Banjarmasin

De kleurrijke hoofdstad Banjarmasin

De stad Banjarmasin is de hoofdstad van Zuid-Kalimantan en ligt op het eiland Borneo. Eén van de meest bekende bezienswaardigheden van Banjarmasin tijdens een rondreis Kalimantan zijn de drijvende markten die elke ochtend op de rivier ontstaan. Vaar met uw eigen boot langs de vele traditionele boten waar onder andere fruit, groenten en vis worden verkocht. U zult ontdekken dat Banjarmasin een smeltkroes van culturen is, waar de inheemse Dayak wonen, maar ook Javaanse, Chinese en Maleise gemeenschappen gezamenlijk samenleven.

 

    

 

Geschiedenis in Banjarmasin

De geschiedenis van Banjarmasin gaat eeuwen terug. De oorspronkelijk inheemse bevolking is de Dayak-stam. Zij leefden van de landbouw, visserij en de jacht. De stad kent ook hindoeïstische en boeddhistische invloeden door de Indiërs die het land bezochten in de vijfde en zesde eeuw. Verschillende koninkrijken ontstonden en Banjarmasin werd een belangrijke havenstad. In de daarop volgende eeuwen heeft het koninkrijk Sriwijaya de macht gehad.


In de vijftiende eeuw werd de islam geïntroduceerd op Kalimantan. Een aantal kleine koninkrijken die voorheen het hindoeïsme aanhingen bekeren zich tot de islam. Islamitische handelsroutes groeiden en het sultanaat Banjar werd in de 16e eeuw gesticht. De stad bloeide op als een belangrijk politiek en economisch macht.

 

De periode die daarna volgt is de Nederlandse kolonialisatie van de 17e eeuw tot na de Tweede Wereldoorlog (1945). Tijdens de Nederlandse overheersing verbeterden de Nederlanders de infrastructuur vanwege de belangrijke handel van specerijen die vele inkomsten genereerden voor Nederland. De lokale bevolking werd hierbij onderdrukt en uitgebuit.

 

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog maakte Banjarmasin deel uit van de nieuwe republiek Indonesië. De rijke historie en het culturele erfgoed zijn nog steeds zichtbaar in de stad.

 

Kaart van Banjarmasin

Banjarmasin ligt op het eiland Borneo. Borneo is het op twee na grootste eiland ter wereld en wordt gedeeld door drie landen: Brunei, Maleisisch Borneo en Kalimantan, dan bij Indonesië hoort.  

 

De stad Banjarmasin ligt in het zuiden van Kalimantan aan de monding van de Martapura-rivier. Door de vele rivieren en kanalen die door de stad lopen, wordt er veel handel over water gedreven en speelt het dagelijks leven van de locals zich echt rondom het water af.

 

Weer in Banjarmasin

Banjarmasin ligt op het eiland Kalimantan en behoort tot Indonesië. Het heeft een tropisch regenwoudklimaat en dat betekent dat het het hele jaar warm en vochtig is, met een gemiddelde temperatuur rond de 30 graden Celsius.  


Er zijn twee seizoenen, namelijk het droge seizoen en het regenseizoen (de moesson).
Het regenseizoen loopt van november tot en met maart. De buien kunnen zeer heftig zijn en regelmatig resulteert dit in overstromingen. Het droge seizoen is de beste reistijd voor Kalimantan (en dus ook Banjarmasin). Vanzelfsprekend blijven dit de tropen, dus een bui kan altijd.

Top 3 bezienswaardigheden in Banjarmasin

De belangrijkste bezienswaardigheden in Banjarmasin zijn:

 

1. Drijvende markt

Het is heel leuk om ’s ochtends per gemotoriseerde kano naar de drijvende markt te gaan. Dit is een kleurrijk en fotogeniek spektakel. In tientallen kleine kano’s varen vrouwen met hun handelswaar: groente, fruit, gebruiksvoorwerpen, maar ook drijvende restaurantjes. Vanaf de stad is het ongeveer 1,5 uur varen naar de drijvende markt. Ga er vroeg heen want rond 09.00 uur neemt de drukte af.

 

    

 

2. Diamantmijnen Cempaka

Buiten Banjarmasin (circa twee uur rijden) liggen de diamantmijnen van Cempaka (bij Martapura). Men kan hier het proces zien waarbij arbeiders op zoek zijn naar goud, edelstenen en diamanten. Er wordt met ouderwetse machines, maar ook met de hand naar diamanten, goud en edelstenen gezocht. Het is zwaar werk. In de brandende zon zitten de mannen in een poeltje water met een soort bamboemand waar ze stenen, zand en hopelijk edelstenen scheiden. Langzaam laten ze het zand en de stenen met een beetje water ronddraaien. In de middag is dit proces soms niet meer te zien; probeer hier dus ’s ochtends aan te komen.

 

    

 

3. Pulau Bakut

Even ten noorden van Banjarmasin vindt u in de Barito-rivier het eiland Pulau Bakut. Dit eiland is verbonden met het “vasteland” van Kalimantan door middel van de Barito Bridge. Pulau Bakut is een natuurreservaat en hier leven de neusapen die ook wel de Nederlanders worden genoemd. Dit vanwege hun grote neus, die wel 17 cm lang kan worden.

Hotels in Banjarmasin

In de hoofdstad Banjarmasin kun je slapen bij de unieke drijvende markten, waar de handelaren hun waren verkopen op de rivieren die door de stad stromen.

Swiss Bel Hotel

Victoria Hotel