terug naar overzicht

Bouwsteen Onderwaterwereld Noord-Sulawesi

Het wonderlijke Torajaland is het absolute hoogtepunt van deze reis. U zult zich verbazen over de dodencultuur, die zo dominant is in dit gebied. Torajaland is bovendien gelegen in een prachtig landschap in het midden van Sulawesi.

U vliegt aan op Makassar, met nog een goed zichtbaar koloniaal verleden, zoals het Fort Rotterdam. Tijdens deze korte rondreis krijgt u een goede indruk van Zuid-Sulawesi.

Reis dag tot dag: Onderwaterwereld Noord-Sulawesi

Dag 1    Manado

Dag 2    Manado

Dag 3    Pulisan

Dag 4    Pulisan

Dag 5    Bangka

 

 

Dag 6    Bangka

Dag 7    Lembeh

Dag 8    Lembeh

Dag 9    Siladen

Dag 10  Siladen

Dag 11  Bunaken

Dag 12  Bunaken

Dag 13  Manado

100% maat werk

Dag 1 Manado

U wordt opgehaald van de luchthaven Manado en naar uw hotel buiten de stad in Manado gebracht (transfer).

 

Informatie Manado-kust:

Vanuit de hotels aan de kust nabij Manado heeft u een prachtig uitzicht op de eilanden in het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, waarvan Bunaken en Siladen het bekendst zijn. Maar de blikvanger boven water is wel het kegelvormige eiland Manadotua. De onderwaterwereld in het Bunaken Marine National Park behoort tot de mooiste ter wereld.  Met name het rif rondom het eiland Bunaken is spectaculair: op korte afstand van de kust ‘stort’ het rif naar beneden: fantastisch! Het is boeiend voor zowel duikers als snorkelaars. Alle hotels aan de kust bij Manado bieden boottochten naar de prachtigste locaties aan. De kusten ten noorden en westen van de stad Manado hebben geen uitgestrekte lichte zandstranden, het is mangrovekust, met hier en daar een stukje strand er tussen. Het is een prettig gebied om te verblijven. Hier vandaan kunt u in feite alle kanten op. Zo kunt u uitstapjes maken het binnenland in, zoals naar de bergen rond het bijzondere leuke stadje Tomohon en het meer van Tondano.

 

Overnachting in Manado.

Inclusief transfer

 

Dag 2 Manado

DSC_0539_aqfbic(8) Sulawesi-Manado-Jesus monument(8) Indonesie-Sulawesi-Manado1(8)

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Manado.

Inclusief ontbijt

Dag 3 Manado - Pulisan

U wordt opgehaald en in ongeveer 2,5 a 3 uur (afhankelijk vanaf welke locatie nabij Manado) naar de parkeerplaats gebracht, die het dichtst bij het hotel van Pulisan ligt (transfer). Het laatste stukje moet u met de benenwagen verder. Uw chauffeur regelt dragers voor uw bagage (is inclusief de prijs). En dan wandelt u een half uur door het bos, met goed weer een heel leuke wandeling. Het geeft je het gevoel van: ik moet er wat voor doen. Mocht het regenen…. tja… dan is dat zo.

 

Informatie Pulisan:

Het gebied/strand Pulisan ligt aan de noordkust van Noord-Sulawesi. Het strand is heel mooi: licht zandstrand en wuivende palmen. De onderwaterwereld hier is heel mooi, voor zowel snorkelaars als duikers. U zwemt zo vanaf het strand over de koralen heen. Het onderwatergebied is groot en strekt zich uit tot rondom het eiland Bangka. Ten opzichte van het Bunaken Marine National Park is het hier veel rustiger, je komt niet veel andere duikers en snorkelaars tegen. Alle hotels hebben een duikcentrum. U moet er echt per boot naar de mooiste plekken varen. Zo is er op niet al te grote afstand een mooi rif. De kans dat u zeeschildpadden ziet is vrij groot. Het zou zelfs kunnen dat u een school dolfijnen ziet (en heel misschien… walvissen, maar reken er niet op).

 

Overnachting in Pulisan.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer

Dag 4 Pulisan

Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater89(13)

Deze dag is ter vrije besteding.

Eventueel kunt u een excursie maken naar het natuurgebied van Tangkoko, waar de kleine primaten, tarsiers, te zien zijn.

 

Overnachting in Pulisan.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 5 Pulisan – Surabaya Beach - Bangka

U wordt opgehaald bij uw hotel in Pulisan en naar Surabaya Beach gebracht (transfer).

U vaart van Surabaya Beach naar Bangka.

 

Informatie Bangka:

Het eiland Bangka ligt ten noorden van de uiterste noordpunt van Sulawesi. Slechts enkele strandjes hebben licht zandstrand (daar zijn dan ook de enkele hotelletjes gevestigd, overigens niet naast elkaar). Rondom het eiland is de onderwaterwereld mooi, voor zowel snorkelaars als duikers. Ten opzichte van het Bunaken Marine National Park is het hier veel rustiger, je komt niet veel andere duikers en snorkelaars tegen. Alle hotels hebben een duikcentrum. U moet er echt per boot naar de mooiste plekken varen. Zo is er op niet al te grote afstand een mooi rif. De kans dat u zeeschildpadden ziet is vrij groot. Het zou zelfs kunnen dat u een school dolfijnen ziet (en heel misschien… walvissen, maar reken er niet op).

 

Overnachting op Bangka.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, bootovertocht

Dag 6 Bangka

Indonesie-Kalimantan-derawan-strand(13)

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting op Bangka.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 7 Bangka - Surabaya Beach – Bitung – Lembeh

Bunaken-onderwater bij Thalassa Dive Resort2(8) Bunaken-onderwater bij Thalassa Dive Resort3(8) Bunaken-onderwater bij Thalassa Dive Resort1(8)

U vaart terug naar het 'vasteland'. Hier wordt u opgehaald en naar Bitung gebracht (transfer).

Vanaf Bitung vaart u naar het eiland Lembeh.

 

Informatie Lembeh Strait:

Lembeh Strait is de zeestraat tussen het ‘vasteland’ en het eiland Lembeh. Bitung ligt aan Lembeh Strait, het is een vrij drukke internationale haven. U kunt op het eiland logeren, maar ook aan de kust op het vasteland. Verwacht geen mooie zandstranden, hier en daar is een strandje. Degenen die in dit gebied logeren zijn geïnteresseerd in de onderwaterwereld. U kunt hier muck-duiken. Muck staat voor troep, in de vaargeul tussen Bitung en Lembeh is het een rommeltje vanwege de vele schepen nabij Bitung. Vele vissoorten hebben zich zo aangepast dat ze onopgemerkt blijven, andere hebben juist weer schutkleuren; er heeft zich dus een heel bijzondere variëteit aan vissen ontwikkeld. Veel vissoorten zijn overigens heel klein en met name voor fotografen met een goede telelens is het spectaculair. Voor snorkelaars vinden wij het niet geschikt; je ziet gewoon weinig. 

 

Voor de duikers: u vindt hier scholen tropische vissen, zeeslangen, schildpadden en grote vissen als barracuda’s en makrelen. In het juiste seizoen vindt u er ook manta’s en walvissen. Het aantal soorten naaktslakken is verbazingwekkend en het aantal soorten alen en giftige vissen is grenzeloos. De macro-wereld zal een hele openbaring zijn voor duikers die het principe rustig aan doen en hun zicht naar beneden volgen. Elke maand heeft zijn eigen hoogtepunt, dus bij uw volgende bezoek kunt u zich weer op nieuwe dingen verheugen! In totaal leven in dit gebied ca. 300 soorten koraal en 3000 soorten vissen. Lembeh Strait is een uitstekende bestemming voor onderwaterfotografen en -filmers! Vanuit Lembah Strait zijn er drie bekende duiklocaties. Een prachtige muckdive over de langzaam aflopende zandbodem maakt u bij Hairball. Deze duik gaat tot 25 meter diepte. U ziet hier verschillende aparte vissen als Ambon schorpioenvissen en de hairy frogfish. Maar ook bladvissen, slakken en kreeftachtigen. Bij Air Perang II kunt u ook een muckdive maken. U zwemt langs een schuin aflopende helling met naaktslakken en spookmurenen. De zachte bodem is deels bedekt met lederkoralen. Duikt u liever bij koralen en tussen de tropische vissen dan kunt u naar Nudi Retreat. Dit is een trapsgewijs aflopende steile wand op ongeveer 25 meter diepte. Sponzen, zeepokken, zachte koralen en waaiergorgonen met pygmeezeepaardjes sieren hier de rotsen. Dit is tevens een goede plek voor het spotten van hengelaarvissen, spookfluitvissen, naaktslakken en vleugelpaardvissen.

 

Overnachting op Lembeh.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, bootovertocht, transfer, bootovertocht

Dag 8 Lembeh

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Lembeh.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 9 Lembeh - Manado - Siladen

U vaart terug naar het 'vasteland'. Daar wordt u opgehaald en naar Manado gebracht (transfer). Daarvandaan vaart u naar het eiland Siladen.

 

Informatie Siladen:

Het eiland Siladen maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, gelegen op korte afstand van de kust van Manado. De eilanden Bunaken en Siladen zijn het bekendst, op beide kunt u overnachten. Maar de blikvanger boven water is wel het eiland Manadotua met zijn kegelvorm. De onderwaterwereld in het Bunaken Marine National Park behoort tot de mooiste ter wereld. Het heldere water herbergt een reusachtige rijkdom aan zeeleven: een grote variëteit aan rifvissen, mooi en gezond koraal en ongeveer elk ongewerveld dier dat deel uitmaakt van de onderwaterpopulatie. Het is boeiend voor zowel duikers als snorkelaars.

De enkele kleinschalige hotels liggen aan de westkust, hier is een strand (bij eb, want bij vloed verdwijnt het voor een deel onder water). U kunt zo de zee inlopen (het eerste stuk bestaat uit zand/zeegras/soms stukken koraal en schelpen), tot u ongeveer op middel- of borsthoogte bent, dan openbaart de werkelijk schitterende onderwaterwereld zich (praktisch aaneengesloten harde en wuivende koraalbedden, waar alle soorten visjes in en uit zwemmen. De zee loopt glooiend naar beneden.

Tip: huur bij uw hotel een boot en vaar rond het eiland Bunaken (vlakbij), de schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. Als u geluk heeft komt u wellicht terecht in een school dolfijnen. De kans is overigens vrij reëel, vooral als u meerdere keren een tocht maakt.  Het bijzondere aan het eiland Bunaken  is het rif rondom. U boven het rif, daar ‘stort’ de muur naar de diepte: fantastisch. Net op die rand zwemmen/ snorkelen is meer dan geweldig.  Aan de ene kant op slechts enkele meters (soms zelfs minder) de koraaltuinen, ernaast de diepte, waar u scholen vissen ziet zwemmen.  En de kans is vrij groot dat u reuzenschildpadden ziet.

 

Overnachting op Siladen.

Inclusief ontbijt, diner, bootovertocht, transfer, bootovertocht

Dag 10 Siladen

Indonesie-Sulawesi-bunaken-vis Indonesie-Sulawesi-bunaken-marine-shutterstock_378947605

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Siladen.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 11 Siladen - Bunaken

Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater6 shutterstock_269820080(8) Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater3 shutterstock_151845413(8) Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater1 shutterstock_74466406(8)

Met een korte boottocht wordt u naar het eiland Bunaken gebracht.

 

Informatie Bunaken:

Het eiland Bunaken ligt maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, gelegen op korte afstand van de kust van Manado. Op de eilanden Bunaken en Siladen kunt u overnachten. De blikvanger boven water is het kegelvormige eiland Manado Tua. De onderwaterwereld in het Bunaken Marine National Park behoort tot de mooiste ter wereld. Het heldere water herbergt een reusachtige rijkdom aan zeeleven: een grote variëteit aan vissen en mooi en gezond koraal. Het is boeiend voor zowel duikers als snorkelaars.

Het bijzondere aan het eiland Bunaken is het rif rondom. U kunt zo de zee inlopen (het eerste stuk bestaat uit zand/zeegras/ stukken koraal en schelpen, waterschoenen aan dus), tot u ongeveer op borsthoogte bent; dan openbaart de werkelijk schitterende onderwaterwereld zich. U zwemt vervolgens langzaam verder de zee in tot u bij het rif komt, daar ‘stort’ de muur naar de diepte: fantastisch. Op de rand snorkelend ziet u aan de ene kant op slechts enkele meters harde en wuivende koralen, waar vele soorten visjes in en uit zwemmen; ernaast de diepte, waar u scholen vissen ziet zwemmen. 

De zuidkust heeft een (licht) zandstrand, het Liangbeach. De rest van het eiland is omzoomd door mangrove met hier en daar een klein strandje. De (kleinschalige) hotels liggen aan het zuidelijke strand en aan de oostkust. Tip: huur bij uw hotel een boot en vaar rond het eiland, de schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. De kans dat u reuzenschildpadden en dolfijnen ziet is vrij reëel, vooral als u meerdere keren een tocht maakt. Als u niet wilt snorkelen, kunt u ook een glassbottomboot tour boeken. Het goedkoopst regelt u dat zelf op het eiland.

Opmerking: Bunaken berekent een bedrag van omgerekend rond de € 17 per persoon (voor instandhouding van het gebied), dat u bij aankomst dient te betalen (dat kan bij uw hotel).

 

Overnachting op Bunaken.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 12 Bunaken

Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater78-shutterstock_315634613(13)

Vanuit Bunaken zijn er drie bekende duiklocaties. Erg mooi is de begroeide drop-off, Lekuan 2. Hier komt u tussen 20 en 30 meter diepte overhangende rotsen en spleten tegen waar u in kunt (maar past u wel op!). Er zwemmen hier veel schildpadden rond en in het open water ziet u markrelen, tonijnen, fuseliervissen en napoleonvissen. Er staat meestal een matige stroming bij deze duiklocatie. Bij Bunaken is nog een drop-off met super zicht en stroming, genaamd Muka Kumpung. Hier treft u waaiergorgonen en zachte koralen bij de rotsen. Wanneer u verder kijkt ziet u schildpadden, horsmakrelen en scholen trekkervissen. En af en toe (als u geluk heeft) zijn hier ook haaien te vinden. Ten slotte kunt u nog een zware stromingsduik maken bij Manad Tua/ Pangulingan. Wanneer u gewoon blijft hangen bij de helling op ongeveer 20 meter ziet u massa’s vis. U ziet hier barracuda’s, horsmakrelen, snappers, vleermuisvissen en soms hamerhaaien en manta’s. Spreekt u met uw duikschool af dat u een drift duik maakt. Dan drijft u gewoon mee met de stroming en haalt de boot u

op, waar u weer boven water komt.

 

Overnachting op het eiland Bunaken.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 13 Bunaken - Manado

Met een korte boottocht wordt u van uw hotel op Bunaken naar de haven van Manado gebracht. Daar wordt u opgehaald voor een transfer naar de luchthaven.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer
 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Contact met Chantal