Bouwsteen De prachtige Banda-archipel

OP DIT MOMENT VOEREN WIJ OM LOGISTIEKE REDENEN GEEN REIZEN NAAR BANDA UIT.

Ga er de komende tijd naar toe, wij verwachten dat het in de toekomst vrij druk gaat worden. Het is ook zo mooi, een beetje een droom voor de echte reizigers. Waarom naar de Banda-eilanden? Op drie ervan is veel koloniaal verleden, op Banda Neira zelfs heel veel, u wandelt door het Nederlandse verleden. Maar ook Banda Besar (waar de familie Van den Broecke, stammend uit de 17de eeuw, nog eigenaar is van de oudste nootmuskaatplantage, oftewel: -perk).

Op Pulay Ay zijn meerdere ruïnes van forten en kerken. En dan, last but not least: de schitterende onderwaterwereld, beroemd bij duikers, ook prachtig voor snorkelaars. Kortom: ga er heen, aanrader!

Het bijzondere verleden in Banda
Ruïnes van forten en kerken
Kleurrijke onderwaterwereld
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
indonesie-sumatra-bukit-lawang-collega-lisanne-apen-spotten
Lisanne
Indonesië is zo veelzijdig, ieder eiland is uniek. Van Jungle en vulkanische gronden naar wereldse tempels, koloniaal verleden, stranden en sawa's.
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.

Reis van dag tot dag: De prachtige Banda-archipel

Dag 1      Ambon - Banda-archipel

Dag 2      Banda-archipel

Dag 3      Banda-archipel

 

Dag 4      Banda-archipel

Dag 5      Banda-archipel - Ambon

100% maat werk

Dag 1 Ambon - Banda-archipel, Banda Neira

Indonesie-Molukken-Banda12-shutterstock_274123856(8) Indonesie-Molukken-Banda2(8) Indonesie-Molukken-Banda18-shutterstock_274123907(8)

U vaart per ferry in ongeveer 4 uur van Ambon naar Banda Neira. U vaart over open zee. De zee is meestal redelijk rustig, maar als het weer slecht is kunnen er hoge golven zijn. Bij aankomst op Banda Neira loopt u naar hotel, dat op korte afstand van de haven is gelegen.

Let op:

Het reizen naar Banda, vanaf Ambon, heeft nogal wat haken en ogen. De veerboot vaart deze route 2 x per week. Maar ook: regelmatig niet. Dat kan te maken hebben met de weersvooruitzichten, maar er zijn ook andere redenen (bijvoorbeeld: niet voldoende boekingen).

Om u toch naar Banda te kunnen vervoeren (en weer terug) hebben we speling nodig. We boeken de bouwsteen Banda in combinatie met (vooraf) Ambon en omliggende eilanden zoals Saparua en Seram. Mocht het er naar uitzien dat de boot problemen gaat opleveren dan draaien we het programma op de Molukken. Vaak lukt het dan wel (maar geen garantie).

 

Excursie van enkele uren in plaatsje Banda Neira. Wandelen in het heden en vooral: het verleden. De wandeling met uw gids duurt ongeveer een halve dag. Het gelijknamige plaatsje Banda Neira, aan de prachtige baai gelegen, heeft zich tot een klein stadje kunnen ontwikkelen, omdat het hier redelijk vlak is. Het uitzicht op de vulkaan de Gunung Api is zo mooi! Hier is ook de haven met honderden kleine vrachtbootjes. De ferry meren hier ook af. Kortom: het is levendig. Autoverkeer is zeldzaam, wel zijn hier natuurlijk fietsers en (klein soort) scooters.

U wandelt met uw gids door het plaatsje: genieten van de drukte bij het haventje, in de smalle straatjes is bijna altijd markt en: u aanschouwt het koloniale verleden in de vorm van de vele huizen en gebouwen uit de tijd van toen. Ongelooflijk! Dan van de straatjes achter de haven naar de iets verder gelegen bouwwerken die heel bepalend zijn voor dit eiland.

 

Maar eerst een mooie wandeling landinwaarts, over smalle paden met aan weerskanten huisjes en vervolgens door de tuinen (waar verschillende gewassen door elkaar groeien) naar een kleine plantage, waar de planter u vertelt over zijn werk en u door zijn tuin leidt. Het leuke is: u komt uit bij:  het 17de eeuwse Fort Belgica, gelegen op een heuvel, is heel mooi gerestaureerd, met natuurlijk strategisch uitzicht vanuit de hoogte op de zee. Aan de voet van de heuvel ligt het fort Nassau: de muren staan nog, binnenin het fort groeit gras alle kanten op en kinderen voetballen er. Maar: het is er ondertussen wel! En wat dacht van de sociëteit waar de Hollanders elkaar ontmoetten: Sociteit Harmonie. Het gebouw is verlaten, je kunt er doorheen dwalen en als je je ogen dichtdoet kun je je voorstellen hoe men hier dineerde en danste. U wandelt vervolgens naar Istana Mini, waar de Nederlandse gouverneur zijn residentie had. Ook weer vlakbij staat het voormalige hoofdkwartier van de VOC, hier is een beeld te zien van koning Willem III. Ook naar Rumah Hatta, waar de vrijheidsstrijder Hatta gevangen zat. Het katholieke kerkje, dat wel nog steeds wordt gebruikt, is mooi, met zijn vloer met antieke tegels. Erachter ligt een klein kerkhof met de namen van Nederlandse families.

 

Overnachting op Banda Neira.

Inclusief bootovertocht, Engelssprekende gids

Dag 2 Banda-archipel, Banda Besar

Excursie naar Banda Besar. U vaart in een klein bootje met uw gids in ongeveer een kwartier naar het grote eiland Banda Besar, ook wel Pulau Lonthoir genoemd, u komt namelijk aan in het dorpje Lonthoir. En weer wandelen door de smalle straatjes met de kleine huisjes (de mensen hier houden duidelijk van kleur), waar warme  ontmoetingen uw deel zijn.

En dan naar het fort (benteng) Hollandia. Maar dan moet u wel 220 treden op. Boven aangekomen loopt u over allemaal paadjes tussen tuinen en huizen door naar het fort. Ai… wat een magnifiek uitzicht. Ga op een rotsblok zitten en geniet! Diep beneden u ziet u het dorp, de zee en de vele eilanden. De stenen voor het fort kwamen vaak uit Holland, als ….. En kwamen ze te kort, dan gebruikten ze stukken koraal. U kunt beide hier heel goed zien.

Met name Banda Besar had en heeft nog steeds heel veel nootmuskaatperken (op de Banda-eilanden worden plantages perken genoemd). U ziet ook overal op straat en op de veranda’s van de huizen de nootmuskaat, die men daar te drogen legt. U ziet er alle fasen, heel interessant.

 

Er is nog 1 perk dat stamt uit de 17de eeuw en nog steeds in eigendom is van de nazaat van de toenmalige oprichter. Poncky van den Broecke is de 14de generatie perkeniers, zijn zoon neemt op enig moment het stokje weer over. Naast het uitgestrekte nootmuskaatperk kweekt hij ook boompjes, die hij exporteert naar andere landen. Hier op Banda Besar bezoekt zijn perk of dat van een andere planter. Die plantages zijn gewoon heel mooi, geen saaie rijen bomen, maar veel variaties en het lijkt of ze kriskras door elkaar staan. Heel opvallend en prachtig zijn de kanaribomen; deze zijn hoger dan de nootmuskaatbomen en hebben een enorme kruin, zo beschermen deze reuzen de andere bomen. Natuurijk mag u van de planter wat noosmuskaten meenemen.

 

De familie Van den Broecke is een gevestigde naam. Zo kwamen wij langs een knappe dame, die een praatje met ons maakte. Ze liet al snel trots haar achternaam weten: Van den Broecke, een nazaat dus. In het verleden stonden er vele perkeniershuizen, waar de perkeniers met hun gezinnen wonen. Er zijn er nu nog maar een paar. Al wandelend komt u op een pleintje, waar twee putten zijn; nog steeds takelen de mensen hier hun water omhoog, er is geen waterleiding.

 

Overnachting op Banda Neira.

Inclusief ontbijt, boottocht, Engelssprekende gids

Dag 3 Banda-archipel, Pulau Ay

Indonesie-Molukken-Banda4-shutterstock_234332446(8) Indonesie-Molukken-Banda11(8) Indonesie-Molukken-Banda16-shutterstock_232986058(8)

Excursie naar Pulau Ay. En weer varen, echt waar: u krijgt er geen genoeg van. Vandaag naar het eiland (pulau) Hatta, de tocht duurt ongeveer 1 uur. Uw gids gaat natuurlijk met u mee, wandelend over het eiland. Ook dit eiland is weer een nootmuskaateiland, het ene perk na het andere en ook hier liggen de nootmuskaten te drogen. U maakt een wandeling met de perkenier, hij laat bijvoorbeeld zien hoe noten geoogst worden. En hij wijst u op andere gewassen, die gewoon tussen de nootmuskaatbomen en de kanaribomen groeien. Elk plekje wordt, als het kan, gebruikt.

 

De kerk is verlaten, de begraafplaats toont vervallen. Maar toch: ook hier weer Nederlandse namen op de grafzerken, onder andere van Paulus van den Broecke (voorvader van Poncke op Banda Besar). Een straatje door, weer met eenvoudige huisjes en gewoon aardige, gastvrije bewoners, naar een historische plek: fort Welvaren. De naam suggereert iets anders dan wat u te zien krijgt. Alleen de muren en poorten staan nog, verder niets meer. Maar: het staat er wel!

 

Binnen de poorten (een behoorlijk groot stuk grond) hebben de bewoners zich gevestigd: overal staan, kriskras, huisjes. Opvallend zijn de ‘krotten’, die tegen de muren zijn gebouwd, hier woonden vroeger de arbeiders, die op de perken werkten (en gedeeltelijk nog). Een ander fort is benteng Revenge (fort der wraken). Ook hier weer: alleen muren, binnenin: gras, speelterrein voor de lokale jeugd. Er tussendoor, maar dat geldt eigenlijk op alle eilanden: naar het schooltje, waar je, als de leerlingen pauze hebben, heel makkelijk contact maakt, ook overigens met de leerkrachten.

Als er tijd en zin is: naar eilandje (bijvoorbeeld Pulau Pisang), relaxen aan het strand, snorkelen.

Terug naar Banda Neira.

 

Overnachting op Banda Neira.

Inclusief ontbijt, boottocht, Engelssprekende gids

Dag 4 Banda-archipel, Pulau Hatta

Excursie pulau Hatta. In ongeveer 5 kwartier a 1.5 uur vaart u vanaf Banda Neira, met uw gids, naar het paradijselijke Pulau Hatta. De onderwaterwereld met zijn spectaculaire koraalriffen in het kristalheldere zeewater behoort tot de mooiste van de Banda-archipel en ver daarbuiten. Naar een stil strandje, daar vandaan de zee in lopen en genieten maar. Klaar? Uw gids maakt u lunch klaar en met uw voeten in het zand: smullen maar. Dit is een echte bounty-ervaring. Hoe lang het duurt? Dat ligt aan u. Op enig moment terug naar Banda Neira.

 

Overnachting op Banda Neira.

Inclusief ontbijt, boottocht, Engelssprekende gids

Dag 5 Banda-archipel - Ambon

U loopt van uw hotel naar de haven. U vaart in ongeveer 4 uur terug naar Ambon.

 

Einde arrangement.

Inclusief ontbijt, bootovertocht

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën