terug naar overzicht

Bouwsteen Lamboya regio op Sumba

Sumba is het meest traditionele eiland van de Kleine Sunda Eilanden. Overheersers vonden het niet interessant en hebben het eiland links laten liggen. Het gevolg is, dat nog vele bewoners animistisch zijn (geloof in natuurverschijnselen). Het is geen groot eiland, maar zeer indrukwekkend vanwege de traditionele dorpen rondom Waikabubak.

Dit gebied heet de Lamboya regio. Hier zijn de hutten gegroepeerd rond stenen graftafels. Een reis naar Sumba is enigszins in een reis terug in de tijd; heel bijzonder!

Reis van dag tot dag: Lamboya regio op Sumba

Dag 1      Naar Lamboya

Dag 2      Lamboya

Dag 3      Lamboya

 

Dag 4      Tambulaka

Dag 5      Vertrek vanaf Tambulaka

100% maat werk

Dag 1 Denpasar - Lamboya

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Denpasar naar Tambulaka.

De vluchten naar en van Sumba zijn grillig wat betreft vliegschema’s. Ze gaan lang niet altijd op tijd en soms zelfs niet. U dient zich hier wel van bewust te zijn, dit ligt buiten onze invloedssfeer. Wij passen het reisschema aan, de eventuele meerkosten zijn echter voor uw rekening, het is inherent aan dit gebied. U dient ook flexibiliteit in uw totale reis in te bouwen in verband hiermee.

 

De komende dagen heeft u de beschikking over een auto/minibus met chauffeur. Het reizen met een auto/minibus met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumba. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

U rijdt zuidwaarts, richting de Lamboya-streek.

 

Informatie Lamboya-streek:

Lamboya ligt ten zuidwesten van Waikabubak. Zoekt u een ongerepte bestemming, waar in bepaalde gebieden de mensen nog net zo leven als tientallen jaren terug, dan is Lamboya op Sumba zeer geschikt! De tijd lijkt op sommige plekken stil te hebben gestaan. Meer dan de helft van de bevolking is christelijk, het resultaat van het zendings- en missiewerk in het verleden. Rond de 20% is islamitisch, rond de 15% is nog animistisch. Velen van die laatste groep leven nog op de authentieke wijze, veelal in stamhuizen, dus met meerdere families bij elkaar. De huizen hebben meestal een soort hoedje als dak, heel kenmerkend. Karakteristiek zijn de stenen graftafels midden in de dorpen, maar u ziet deze ook gewoon op de erven van de mensen langs de kant van de weg. Onder deze graftafels (megalieten) liggen meerdere doden begraven. Het is echt een onvergetelijke ervaring om in dit gebied rond te dwalen.


Overnachting in de Lamboya-streek

Inclusief binnenlandse vlucht, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 2 Lamboya

Een zeer boeiende dag vandaag. Na het ontbijt vertrekt u voor een dagtocht door het Lamboya gebied. Het dorpje Waigali wordt als eerste bezocht. Hier ziet u een "andung"; dit is een skelettenboom. Verwacht geen echte boom, het gaat om geweven doeken waar deze skelettenbomen op afgebeeld zijn. Dit is typisch voor deze regio. Het stamt nog uit de tijd van de koppensnellers. In het dorp werden de schedels van de overwonnen vijand in bomen opgehangen ter afschrikking van buitenstaanders. Vervolgens naar het dorp Praigoli. Hier ziet u de de Kajiwa steen. De Kajiwa steen is een grafsteen. Volgens de bewoners van het dorp zou deze steen oorspronkelijk een schip zijn geweest waarmee de voorouders naar dit gebied zijn gekomen. Kortom: overal prachtige verhalen. Kijkt u niet alleen naar de hoogtepunten, maar ook naar de dorpen zelf! Deze zijn zo prachtig. Veel huizen hebben hoedvormige daken van bladeren. Het is nog authentiek. Bij Praigoli ziet u ook een pasola veld. De pasola is een jaarlijks terugkerend festival met paardenrennen dat op verschillende plaatsen op het eiland Sumba georganiseerd wordt. De naam pasola is afgeleid van het woord "hola" dat "lange houten stok" betekent. Ondanks dat Sumba geen groot eiland is, konden de inwoners van diverse dorpen niet met elkaar praten. De dorpen lagen geïsoleerd en ieder had zijn eigen taal. Ook het geloof kon van dorp tot dorp verschillen. Het geloof is overigens animistisch, men vereert natuurelementen. Door de verschillen in geloof en de problemen met de taal waren er veel veldslagen tussen dorpjes. Dit wordt herdacht tijdens het jaarlijkse pasola festival. Groepjes mensen trekken tegen elkaar ten strijde op een paard. Men is gewapend met speren. Zeer realistisch worden de veldslagen nagespeeld. Het festival is in februari en maart. De datum is pas kort van tevoren bekend. De precieze datum wordt namelijk vastgesteld door de marapu (priester) en hangt samen met het verschijnen van de Nyale zeewormpjes. U ziet in ieder geval het veld waar deze wedstrijd gehouden wordt. Vandaag ook een bezoek aan de dorpen Waiwuang en Wuntalaka. De traditionele huizen staan hier op een heuvel. Heel fotogeniek. Onderweg wordt er gestopt bij het strand van Kerewei om te picknicken. Neem een lunchbox mee uit het hotel. Er zijn geen restaurantjes in dit gebied.

 

Overnachting in Lamboya.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 3 Lamboya

Deze dag is ter vrije besteding, even niets: genieten van de mooie omgeving. U kunt vanaf uw hotel heerlijk wandelen, zelfs ook naar het strand, dat u vanaf uw hotel in de verte ziet liggen. U kunt ook vragen bij de receptie of ze u brengen en weer ophalen (tegen betaling uiteraard).

 

Overnachting in Lamboya.

Inclusief ontbijt

Dag 4 Lamboya - Tambulaka

Vandaag bezoekt u diverse dorpen in het Kodi gebied. Bij de dorpen Wainyapu, Parona Baroro, Rotenggaro en Ranggabaki ziet u de nog authentieke manier van leven van de inwoners van Sumba. De huizen hebben hoedvormige rieten daken. De huizen met de hoogste daken staan in de Kodi regio. Sommige daken zijn meer dan 10 meter hoog! U kunt de karakteristieke graven aanschouwen, waar meerdere doden liggen. Daarna rijdt u naar het noordwesten, naar Tambulaka. Nabij Tambulaka ligt Mananga Aba Beach. Hier logeert u aan zee.

 

Informatie Tambulaka:

Tambulaka ligt in het noordwesten van het eiland Sumba. De stad zelf is niet zo interessant; de omgeving des te meer! Dit gebied is bekend om zijn prachtige dorpen, nog heel authentiek. U overnacht buiten het stadje aan het strand van Managa Aba.


Overnachting in Tambulaka.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 5 Tambulaka- Denpasar

U wordt naar de luchthaven gebracht. U neemt hier afscheid van uw chauffeur en gids.

Met een binnenlandse vlucht vliegt u van Tambulaka  naar Denpasar.

 

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht, Engelssprekende gids,

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Contact met Chantal