Karimunjawa Archipel, Kura Kura Resort

Java

We proberen om niet te snel in superlatieven te schrijven. Maar hier, op dit privé-eiland Menyawakan, waar het Kura Kura Resort is gelegen, ontkomen we er niet aan: op en top bounty-gevoel, een paradijs, een droom. Een parel in Indonesië.
Het eilandje Menyawakan maakt onderdeel uit van de Karimunjawa-archipel, die bestaat uit 27 eilanden, van groot naar piepklein.

Je moet er iets voor doen om er te komen, maar het is het allemaal waard.

Het Kura Kura Resort is een piepklein eiland, een rondje er omheen is iets meer dan 2 km. Heerlijk voor een ochtendwandeling.

De bungalows zijn heel mooi, er zijn zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. De huisjes liggen op het brede zandstrand, tussen de palmbomen. Ze liggen aan de westkant. Aan de rand van het strand bestaan hele stukken uit mangrove (prachtig beeld, die enorme boomwortels boven het water uit), afgewisseld door een smalle strook gras.

Aan de oostkant zijn de witte zandstranden, aflopend in het water, waar u ook heerlijk op een ligbed kunt genieten van het uitzicht.

Lagune: om het hele eiland heen is een lagune: een brede rand met laag water (turquiose), daarachter ligt een rif. Je moet door de lagune waden of roeien (met houten lokale boot) om bij het rif te komen. En daarachter liggen de koraaltuinen. Erg leuk: er zijn op meerdere plekken ter hoogte van het rif pieren gemaakt. Handig ook, er staan stoelen en via het trappetje kun je zo het water in.

 

Let op: Het Kura Kura Resort is geopend vanaf 1 april tot en met 31 oktober, van 1 november tot en met 31 maart is het resort gesloten. In de maand april is het resort alleen per ferry bereikbaar.

 

 
Locatie

Ten noorden van Midden-Java, recht boven de stad Semarang. Het eiland heet Menyawakan en maakt onderdeel uit van de Karimunjawa-archipel. Het Menyawakan-eiland is klein, als je de kust volgt dan is het ruim 2 km. Heerlijk voor een vroege ochtendwandeling.

 

Hoe te bereiken?
1. Vanaf het noordelijker gelegen Jepara (daar overnachten) in circa 3.5 uur varen naar het hoofdeiland. Daar wordt u opgewacht door personeel van het resort dat u per snelle hotelboot in ruim een half uur naar het Menyawakan-eiland brengt, waar het resort is gebouwd. En terug uiteraard dezelfde route.

2. Vanaf Semarang vliegen met een Twin Otter (18 passagiers maximaal), de vlucht duurt een half uur. U landt dan op het hoofdeiland. Ook daar wordt u opgewacht door hotelpersoneel en vaart u in een half uur naar uw eindbestemming, het Kura Kura Resort. In april vliegt Airfast niet.

Let op: ferry- en vluchtdagen kunnen zonder opgave van redenen zomaar gewijzigd worden. We zoeken dan de beste oplossing.

Accommodatie

Het ‘hele’ eilandje behoort tot het resort. Privé dus voor de hotelgasten.

Alle kamers zijn in natuurlijke stijl gebouwd en ingericht, werkelijk prachtig.  

Er zijn in totaal 33 kamers (kleinschalig dus), allen laagbouw in bungalowstijl:

 

 • 10 Superior bungalows:
  Alle bungalows bieden uitzicht op het strand, circa 15 meter vanaf de lagune. Deze kamers zijn ondergebracht in zogenaamde twee-onder-één-kap-bungalows. De kamers hebben normale grootte, redelijk ruim. Er kan een extra bed bijgezet worden.
  Er zijn kamers met twee bedden en kamers met twee aparte bedden. Ook zijn er twee kamers die een verbindende tussendeur hebben (voor 1 familie dus), zeer geschikt voor gezinnen. Ook een bank in een nis bij het raam. De schuifdeuren kunnen wijd open.
  De badkamer is mooi, met regendouche, er is een aparte ruimte voor de kleding (walk-in). Buiten is een zitje (onder een palmboom).5 Deluxe bungalows:

 

 • 5 Deluxe bungalows:
 • Dit zijn vrijstaande bungalows, ruimer dan de superior. Ook deze liggen op het brede strand, ook circa 15 meter vanaf de lagune. Hier zijn alleen tweepersoons bedden, er kan geen extra bed worden bijgezet. Dat komt door de indeling: er is een muurtje (met koffie, thee, enz), daarachter is de kopse kant van het bed geplaatst, zodat u vanuit uw bed het strand en het water kunt zien. Ook hier is een bank in de kamer. De badkamer is gelijk aan die van de superior bungalows (ruim, mooi, regendouche).

 

 • 16 Poolvilla’s:
  Deze zijn privé, ommuurd dus. Sommige liggen aan het strand (maar vanwege de muur geen uitzicht op de lagune), de meesten liggen naar achteren. Dit type is wel heel prachtig, zo’n beetje het summum. De ruimte waar alles is gesitueerd is groot!
  Er is een bungalow met tweepersoons bed (met voile er omheen), heel ruim. Met een zgn. ‘daybed’, een bureautje, veel ruimte voor kleding (achter het muurtje) en een enorme badkamer met regendouche, twee wasbakken en toilet.

 

 • 2 Family poolvilla's: 
  Dit is voor gezinnen en bevriende volwassenen wel ‘je van het’, die zich dit kunnen veroorloven (want het zal duidelijk zijn dat hier wel een prijskaartje aan hangt). Eigenlijk geldt de tekst hierboven, van de poolvilla’s, ook voor deze family-suites. Het is een ommuurde ruimte, nog groter, maar dan met twee bungalows (alleen tweepersoons bedden).

 

Een zijstapje: u kunt als u dat wilt één nacht verblijven in een huisje op het verder onbewoonde eiland Krakal (waar slechts één huisje staat voor gasten van Kura Kura). Het is een uur varen. Het heeft wel iets, u bent er geheel afgesloten van de buitenwereld, het eilandje is piepklein, palmbomen rondom uw huisje, snorkelen voor de deur… Als u het wilt: geef dat dan bij boeking aan (u dient wel bij te betalen). Kiest u er ter plekke voor, dan kan het zijn dat andere gasten u voor zijn. Het is allemaal heel apart. Overigens: in noodgevallen is het management van het Kura Kura Resort telefonisch bereikbaar.

Voorzieningen
 • Mooi zwembad
 • Restaurant: aan het zwembad, ook een lunchrestaurant aan de lagune (voeten in het zand en een open overkapt restaurant.
 • Er is een duik- en snorkelcentrum, waar u natuurlijk duiktochten kunt boeken. Maar ook is men hier ingericht op snorkelaars, snorkel, bril en waterschoenen kunt u hier huren.
 • Snorkel- en duikexcursies:
  De archipel is vrij groot en op heel veel plekken is de onderwaterwereld de moeite waard. Eén van onze collega’s heeft er gedoken; hij vond het heel mooi (met de opmerking dat hij nog mooiere locaties in Indonesië heeft bezocht).
 • Snorkelen: u kunt op meerdere plekken zo vanaf het eiland de zee. Eerst door het lage water van de lagune waden tot aan het rif en dan vanaf een houten platform de zee in. Wij vonden het mooi, veel gekleurde koralen en scholen kleine vissen.
 • Een tocht naar Robinson-eiland (half uur varen) is in de prijs begrepen. De naam zegt het al: het is een onbewoond eiland, er zijn zandbanken voor de kust en er zijn koraalbanken. 
 • Daarnaast kunt u één van de aangeboden snorkeltochten boeken (halve dag of hele dag, niet inbegrepen), naar eilanden waar u weer kunt snorkelen vanaf de boot of het strand. Op zich is zo’n tocht al heel mooi, zo van eilandje naar eilandje.
 • Er liggen kano’s, waarmee u in de lagune kunt varen (laag water, kan geen kwaad).
 • Suppen: heerlijk, zo langs het strand (ook alleen in de lagune).
 • Aan de lagune staan ligbedden (onder de palmbomen).
 • Er is airconditioning in de kamers.
 • De gym is aan de andere kant van het eiland (dat hoort bij fitness: eerst een stuk lopen).
 • Ook de Blue Bar is aan de andere (oost) kant. En dat is zo leuk gedaan: allemaal terrasjes met ligbedden en banken waar je in wegkruipt.
 • Er is geen Wifi (het natuurlijke element: tot rust komen, weg van de drukke buitenwereld). Maar mocht u er toch behoefte aan hebben: u kunt voor een paar usd per dag internetten.
Bouwstenen bij dit hotel
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën