Excursie naar Pulau Ay. En weer varen, echt waar: u krijgt er geen genoeg van. Vandaag naar het eiland (pulau) Hatta, de tocht duurt ongeveer 1 uur. Uw gids gaat natuurlijk met u mee, wandelend over het eiland. Ook dit eiland is weer een nootmuskaateiland, het ene perk na het andere en ook hier liggen de nootmuskaten te drogen. U maakt een wandeling met de perkenier, hij laat bijvoorbeeld zien hoe noten geoogst worden. En hij wijst u op andere gewassen, die gewoon tussen de nootmuskaatbomen en de kanaribomen groeien. Elk plekje wordt, als het kan, gebruikt.
De kerk is verlaten, de begraafplaats toont vervallen. Maar toch: ook hier weer Nederlandse namen op de grafzerken, onder andere van Paulus van den Broecke (voorvader van Poncke op Banda Besar). Een straatje door, weer met eenvoudige huisjes en gewoon aardige, gastvrije bewoners, naar een historische plek: fort Welvaren. De naam suggereert iets anders dan wat u te zien krijgt. Alleen de muren en poorten staan nog, verder niets meer. Maar: het staat er wel!
Binnen de poorten (een behoorlijk groot stuk grond) hebben de bewoners zich gevestigd: overal staan, kriskras, huisjes. Opvallend zijn de ‘krotten’, die tegen de muren zijn gebouwd, hier woonden vroeger de arbeiders, die op de perken werkten (en gedeeltelijk nog). Een ander fort is benteng Revenge (fort der wraken). Ook hier weer: alleen muren, binnenin: gras, speelterrein voor de lokale jeugd. Er tussendoor, maar dat geldt eigenlijk op alle eilanden: naar het schooltje, waar je, als de leerlingen pauze hebben, heel makkelijk contact maakt, ook overigens met de leerkrachten.
Als er tijd en zin is: naar eilandje (bijvoorbeeld Pulau Pisang), relaxen aan het strand, snorkelen.
Terug naar Banda Neira.
Overnachting op Banda Neira.
Inclusief ontbijt, boottocht, Engelssprekende gids