Seram, Sawai, Lisar Bahari Guesthouse

De Molukken

Tropische hang-out op onverwachte locatie! De accommodatie heeft maar 1 ster, maar het is toch een aanrader, een heerlijke plek om te verblijven. Als u aan komt rijden of varen, denkt u waarschijnlijk: “waar ben ik nu terechtgekomen en wat moet ik hier doen?”. Het dorp waarin het guesthouse ligt is enigszins armoedig met veel huizen met golfplaten daken, het is een vrij arm plaatsje. Het ligt in the middle of nowhere. U wandelt met uw bagage (kofferjongens dragen dit voor u) door het hele dorp heen (komt u varend aan, dan legt de boot direct bij het guesthouse aan). Aan het einde van het dorp ligt het houten guesthouse op palen op het water. Vanaf de diverse terrassen is het puur genieten van het uitzicht over de baai en de aangrenzende hoog oprijzende kliffen. Als u het guesthouse uitloopt, staat u midden in het dagelijks leven van dit eenvoudig dorpje.

Waarom hebben we deze eenvoudige accommodatie opgenomen? Het is bijna de enige aan de noordkust, het is zo authentiek. 

 

Locatie

In een vrij armelijk dorpje aan de moeilijk bereikbare noordkust van Seram ligt het Lisar Bahari Guesthouse. Echt in de middle of nowhere en midden tussen de locale bevolking. Het guesthouse is gebouwd op zee. Het bestaat uit huizen op palen in het water. Vanuit het guesthouse kunt u diverse excursies maken: naar onbewoonde eilandjes met mooie strandjes, de rivier op, snorkelen, trekking. Het is ca. 3 uur rijden naar de haven van Seram, waarvandaan boten naar Ambon en Saparua gaan.

Er is een soortgelijk guesthouse aan de andere kant van het dorp, eigenlijk een kopie van deze accommodatie, het Oanain Muning guesthouse. Ach, het dorp zal er wel bij varen.

Accommodatie

De kamers (ruim 30) zijn allen ongeveer gelijk en zeer eenvoudig. Er staat een bed en een tafeltje. Vaak ontbreken lakens, vraag het gewoon, dan wordt het zo geregeld. Dat geldt ook voor wc-papier en handdoeken. Maar voor de zekerheid kunt u ook onderweg sarongs kopen, is sowieso handig. 

 

U heeft weinig privacy, de muren lopen niet tot het plafond door...(als de kamer naast u bezet is dan hoort u eigenlijk 'alles' van elkaar.

 

Er is geen airco of andere luxe (maar het is zo gebouwd dat de wind er doorheen waait).

 

De badkamer heeft een douche met koud water en een toilet. Er is geen wasbak. Er zijn ongeveer 5 kamers in 1 huis. Bij ieder deel is een zeer ruime veranda met voldoende stoelen en een (eet)tafel. Hier worden uw maaltijden ook geserveerd. Het is eenvoudig, maar wel heel relaxed en het uitzicht is magnifiek! 

 

 

Voorzieningen

Er zijn geen restaurants in de wijde omtrek van het dorp Sawai, dus u verblijft op basis van volpension in het Lisar Bahari Guesthouse. De maaltijden worden op het overdekte terras bij uw huisje geserveerd. En we kunnen u garanderen dat u verwend wordt met allerlei lekkernijen uit de Indonesische keuken! U kunt de hele dag door koffie en thee pakken. Neem eventueel flessen water mee; ter plekke krijgt u gekookt en gekoeld kraanwater (wel veilig, maar Nederlanders vinden vaak dat er een smaakje aan zit).

 

 

U kunt in de omgeving prachtige snorkelplekken vinden (per boot bereikbaar). Wel eigen materiaal meenemen. ’s Avonds is er enkele uren elektriciteit.

 

Het guesthouse ligt tegen het dorp aan, het kan soms lawaaierig zijn als er iets te doen is in de kampung (enkele klachten over gekregen, ons advies is: oordoppen mee; andere opties qua accommodaties zijn er niet). 

 

 

Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën