Turi, ten noorden van Jogyakarta, Joglo Plawang Heritage Res

Java

Een tweede hotel zoals dit bestaat niet. Alles ademt de oud-Javaanse cultuur. In een landelijk gelegen dorp, temidden van salak-plantages (slangenhuidvrucht) is een zeer bijzonder hotel gebouwd. De grondslag voor dit hotel is de verzameling antiek van een welgestelde Javaan. Gedurende 3 generaties heeft de familie schilderijen, beelden, gamelans, pendopo’s en houten gevels van rijkbewerkte Javaanse huizen verzameld. De huidige eigenaar heeft het initiatief genomen om er iets mee te doen, buiten het plezier van het verzamelen.

Er is een wonderlijk hotel gebouwd, dat grotendeels bestaat uit villa’s. Het formaat is net zo groot als de antieke plafonds (prachtig houtsnijwerk), die uit Javaanse landhuizen en pendopo’s afkomstig zijn. De ene dus wat groter dan de andere. Zo is een bonte verzameling schitterende villa’s/kamers ontstaan. De voorgevels van alle kamers of villa’s zijn zo fraai! Allen afkomstig van oude Javaanse huizen en goed gerestaureerd. Een waar feest voor het oog, alleen al om er rond te dwalen. In iedere kamer is het dure antiek verwerkt: in kasten, stoelen, schilderijen, kleine versierselen, noem maar op.

 

De lobby, met zijn unieke krisverzameling, het antieke gamelaninstrumentarium (waar de dorpelingen op oefenen), de lounge met prachtig meubilair. Veel van wat u ziet zijn in feite museumstukken. Daarnaast is het een waar genoegen om te verblijven in het onbekende dorpje Turi, om in alle rust de omgeving te verkennen. We raden ook eigenlijk aan om in landelijk gebied te logeren en hiervandaan Jogyakarta en de Borobudur te bezoeken, u bent er met uw eigen busje zo. Wij zijn heel enthousiast over Joglo Plawang Heritage Resort, het is absoluut uniek en een aanrader.

Locatie

Turi is een dorp ten noorden van de stad Jogyakarta, op ongeveer een half uur rijden van de hofstad en van de Borobudur.

Accommodatie

 

Dit bijzondere hotel bestaat uit 3 gedeelten. Het Javaanse huis-gedeelte en het Pendopo-gedeelte liggen midden in het dorp, aan de rand van een salak-plantage en aan weerszijden van de dorpsweg.

 

Javaans huis-gedeelte

U wordt ontvangen in een prachtig historisch Javaans huis, enorm groot. Een Javaans huis heet een joglo. Hier zijn de receptie en de lobby van het hotel. Het huis is een authentiek huis, afkomstig van rijke Javanen. Dit is te zien aan het fraaie plafond en de bewerkte en beschilderde houten muren. Ook staan er vele historische voorwerpen, onder andere een kostbare krissenverzameling. Ook sieren antieke wayangpoppen deze rijke omgeving.

 

Naast dit Javaanse huis zijn enkele oude kamers gerestaureerd en geschikt gemaakt, met veel antiek, voor de gasten. Dit zijn de Deluxe rooms.

Verder zijn er in dit gedeelte 4 schitterende villa’s gebouwd, enorm groot (Royal Queen Villa’s). De gevels zijn van hout, prachtig bewerkt en beschilderd. De grootte van de kamers is zo groot als de antieke houten plafonds.  

 

Pendopo-gedeelte

Een pendopo is een overkapping, zonder wanden; je ziet dat heel veel in Indonesië. Pendopo’s zijn van oorsprong en nog steeds plaatsen van samenkomst.

De pendopo in Joglo Plawang is enorm groot, met zij-pendopo’s. En, heel bijzonder, er staat een antiek gamelan-instrumentarium opgesteld, waar dorpelingen ’s avonds oefenen en waar u tijdens uw diner van kunt meegenieten. De opkomst is wisselend: soms zijn ze allemaal present, soms zijn er maar een paar muzikanten.

Aan de pendopo vast is een authentieke joglo (Javaans huis) gebouwd, dit fungeert als restaurant.

Er is naast de pendopo een soort lounge, een gezellige ruimte, waar u wat kunt drinken.

 

Achter de pendopo is een diep ravijn. Aan de rand ervan is een Royal Queen Villa gebouwd. Ook zijn aan de rand van de afgrond 2 Junior Suites gebouwd.

 

En dan het ravijn over: eerst helemaal naar beneden, bruggetje over de rivier over en weer omhoog (dus niet geschikt voor iedereen). Daar zijn 5 Junior Suites gebouwd.

 

Kampung-gedeelte

Op ongeveer 5 à 10 minuten lopen de heuvel op zijn 2 huizen gebouwd, in Javaanse stijl. Ook hier weer: de huizen zijn zo groot als de schitterende daken/plafonds. De gevels zijn ook hier weer prachtig: afkomstig van authentieke Javaanse huizen. Ieder huis heeft 4 slaapkamers, deze worden de Standard rooms genoemd.

Beide huizen worden verbonden door wederom een fraaie pendopo.

Hier ontbijt u. Wilt u zwemmen? Dan even een wandeling maken naar beneden.

Een verzameling antieke koetsen en oude motorfietsen staat in het Kampung-gedeelte te pronken.

 

Kamertypen

 

8 Standard rooms: deze zijn in het Kampung gedeelte.

In ieder huis 4 slaapkamers, de kamers zijn niet zo groot, wel heel mooi met veel antiek. Ieder huis heeft een oud-Javaanse gevel.

 

4 Deluxe rooms: deze zijn in het Javaans huis-gedeelte.

Er zijn 2 twin rooms (2 aparte bedden) en 2 double rooms (1 tweepersoons bed). De twin rooms hebben een slaapkamer van normale afmeting, prachtig houtsnijwerk achter de bedden. De double rooms zijn vrij klein, bed past er net aan in. Maar ze hebben wel een aparte (kleine) livingroom (zitgedeelte).

Ook deze kamers, grenzend aan klein binnenplaatsje, hebben weer authentieke Javaanse houten gevels.

 

7 Junior Suites: deze zijn in het Pendopo-gedeelte.

De Junior Suites zijn rond de 40 vierkante meter. De afmetingen kunnen iets verschillen, deze zijn gekoppeld aan de grootte van de houtbewerkte plafonds. Iedere suite is anders, de antieke verzameling kent geen kopieën.

Dit kamertype is niet geschikt voor kleine kinderen (aan het ravijn).

 

5 Royal Queen Villa’s: deze zijn in het Javaans huis-gedeelte (4) en in het Pendopo-gedeelte (1). Deze kamers zijn enorm groot, zelfs zo groot dat je je eerst afvraagt wat de reden is van deze omvang (tussen de 70 en 80 vierkante meter). Wel, even een blik omhoog en het is duidelijk: de kamer is zo groot als het historische plafond. Wat een schoonheid! Het zal duidelijk zijn dat de afmetingen verschillen, de een is wat groter, de ander wat kleiner, de een heeft een ligbad, de andere een (buiten)douche. Buiten, aan de gevelzijde, is een zitje. De villa in het Pendopo-gedeelte is niet geschikt voor kleine kinderen (aan het ravijn).

Voorzieningen

Het restaurant in het Pendopo-gedeelte bereidt heerlijke Aziatische en westerse gerechten. Daarnaast is er een bar en een lounge met regelmatig live-muziek. Verder is er een zwembad in het Javaans huis-gedeelte, spa, massage, kleine fitnessruimte, kapper en een winkeltje.

 

Wat kunt u hier doen?

-        Naar de Borobudur, minder dan een half uur rijden (ook door een fraai landelijk gebied). Staat u vroeg op voor dit bezoek, zodat u vroeg bij de Borobudur bent (zo tussen 0700 en 0800 uur), dan is het er nog rustig.

-         Naar Jogyakarta, slechts een half uur rijden, maak hier een dagtocht of halve dagtocht naar toe, indien u daar niet logeert

-        Naar Sukorejo, een heel bijzonder uitzichtspunt. U ziet vanuit de hoogte de Borobudur en de vulkaan de Merapi. Op korte afstand, ongeveer 20 minuten rijden.

-   Wandelen in en buiten het dorp. Vraagt u of er iemand mee gaat (en betaal een kleinigheid ter plekke), u komt dan op mooie plekken. U loopt langs de salakbomen, u kunt even bij het Kampung-gedeelte langs (als u daar niet logeert; even deze mooie huizen bewonderen), door het dorp, waar u ook hier nog diverse authentieke Javaanse huizen (joglo’s) zult zien. Buiten het dorp passeert u een begraafplaats en kunt u over de landerijen wandelen.

-     Kookcursus voor Javaanse lunch

-    Wayang Kulit (schimmenspel met poppen gemaakt van leer)

-    Batikcursus

-    Gamelancursus

-    Traditionele danscursus

-    Golfen op de hellingen van de vulkaan Merapi met de Merapi Golf package

Rondreizen bij dit hotel
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën