Komodo

Een bijzonder hoogtepunt: een bezoek aan de Komodo-eilanden van Indonesië. De Komodo-eilanden liggen tussen Sumbawa en Flores. Het eiland Komodo telt een kleine 2000 inwoners en is vooral beroemd, omdat dit de enige plek ter wereld is waar de prehistorische komodovaraan voorkomt. De eilanden zijn gevormd uit opgestuwde vulkanische rotsen en oude koraalriffen.

 

De drie belangrijkste Komodo-eilanden zijn Komodo, Padar en Rinca. 


Komodo National Park

Het wereldberoemde Komodo National Park is het park waar het eigenlijk allemaal om draait. Dit park bestaat uit de Kleine Sunda-eilanden Komodo, Rinca, Padar, een gedeelte vasteland van Flores en een aantal kleinere eilandjes. Ieder eiland heeft zijn eigen natuur met steile kliffen, fraaie baaien en bergachtige landschappen. Op de eilandjes komt weinig schaduw voor, want veel eilanden zijn bedekt met savannegebied, gras en lontarpalmen. De temperaturen kunnen rustig oplopen tot 45 graden. Het park is 21.900 hectare groot. In het Nationaal Park Komodo is als enige plek ter wereld de komodo ‘draak’ te vinden, oftewel de komodovaraan.

 


De westerse wereld leerde de komodovaraan pas in 1911 voor het eerst kennen. Dit bijna uitgestorven reptiel heeft wat weg van een draak met zijn schubbige huid en imposante verschijning. Een volwassen mannetje kan wel 3 meter lang worden en meer dan 160 kilo wegen! Het is dankzij dit dier dat het Nationaal Park Komodo nu op de lijst van Werelderfgoed staat. De gigantische reuzen zien er lui uit, maar vergist u zich niet! Ze kunnen razendsnel aanvallen op land, uitstekend zwemmen en door hun scherpe klauwen moeiteloos in bomen klimmen. Door hun flinke lichaamsgewicht en giftige tong kunnen ze gerust hertjes, zwijnen en zelfs waterbuffels oppeuzelen. De komodovaraan heeft daardoor geen natuurlijke vijanden. 


Vooral de beet van een komodovaraan is erg schadelijk. De komodotour of de zoektocht mag alleen met een daarvoor opgeleide ranger die weet hoe alles werkt en hoe de dieren kunnen reageren. 

Naast de komodovaraan zijn er bij het Komodo Nationaal Park ook veel bijzondere en unieke duikmogelijkheden. Uw rondreis Kleine Sunda-eilanden wordt hierdoor erg bijzonder!

 

Duiken bij de Komodo eilanden

Komodo staat onder andere bekend als dé plek om te duiken. Het zeegebied beslaat 67% van het Komodo Nationaal Park. Het water kan 100 tot 200 meter diep zijn en de temperatuur is tussen de 22 en 28 graden Celsius. De onderwaterwereld is erg gevarieerd met steile rotswanden, vlakke zandbodems, grotten, kliffen en verschillende kleuren koraal. Een hoogtepunt van een rondreis Kleine Sunda-eilanden is daarom een duik- of snorkeltour in dit gedeelte van Indonesië. Bij het Komodo National Park zijn er vele duikmogelijkheden door de rijke onderwaterwereld. Er zijn meer dan 1000 vissoorten, 250 soorten koraal, mangrovebossen, sponzen, dolfijnen, walvissen, haaien, schildpadden, roggen maar ook doejongs (Indische zeekoeien). Een onderwatercamera is een goede investering!

 

 

Komodo duiklocaties

Er zijn verschillende soorten duiklocaties waar naar hartenlust gesnorkeld en gedoken kan worden nabij Komodo.

 

  • Bidari eiland: bij het Bidari eiland zijn plekken te vinden met hard en zacht koraal bedekt met naaktslakken. Er zijn grotten te vinden wat het geheel erg interessant maakt. Haaien en bultkop papegaaivissen zwemmen hier gewoon rond. Er is een grote helling te vinden, bedekt met verschillende kleuren begroeiingen. Hier zwemmen diverse scholen vissen en zijn grote kreeften te bewonderen.
  • Sabolon: twee hoge terpen bij dit eiland zorgen voor een gevarieerde onderwaterwereld. Net zoals bij het Bidari eiland zijn ook hier hellingen te vinden met een variëteit aan koraal. De opvallende blad schorpioenvis zwemt hier rond net zoals andere grote scholen vissen, rainbow runners, fuselier vissen, schildpadden, mantaroggen en zwartepunthaaien. Bij dit stuk van het Komodo Nationaal Park staan wel sterke stromingen en het is daarom meer geschikt voor de ervaren duiker.
  • Tatawa eilanden: aan het noorden van Komodo ligt de ultieme duiklocatie. De twee eilandjes Tatawa Besar en Tatawa Kecil zijn perfect voor een plezierig dagje duiken. Manta roggen, leeuw vissen en anthiassen worden hier regelmatig gezien tegen een achtergrond van zacht oranje koraal.Het eiland Tatawa Besar biedt meer mogelijkheden om bij te duiken, het kleinere eilandje Tatawa Kecil is geschikter voor snorkelen.
  • Batu Bolong: de Batu Bolong is een spectaculaire duiklocatie in het Komodo Nationaal Park. Het is een kleine, uit de zee naar bovenkomende rots met een gat in het midden. Dit trekt interessante dieren aan zoals de grote napoleonvis, de barracuda en ook haaien en schildpadden. Er staat hier wel een sterke stroming dus het is alleen mogelijk met laag tij te duiken. 

 

Komodo tips

  • Het roze strand van Pantai Merah: stranden met wit, zwart en lichtbruin zand komen genoeg voor, maar uitzonderlijker is een strand met roze zand. Het Roze Strand, of Pantai Merah, is een uniek strand op Komodo. Op de aardbol zijn er maar in totaal zeven van dit soort roze kuststroken te vinden. Dit mooie zand krijgt zijn kleur door een microscopisch klein beestje, de Foraminifera. Zij produceren een rood pigment op de koraalriffen. In combinatie met het witte zand ontstaat de zachtroze kleur. Aan de oosterse baai van Komodo zijn er segmenten te vinden met een roze gloed. Uiteraard zijn snorkelen en duiken hier populair ook door de goede kwaliteit van de natuur en het water. In dit water zijn vele verschillende soorten koraal die grote populaties van vissen aantrekken. Een uitstekende keus om hier te snorkelen of te beginnen met duiken.
  • Duizenden vleermuizen bekijken: vlakbij Komodo ligt Kalong eiland dat bekend staat om de vele vleermuizen die daar ´s avonds de lucht in vliegen. Het beste zicht heeft u op een bootje op het water. Voordat de avond valt, vliegen zij met duizenden tegelijk de lucht in. Een schitterend en bijzonder gezicht!
  • De Komodo cultuur: de meeste mensen op Komodo en de andere Kleine Sunda-eilanden zijn islamitisch. Toch komen op Komodo ook christenen en hindoes voor. Komodo is zeer dun bevolkt en er zijn geen stadjes. De bevolking leeft voornamelijk van de visvangst. Op Komodo zijn vele lontarpalmen te vinden. Het blad van de palm wordt daar gebruikt als schrijfpapier. Ook het sap van de palm wordt gebruikt. In de ochtend en aan het eind van de dag wordt het verzameld. Het sap is lekker zoet en verfrissend. Van de palmbladeren worden ook manden gemaakt. Hierin wordt het vloeistof verkocht. Heel leuk om deze natuurlijke limonade eens te proberen tijdens uw reis op Komodo.
Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Komodo
Maumere-Moni-Noordroute
De Kleine Sunda Eilanden

Rondreis Uitgebreid Flores

Flores: Maumere > Moni, Kelimutu-vulkaan > snorkelen bij Riung > Bajawa, authentieke dorpen > Ruteng, prachtig berglandschap > Labuan Bajo Komodo-archipel: vaar met uw eigen privéboot en spot Komodovaranen.

Indonesie-Flores-Kelimutu4_1_410757
De Kleine Sunda Eilanden

Rondreis Actieve reis over Flores

Flores: Maumere, snorkelen > Moni, Kelimutu-vulkaan > Riung, snorkelen > Bajawa, authentieke dorpen > Ruteng > trekking Wae Rebo > Labuan Bajo > Komodo-archipel: varen met privéboot en spot de Komodovaraan.

Flores-Komodo-varaan1
De kleine Sunda eilanden

Bouwsteen: Reusachtige varanen vanaf eigen boot

Flores en Komodo-archipel

 

Labuan Bajo > varen met privéboot naar Komodo en Rinca, op zoek naar komodovaranen > Komodo-archipel, snorkelen > terug naar Labuan Bajo.