in de landelijke omgeving rondom Jogyakarta. We fietsten over smalle wegen, langs groentetuinen, fruitbomen, sawa's en door de dorpjes.

 

De mooiste plekjes van Munduk op Bali

De één na laatste stop van de reis was het eiland Bali, waar we de plaatsen Permuteran, Ubud en Munduk hebben bezocht. Hier waren we weer heerlijk met z’n viertjes. Onze zoon Menno was goed aangekomen en alles was goed geregeld. Ons verblijf was fijn: het eten, de service en kamers, alles klopte! 

 

Munduk vonden we ook prachtig en we verbleven in een mooi hotel. Ik vind het zelf erg leuk om de typisch lokale dingen te zien en ervaren. Dat onze gids flexibel was en ons de mooie plekjes kon laten zien (en niet alleen maar de toeristische attracties) vonden we top! Verder vonden we de Moding plantation prachtig, echt een cadeautje! 

 

Tips voor andere reizigers die willen eilandhoppen

  • Neem goede kleding voor in de jungle van Sumatra mee, want er zijn veel bloedzuigers
  • Volg een kookworkshop op Sulawesi
  • Ga mee met een streetfoodtour in Jogyakarta
  • Ook de ATV tour op Ubud is erg leuk om aan de reis toe te voegen.

 

"Onze eilandhoppen rondreis in Indonesië was complex en vaak aangepast, maar het was allemaal top geregeld!"

 

Wil jij een rondreis naar Indonesië maken? Neem contact met ons op en we helpen je graag met het uitstippelen van jouw rondreis op maat.