Ubud

Kunstenaars en groene rijstvelden in Ubud

Tijdens uw rondreis over Bali mag een bezoek aan het kunstenaarsplaatsje Ubud eigenlijk niet ontbreken. Ubud wordt gezien als het culturele centrum van het eiland. Hier wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Dagelijks is er wel ergens in de omgeving een tempelfestival, viering of een tentoonstelling waar u naartoe kunt. Ooit was Ubud het toonbeeld van het authentieke Bali, maar deze reputatie heeft de stad zo aantrekkelijk gemaakt dat die werd overspoeld door souvenir- en kunstwinkeltjes, cafés, restaurants en massagesalons. Sinds 2006 is Ubud nog populairder geworden door de verfilmde bestseller Eten, bidden, beminnen van Elizabeth Gilbert. De drukte betekent niet dat uw reis erheen minder aangenaam wordt: er is zoveel te zien en te doen en ook de omgeving van het artistieke Ubud is prachtig. Ubud is een plaats die in vele individuele rondreizen Bali terugkomt.

 

      

Struin over de kunstmarkt en wandel door de rijstvelden van Ubud

Geschiedenis in Ubud

De naam ‘Ubud’ is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat ‘medicijn’ betekent. Dit medicijn werd gehaald uit een kruid dat vlakbij de Campuhan-rivier groeide. Veel oude inwoners van Ubud stonden (en sommige staan) bekend om hun genezende krachten, waardoor zij erg werden gewaardeerd door de voormalige koningen.

 

Lang geleden was Ubud een klein gebied rondom de Campuhan-rivier, maar inmiddels zijn verschillende omringende dorpen eraan vastgegroeid. Nu is het een soort half verstedelijkt en dichtbevolkt plattelandsgebied van wel veertien dorpen met een levendig en gezellig centrum.

 

Onder de koning Tjokorde Gede Agung Sukawati (1910-1978) begon het toerisme zich te ontwikkelen. Helemaal na het bezoek van de Duitse kunstenaar Walter Spies in 1928. De koning startte Ubud’s eerste hotel en in 1936 begon hij met Spies en diverse andere kunstenaars uit binnen- en buitenland de Pita Maha schildersorganisatie. Zij zorgden ervoor dat Ubud het cultureel hart van Bali werd.

 

Kaart van Ubud

Ubud is gelegen in het binnenland van Bali op ongeveer 1,5 uur rijden van de internationale luchthaven van Denpasar. De meeste hotels liggen in of op loopafstand van het centrum. In het centrum van Ubud vindt u veel diverse eetgelegenheden, winkels, markten en ook mooie tempels. Het bekende Monkey Forest ligt ten zuiden van het centrum. Een mooi bos met tempels en voornamelijk veel apen. De apen zijn over het algemeen vrij agressief, let daarom goed op uw spullen en stop geen eten in uw tas. Vanuit Ubud kunt u alle kanten op voor leuke dagtochten en excursies. Ook bent u vanuit Ubud redelijk snel bij de stranden aan de zuidkust van Bali en ook in het noorden en het oosten van het eiland. De routes van Ubud naar het noorden en oosten zijn werkelijk prachtig!

 

 

Weer in Ubud

Bali heeft een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat er twee seizoenen zijn. Vanaf oktober tot april is het regenseizoen. Er valt dan vrijwel dagelijks een bui, maar meestal wel pas in de loop van de middag. De verfrissende buien worden afgewisseld met veel zon. Het droge seizoen is vanaf april tot en met september, dit is ook de beste periode om Bali te bezoeken. De temperatuur in Ubud is het hele jaar ongeveer 30 graden.

Wilt u naar Ubud?
Het uitzicht vanaf de weg op de Baturvulkaan de Gunung Agung
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Bali's bergen en kusten

Zuid-westkust: Seminyak, ontspannen start > het kunstenaarsdorp Ubud > Sidemen, rijstterrassen > Noordkust: Lovina, dolfijnen spotten > Zuid-oostkust: Sanur, strand, goede uitvalsbasis voor uitstapjes Oost-Bali. 

Bali-Ubud-Raften4_1_406476
Voorbeeldreis Bali

Bouwsteen Bali: Actief rondom Ubud

Zuidelijk Bali

 

Deze dagen verblijft u in de groene omgeving van Ubud, vele actieve excursies staan op het programma: raften, fietsen en wandelen.

Bali-Bratanmeer1
Voorbeeldreis Bali

Bouwsteen Bali: Kratermeren en bergen

Zuidelijk en Noord-Bali

 

Eerst naar het levendige Ubud > Lovina, via het Bratanmeer naar deze kustplaats met dolfijnen > via kilometers rijstterrassen naar Sanur, strand.