Battambang

De op één na grootste stad van Cambodja

Battambang is een grote stad, maar dan wel een stad met een provinciaal karakter. Tijdens een wandeling door het compacte centrum, voelt het in ieder geval niet alsof u in een mega-stad staat. U ziet brede straten, veel frans-koloniale panden en felgekleurde tempels. Ga lekker zitten op een terras en laat het lokale leven aan u voorbij trekken. Tuktuks, brommertjes, fietsers, voetgangers; het is een wirwar van verkeer.

 

Battambang is op twee manieren te bereiken: over land en per boot. De boottocht van Siem Reap naar Battambang over het Tonlé-Sap meer wordt bestempeld als de mooiste boottocht die er in Cambodja te maken is. U zit tijdens de boottocht op een houten bankje, tussen de locals. De boot stopt op veel plekken, waar mensen op of af willen stappen. Vanaf het water ziet u het dagelijks leven van de Cambodjanen. U ziet de mensen zichzelf, hun dieren, hun kleren en hun groenten wassen. Kindertjes zwaaien en plonzen in het water. Houten hutjes staan vlak langs de kant of zijn zelfs op het water gebouwd. De tocht duurt al met al zo’n 7 uur. Staat het water te laag, dan moet u over land. Dat verkort te reistijd aanzienlijk: van Siem Reap naar Battambang is het zo’n 4 uur rijden.

 

  

 

Geschiedenis

Heel Cambodja, en dus ook Battambang, heeft een bewogen geschiedenis. Omdat de grens met Thailand niet ver weg is, kunt u zich indenken dat er flink gestreden is om dit gebied. De Thai hebben dit gebied in het verleden tot hun grondgebied gerekend, totdat de Fransen Indochina onder hun hoede namen. Zij zorgden ervoor dat Battambang teruggegeven werd aan Cambodja. De Fransen maakten van Battambang een welvarende stad. De vele Franse villa’s getuigen hier nog van. In 1941 veroverden de Thai, met hulp van de Japanners, Battambang opnieuw. Toen bleef de stad ‘maar’ 6 jaar in Thaise handen. In 1947 werd het teruggegeven aan Cambodja.

 

Toen de Rode Khmer door de Vietnamezen uit Phnom Penh verdreven was, vluchtten zij naar het gebied tegen de grens met Thailand. Battambang lag aan de frontlinie, en weer werd er hier flink gevochten. De Rode Khmer had in Battambang nog flink veel aanhangers. De Killing Cave en het oorlogsmonument herinneren aan die tijd. Pas in 1998 was de Rode Khmer uit Battambang verdreven. En sindsdien is de rust teruggekeerd in deze provincieplaats.

 

Uitleg over de kaart

Midden door Battambang stroomt de Sangker-ivier, dwars door het compacte centrum. Aan de waterkant is een kleurrijke markt, en verspreid door de stad staan uitbundig gedecoreerde tempels. De mooiste tempels zijn centraal gelegen. In Battambang zijn veel winkels, markten, restaurants en terrasjes te vinden.

 

Het weer in Battambang

U kunt het hele jaar door naar Battambang, maar de temperatuur en hoeveelheid regen verschillen per maand. In april en mei is het heel warm en droog. Grofweg in juni komen de regens (niet de hele dag door, maar af en toe een bui). En met de regens komt ook de verkoeling. Het regent de hele zomer af en toe, wat zorgt dat het land in bloei staat. Niet voor niets wordt de zomer de ‘green season’ genoemd. Vanaf ongeveer oktober is het weer droog, en nog best koel (rond de 25 graden overdag). Vanaf dan klimt te temperatuur langzaam op, tot het in april en mei weer heel warm is.

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Battambang
Azie-Cambodja-Angkor-Wat_1_549544
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Hoogtepunten van Cambodja

Centraal-Cambodja: Siem Reap, Angkor-tempels > Battambang, Frans-koloniaal > Phnom Penh, Rode Khmer-verleden. Zuid-west: witte zandstranden op Koh Rong Kampot, Franse tijd, boottocht in rustig gebied 

Cambodja-Angkor-Wat-JRoukens_4_613029
Voorbeeldreis Cambodja

Rondreis Cambodja: Compleet Cambodja

Centraal-Cambodja: Phnom Penh. Noord-oost: Kratie, dolfijnen > Mondulkiri, bergstammen > Stung Treng, 4000 eilanden > Koh Ker, Preah Vihear tempel. Centraal: Siem Reap, Angkor > Battambang Zuid-west: Koh Kong, jungle > Koh Rong, bounty-strand > landelijk Kampot

Cambodja-Battambang-Bootje
Voorbeeldreis Cambodja

Bouwsteen: Cambodja in een flits

Centraal Cambodja

 

Hoogtepunten van Cambodja: rond Siem Reap het Angkor-tempelgebied > naar Battambang, bamboetreintje en Frans-koloniaal > naar Phnom Penh, Rode Khmer-tijdperk.