Terug Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën

Java, Kalibaru: Schildpaddenstrand van Sukamade

Indonesie

Heel basic, maar als beloning ziet u schildpadden die eieren leggen op het strand, of u zet zelf kleine schildpadjes uit.

Excursie
Meerdaagse

Wel nog even wachten tot de schildpad begint met het leggen van eieren, want als ze daarvoor gestoord worden gaan ze direct terug naar de zee.

 

Dag 1 Kalibaru - Sukamade


In de ochtend vertrekt u met een 4wheeldrive naar Sukamade. U wordt begeleid door een gids en chauffeur van het hotel. Sukamade is een klein en zeer afgelegen plaatsje aan de zuidkust in het oosten van Java, waar een organisatie gevestigd is die zich inzet voor het voortbestaan van zeeschildpadden. Hiernaast ligt het Guesthouse waar u verblijft. De schildpadden leggen hun eieren 's nachts op het strand van Sukamade, deze worden vervolgens door de 'rangers' opgegraven en bewaard, totdat de eieren uitkomen en de babyschildpadjes sterk genoeg zijn om bij het strand weer uitgezet te worden. Hierdoor overleeft nu meer dan 90% van de babyschildpadden, terwijl dat eerst rond de 10% was.

 

Maar voordat u in Sukamade aankomt, heeft u eerst een lange tocht voor de boeg: vanaf het hotel in Kalibaru duurt de rit zo’n 6 uur. De eerste 1,5 uur is de weg nog redelijk, maar daarna wordt het steeds hobbeliger. De weg voert eerst nog door een paar dorpjes en langs suikerrietvelden, daarna rijdt u dwars door grote plantages heen. Daarna komt u in het tropisch regenwoud. Onderweg wordt er gestopt bij koffie-, rubber-, en cacaoplantages. Na ongeveer 4 uur rijden komt u uit bij het strand van Rajegwesi. U wandelt naar het dorp toe; ca. 1,5 km lopen. Dit dorp ligt in een grote baai en heeft een prachtig uitzicht over het water. Op het mooie zandstrand liggen felgekleurde vissersbootjes. Hier krijgt u een eenvoudige lunch. Eventueel kunt u in dit dorpje bij binnenkomst van een van de vissersbootjes een kijkje nemen in een van de schuren, waar de kreeften meteen worden gewogen en verdeeld. Het laatste stuk naar Sukamade gaat eerst met de auto dwars door een riviertje en daarna over een bergweg dwars door de jungle naar Sukamade. De weg is hier erg slecht. Ongeveer op de helft van dit stuk maakt u een stop op een redelijk hoog punt, hier heeft u een prachtig uitzicht over de "Groene Baai". Tip: Loopt u een stukje zelf over de weg door de jungle, dan hoort u alle geluiden van de jungle nog beter. U heeft kans om apen, neushoornvogels en vliegende honden te zien. In de middag komt u aan bij het guesthouse. Hier volgt een kleine rondleiding, u loopt eerst naar de schuur waar de opgegraven eieren opnieuw begraven liggen. Er staan bordjes bij met aantallen, soort schildpad en legdatum van de eieren. De schuur ernaast heeft bakken met een klein laagje water, waar de pasgeboren schildpadden nog even kunnen aansterken voordat ze de zee in gaan. De eigenaresse van het guesthouse kookt een simpele, maar heerlijke maaltijd.

 

Na het avondeten rijdt u per landrover in ongeveer een half uur naar het strand. De laatste kilometer moet u lopen. De gids speurt naar schildpadden. U gaat zitten op het strand, waar geen enkel licht mag schijnen. Het licht kan de schildpadden namelijk wegjagen. De 'guards' lopen in het pikkedonker langs het strand om te kijken of er een schildpad komt en ze communiceren onderling met walkietalkies. Pas als de 'rangers' het teken geven mogen de zaklantaarns even aan en is er gelegenheid om foto's te maken. Als er een schildpad komt, wordt iedereen gewaarschuwd. Wel nog even wachten tot de schildpad begint met het leggen van eieren, want als ze daarvoor gestoord worden gaan ze direct terug naar de zee. Het kan gebeuren dat er geen eieren worden gelegd, maar bijna altijd komen er enkele

schildpadden het strand op. Ook als ze geen eieren leggen is het bijzonder om deze schildpadden, die wel ruim een meter groot worden, in de natuur te zien. Zo rond middernacht gaat u weer terug naar het guesthouse. De beste tijd om de schildpadden te zien is van augustus tot en met april, maar een garantie dat schildpadden eieren ziet leggen is er nooit!

 

Dag 2 Sukamade - Kalibaru


Na het ontbijt rijdt u terug naar Kalibaru, een hobbelige tocht over een slechte weg van ongeveer 6 uur. Onderweg stopt u bij een latex-fabriekje. Ook kunt u onderweg lekker een stukje wandelen. 's Middags even bijkomen, eventueel een duik in het zwembad nemen, in het hotel in Kalibaru.

 

Inclusief ontbijt, vervoer per 4wheeldrive, Engelssprekende begeleider