Ijen

De Ijen-vulkaan in het oostelijke puntje van Java

De Ijen-vulkaan, ook wel Kawah Ijen genoemd, is gelegen op Oost-Java en is één van de vele vulkanen die op Java te vinden is. Ondanks de vele vulkanen op Java is de Ijen-vulkaan niet te vergelijken met de andere vulkanen. In de 2250 meter hoge vulkaan ligt een prachtig, azuurblauw kratermeer met een diameter van een kilometer. Het is één van de meest zure meren op aarde. Zoals vele andere vulkanen is ook de Ijen nog steeds actief.

 

 

Waarom wij een bezoek aan de Ijen-vulkaan op Java kunnen aanraden

Ondanks dat de Ijen, naar onze mening, één van de mooiste vulkanen is, wordt deze nog niet veel bezocht door toeristen. Dit heeft voornamelijk te maken met de ligging; helemaal in het oostelijke puntje van Java.

Tevens is een bezoek aan de Ijen-vulkaan niet voor iedereen geschikt. U moet toch wel een redelijke conditie hebben om de klim naar boven te kunnen maken. Maar eenmaal boven bent u dit snel weer vergeten zodra u het adembenemende uitzicht heeft! Een bijzonder hoogtepunt van uw rondreis door Indonesië!

Vanaf het basiskamp (waar u met een jeep naar toe wordt gebracht) is het zo’n 3 uur bijna alleen maar omhooglopen. Zeker in het begin is het pad bijna recht omhoog. Wij kunnen u aanraden om rond 06:00 uur in de ochtend te vertrekken. Of misschien nog wel eerder als u de zonsopgang vanaf de krater wilt bewonderen. Een voordeel van zo vroeg vertrekken, is dat het dan nog niet zo warm is. Neem daarom ook een vest mee zodat je warm aangekleed bent. Zeker boven op de krater is het erg fris zo vroeg in de ochtend.

 

Omdat de vulkaan nog steeds actief is, komen er zwavelgassen omhoog. Deze zijn (zeker met een verkeerde windrichting) ook boven op de krater te ruiken. Iets van een sjaal of mondkapje is handig om mee te nemen om over uw mond te kunnen doen, de zwavellucht slaat namelijk op je keel en ogen.

 

    

De zwavelbrokken bij de kratermeer van de Ijen-vulkaan


Tijdens de klim omhoog, komt u verschillende mijnwerkers tegen die met grote manden vol met zwavelbrokken weer naar beneden lopen. De manden wegen rond de 50 kilo, wat ongeveer hun eigen lichaamsgewicht is wat ze op hun schouders dragen. Erg indrukwekkend om te zien!

Er zijn 5 rustplekken waar u even kunt stoppen om wat te drinken. Bij de laatste stop is er de mogelijkheid om wat te drinken te kopen of een gasmasker te huren (mocht u geen sjaal of mondkapje mee hebben).

De klim naar Ijen mag alleen met een gids worden gemaakt. Wij, maar ook uw hotel kan dit voor u boeken. 

 

Tip: excursie Ijen; het blauwe vuur

Het is ook mogelijk om al laat in de avond de Ijen op te gaan. U kunt dan het ‘blauwe vuur’ bewonderen. Het is geen echt vuur, maar door brandend zwavel op de bodem van de krater in combinatie met het zuurstof komt er een blauwe gloed vrij wat blauw vuur wordt genoemd. Als u overdag gaat ziet, u dit niet. Bekijk onze excursie naar de Ijen.

Tijdens deze rondreis reist u naar Ijen
Java-Theevelden
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Groen Java

West-Java: Aankomst Jakarta – Bogor – Nagrak – Lembang – Treinreis richting Jogyakarta. Centraal- Java: Borobudur – Turi – Jogyakarta – treinreis naar Blitar. Oost-Java: Blitar- Landgoed Kaliandra – Bromo – Ijen – naar Bali, locatie ter keuze.

Azie-Indonesie-Java-Bromo
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Actief Java

West-Java: Bogor > Bandung > Tasikmalaya > Papandayan > Pangandaran > Purwokerto, Baturaden > Centraal-Java: Wonosobo, Diëngplateau > Borobodur > Jogyakarta > Oost-Java: Malang > Bromo > Kalibaru, Sukamade > Ijen > naar Bali

Java-Jogyakarta-Becak
Voorbeeldreis Java

Bouwsteen Java: Op weg van Jogyakarta naar Bali

Centraal- en Oost-Java

 

Aanvang in de sultansstad Jogyakarta - oostwaarts naar Malang - de Bromo-vulkaan - zwavelwinning bij de Ijen vulkaan  - met de veerboot naar Bali.