Phnom Penh

De hoofdstad van Cambodja

Hippe koffietentjes, bakkerijen met Franse broden, moderne boetieks en restaurants, wijnhuizen en micro-brouwerijen. Hoofdstad Phnom Penh is de grootste en meest moderne plaats van Cambodja. Maar dan wel overgoten met een Aziatisch sausje; honderden brommertjes en tuktuks krioelen door de straten, overal waar u kijkt kraampjes met streetfood, en verspreid door de stad vele markten waar de locals hun inkopen doen. Het koloniale verleden is goed terug te zien in de Franse gebouwen die de straten sieren. Tussen de Franse gevels is ook weer ruimte voor traditionele architectuur. De paleizen en tempels in Phnom Penh zijn het toonbeeld van pracht en praal; alleen het beste voor de hoofdstad. Toch zit er een zwart randje aan een bezoek aan Phnom Penh. In de jaren '70 ging Cambodja gebukt onder het afschrikwekkende regime van de Rode Khmer. Vele trieste herinneringen aan deze tijd tekenen de stad.

 


Geschiedenis

Over de geschiedenis van Phnom Penh valt veel te vertellen. De stad is vernoemd naar een tempel, de Wat Phnom Daum Penh. Al in 1431 was Phnom Penh de hoofdstad van Cambodja en zelfs van het hele Khmer-rijk, al heette de stad toen Chattumuk. Tijdens de Franse kolonisatie is de stad tot bloei gekomen. De Fransen bouwden de stad op, legden wegen en kanalen aan. Een oorlog houdt zich niet strikt aan grenzen. Daardoor heeft het oosten van Cambodja flink wat klappen opgevangen tijdens de Vietnamoorlog. Letterlijk, want er zijn veel Amerikaanse bommen terecht gekomen op het platteland van Oost-Cambodja. Daardoor trokken veel mensen naar het veiliger Phnom Penh, en maakte de stad een enorme groei door. Toen de Vietnamoorlog eindelijk voorbij was, was de ellende nog niet over voor Cambodja. De Rode Khmer greep de macht en bezette Phnom Penh. De stedelingen werden naar het platteland gestuurd om daar te gaan werken, en de bevolking werd dom gehouden. Mensen die ook maar enig intellect vertoonden, werden vermoord. Zelfs het dragen van een bril was al voldoende. Phnom Penh werd een spookstad, tot de Vietnamezen Cambodja binnenvielen en de Rode Khmer wisten te verdringen. Langzamerhand kwamen de oud-inwoners van Phnom Penh terug naar de stad. Op dit moment wonen er ruim 2 miljoen mensen en is Phnom Penh weer een bruisende stad.  

 

Kaart van Phnom Penh

Voor Cambodjaanse begrippen is Phnom Penh een grote stad. Als u de buitenwijken meetelt, is dat ook wel het geval. Maar het centrum is vrij compact. De bezienswaardigheden zoals het Koninklijk Paleis, Nationaal Museum en Wat Phnom liggen op wandelafstand van elkaar en dichtbij de boulevard langs de Tonlé Sap rivier. En als het te warm is om te lopen, brengt een tuktuk u in korte tijd naar waar u zijn wil. Klimaat Phnom Penh

U kunt het hele jaar door naar Phnom Penh, maar er zijn wel verschillen qua temperatuur en hoeveelheid regen. In april en mei is het heel warm en droog. Grofweg in juni komen de regens (niet de hele dag door, maar af en toe een bui). En met de regens komt ook de verkoeling. Het regent de hele zomer af en toe, wat zorgt dat het land in bloei staat. Niet voor niets wordt de zomer de ‘green season’ genoemd. Vanaf ongeveer oktober is het weer droog en nog best koel (rond de 25 graden overdag). Vanaf dan klimt te temperatuur langzaam op, tot het in april en mei weer heel warm is. Lees meer op onze klimaatpagina.

 

Tijdens deze rondreizen reist u naar Phnom Penh
Azie-Cambodja-Angkor-Wat_1_549544
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Hoogtepunten van Cambodja

Centraal-Cambodja: Siem Reap, Angkor-tempels > Battambang, Frans-koloniaal > Phnom Penh, Rode Khmer-verleden. Zuid-west: witte zandstranden op Koh Rong Kampot, Franse tijd, boottocht in rustig gebied 

Siem-Reap-Victoria-Angkor-Resort(2)
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: het lokale leven in Cambodja

Centraal-Cambodja: Phnom Penh > Chambok, homestay Noord- oost: Mondulkiri, ontmoeting bergstam > Kratie, zoetwaterdorfijnen. Centraal: Siem Reap, tempels Angkor, fietsen en varen naar drijvende dorpen.

Cambodja-Kampot-Monniken_1_549598
Voorbeeldreis Cambodja

Bouwsteen: Cambodja hoogtepunten

Centraal Cambodja

 

De hoofdstad Phnom Penh, het trieste verleden van de Rode Khmer > per auto naar Siem Reap, in het prachtige Angkor-gebied met vele tempels; fietsen op het platteland.