Kelimutu vulkaan

Op het eiland Flores is een van de bijzonderste vulkanen van heel Indonesië te vinden. Op een hoogte van 1690 meter liggen daar namelijk drie kratermeren met verschillende kleuren op de top van de vulkaan Kelimutu. De drie kleuren steken fel af bij het grillige gesteente van de vulkaan. De kleuren van de kratermeren zijn in de loop der jaren veranderd, vermoedelijk door de mineralen die er in zitten. Hun kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving. Een bezoek aan de buitenaards aandoende Kelimutu vulkaan is een hoogtepunt van uw rondreis Kleine Sunda-eilanden.

 

Kelimutu National Park

De Kelimutu vulkaan in het midden van Flores is wereldberoemd om de drie kleurrijke zure kratermeren. De zouten en stikstofoxiden geven verschillende kleuren af zoals blauw, donkergroen en zelfs dieprood. De naam Kelimutu betekent dan ook ‘het kokende meer’.
Het zicht op de vulkaan lijkt net op die van een sprookjeswereld. De omgeving is ook interessant met uitzonderlijke bloemen en beschermde diersoorten. De Kelimutu is onderdeel van het Kelimutu Nationaal Park en het is het kleinste nationale park tussen Bali en de Kleine Sunda-eilanden.

 


Achtergrondinformatie over de Kelimutu

De Kelimutu heeft in vroegere tijd blootgestaan aan enkele erupties, maar nu is er vrijwel geen activiteit in de vulkaan. De oorzaak van de veranderende kleuren is nog niet bekend. Er wordt gedacht dat het water in de loop der tijd op andere mineraallagen stuit. Een andere wetenschappelijke theorie is dat fumaroles de oorzaak zijn van de veranderderde kleuren. Dit zijn openingen in de aardkost waaruit hete gassen of dampen ontsnappen. Toch blijft het opvallend omdat de drie meren verschillende kleuren hebben, terwijl ze op de top van dezelfde vulkaan liggen.
De Kelimutu vulkaan wordt ook ‘Berg der Geesten’ genoemd. De bevolking van Flores gelooft dat overleden mensen hier hun rustplaats vinden. Een kleine 50 jaar geleden offerden mensen nog varkens en buffels uit eerbied voor de katholieke kerk.
Het meer werd pas in 1915 ontdekt door de Nederlander Van Such Telen. Het werd wereldberoemd toen Y. Bouman in 1929 aantekeningen maakte waarin hij beschreef hoe de kleuren van de meren veranderen. Het veranderen van de kleuren is altijd totaal willekeurig gegaan en er is geen touw aan vast te knopen wanneer dit gebeurt en welke kleur het wordt.

 

De legende van Kelimutu

Een koningspaar had ooit twee kinderen. Ze waren een erg gelukkig gezin. Maar wat taboe was, gebeurde: zoon Konde en dochter Meja werden verliefd op elkaar. Ze kregen in totaal drie kinderen. De oude koning dacht dat deze vorm van incest een ramp zou veroorzaken. Konde en Meja moesten een graf graven en hierin al het goud en aardnoten van de familie leggen. Ze moesten zich ergens opstellen en afwachten of de goden hen iets zouden aandoen. De koning nam zijn drie kleinkinderen naar een andere plek. Er brak een storm uit die drie dagen duurde. In die drie dagen ontstonden drie meren van verschillende kleuren.
Het eerste kratermeer, Tiwa Ata Polo, was rood. De naam betekent ‘het meer voor de kwade geesten’. Hier lagen de aardnoten en het goud begraven. Het tweede meer, Tiwa Ata Koo Fai Nuwa Muri (het meer voor jonge mannen en vrouwen), ontstond op de plek waar Konde en Meja hadden gestaan. Op de plek waar de koning met zijn kleinkinderen had gestaan vormde zich het derde meer, Tiwa Ata Bapu, die toen wit was. Deze naam betekent: ‘het meer van de oude mensen’.
Er wordt geloofd dat goede en slechte zielen van overleden mensen over de meren worden verdeeld.


Adembenemende zonsopgang boven de Kelimutu

Mensen die de Kelimutu bezoeken, gaan veelal met zonsopgang. Er loopt een weg naartoe die eindigt bij een wit hek. Daarna is het een wandeling van 10 minuten naar het panoramapunt. Het kan erg koud zijn op de hoogte van 1690 meter. De opkomende zon zorgt voor een adembenemend uitzicht op de kratermeren.
Het is niet mogelijk langs de kratermeren te lopen door een sterke aardbeving in 1992. De steile kraterranden brokkelen sindsdien makkelijker af. Er zijn echter genoeg veilige plekken om de volle glorie van de Kelimutu te bewonderen. 

 

 

Tips voor de omgeving van Moni

Voor het bezoeken van de vulkaan Kelimutu, doen veel mensen het dorpje Moni aan. Dit ligt midden in de rijstvelden aan de voet van de vulkaan. Ook hier is nog genoeg te doen, mocht u meer tijd over hebben tijdens uw rondreis Kleine Sunda-eilanden.

 

Omliggende dorpjes met oude ambacht

In Moni zelf is het mogelijk te kijken naar traditionele dansen. Het is beter deze overdag te bekijken want in de avond is vaak te donker. In de nabijgelegen dorpjes worden op traditionele manier sarongs gemaakt. Op veel locaties zijn de vrouwen meestal bezig met het weven ikats. Dit zijn doeken of kleden met ingewikkelde patronen. Het kleuren van de doeken wordt als meest lastige ervaren. Alleen de stukken die niet zijn afgebonden worden gekleurd. Ngella is een goed voorbeeld van zo’n dorpje.
De omgeving van Moni is geschikt voor lange of korte wandelingen. Het is mogelijk ter plekke iemand in te huren. Dit kan een professionele gids zijn, maar ook een vriendelijke bewoner die graag een extra zakcentje wil verdienen. In de omgeving zijn kleine watervalletjes waar gebadderd kan worden.

Moni, met daaraan grenzend de Kelimutu, wordt vaak kort bezocht tijdens een rondreis door Indonesië of het zuidoosten van Azië. Het is een rustig gebied en is uitstekend om vanuit verder te reizen over Flores. 

Tijdens deze reizen reist u naar de Kelimutu Vulkaan
Maumere-Moni-Noordroute
De Kleine Sunda Eilanden

Rondreis Uitgebreid Flores

Flores: Maumere > Moni, Kelimutu-vulkaan > snorkelen bij Riung > Bajawa, authentieke dorpen > Ruteng, prachtig berglandschap > Labuan Bajo Komodo-archipel: vaar met uw eigen privéboot en spot Komodovaranen.