Kampeersafari in Botswana

Anita ging 15 dagen op kampeersafari door Botswana. Ze was met haar partner al 4 keer eerder in Zuid-Afrika geweest en ook Namibië had ze al eens bezocht, maar dit keer besloot ze om alleen op reis te gaan. Hoewel, helemaal alleen was ze niet, want ze reisde in een klein gezelschap dat bestond uit 4 andere reizigers.

Anita vertelt dat de reis an sich haar enorm aansprak. “Het was back to niks, echt kamperen op zijn puurst. Met heel weinig zit je in een omgeving waar je als mens zo nietig bent. Ik wist wel dat dit iets met je zou doen en zo heb ik deze safari reis ook echt ervaren. Ik heb veel gereisd over de hele wereld, maar ik denk dat deze reis het meest met mij gedaan heeft.”

 

"Puur natuur"

Tijdens de gehele rondreis door Botswana heeft Anita gekampeerd. "Dat was echt puur natuur." We “moesten” allemaal zelf meehelpen, want daar had ik voor gekozen. Je zet je eigen tent en het hele kamp op. Inclusief de douche en het gat van de wc, dat we zelf moesten graven. Er was een kok mee en die kookte ontzettend lekker met de middelen die hij had. Je bent tijdens de reis heel intiem met elkaar en privacy heb je bijna niet. Maar als het dan ook nog super goed klikt met de rest van de groep, dan maakt dat de ervaring helemaal af. 

    

 

De eerste nacht in een tent

De eerste nacht in de tent is mij wel het meest bijgebleven. Je zet met het kleine gezelschap het kamp op en dan gaat het voor de eerste keer schemeren... en dan zie je opeens op 25 meter van het kamp olifanten lopen. Dan weet je: Je zit niet op een camping, je zit gewoon midden in de wildernis. Wij als mensen denken dat we de hele wereld kunnen beheersen, maar op dat moment denk je: "ik ben echt in een landschap terecht gekomen waar de beesten bovenaan staan".

    

 

Het is zo'n immense ervaring als je ‘s avonds in je uppie in de tent ligt en je hoort de beesten om je heen snuffelen. Dat is zeker ook wel even wennen,  met al die geluiden en beesten die er ’s nachts rondlopen. En als je dan door het gaas voor de muskito’s kijkt, en je ziet vervolgens hyena’s... Dat is zo apart en immens qua gevoel, dat is niet te omschrijven. Ik denk dat je niet dichterbij de natuur kunt komen. Dit is reizen op zijn puurst.”

 

Met een mokoro door de Okavango Delta van Botswana

"Bij de Okavango Delta hadden we geen auto bij ons. We voerden 3 dagen met een mokoro (houten boot) over de rivieren en wandelden overdag met een ervaren gids over de vlaktes. Het is muis en muisstil als je in een mokoro over de rivieren vaart en het is net alsof je in een schilderij aan het bewegen bent, zo puur. Het is het mooiste wat ik van dat stuk van Botswana heb gezien. Je komt geen andere toeristen tegen en je voelt je helemaal in je element.

    

Ook is het heel apart om op deze manier wild te spotten, zonder voertuig. Als je dan olifanten ziet staan, of andere wilde beesten, dan denk je: Wauw! We hebben troepen olifanten gezien, die uit het niets tevoorschijn kwamen. Vanuit gehurkte toestand hebben wij ze bekeken. Je zorgt natuurlijk wel dat je op veilige afstand bent om foto’s te maken. Dat is zo waanzinnig, dat dat gewoon kan! Je zit niet in een voertuig, maar je staat daar gewoon face to face. Dat is echt een ervaring!

 

Ook de mokoro vaarders waren enorm behulpzaam en hadden superveel kennis. De wandelingen met de gids waren erg indrukwekkend, qua natuur maar ook wat de gids onderweg vertelde, was super leerzaam. Na zo’n wandeling kwam je dan weer terug in het kamp, waar onze kok Kapapa ons opwachtte met een heerlijke lunch."

 

Met een jeep reisden we verder door Botswana

"Na 3 dagen terug aan wal stapten we in een jeep. Met een aanhangwagen waar onze spullen in werden geladen, en een keuken. Vervolgens zijn we verder Botswana in getrokken, naar Moremi. Rijden met een auto is ook een groot avontuur. De wegen zijn namelijk één mulle zandbak. Ook hadden we twee keer pech onderweg. Maar zelfs dat is ook super leuk om mee te maken.  Het was helemaal geen negatieve ervaring dat dat gebeurt. Je staat met z’n allen zo’n band te verwisselen in een omgeving waar van alles kan lopen. Het is zo gaaf om dat met z’n allen te beleven. Iedereen pakt zich bij elkaar en wil dat we zo snel mogelijk de rit kunnen hervatten."

    

 

Wilde dieren spotten tijdens de kampeersafari

"We hebben ontzettend veel wild gezien, zoals leeuwen, luipaarden en wilde honden. Het moet je wel een beetje gegund zijn dat je al die dieren mag zien. Maar het is waanzinnig als dat dan ook zo veelvuldig gebeurt! Én dat je dat vast mag leggen op camera. Dan voel je je heel rijk.

 

De reis zette voort naar Chobe National Park, waar we ook veel wild hebben gezien. Hier merk je wel dat het wat drukker is, met meer toeristen. Een uniek plaatje is toch wat moeilijker te schieten, maar het kan. Het is een andere ervaring, maar je weet wel dat je ’s avonds weer terug gaat naar de middle of nowhere, waar je weer kampeert in de vrije natuur. En hoe dieper je het Chobe National Park ingaat, hoe minder toeristen er zijn.

 

Daarnaast had ik er al een hele reis opzitten en dan kun je het ook wat meer relativeren. We hebben echt een hele gave reis gehad, waarbij je het gevoel hebt dat je bijna alleen op de wereld bent."

 

Prettig contact met reisspecialist Ingrid

"Ook het contact met reisspecialist Ingrid is goed verlopen. Alles was weer tip top. Ik ken het niet anders dat alles tot in de puntjes klopt. En hoe jullie de reis op papier zetten, zo is de werkelijkheid ook. Alles is top geregeld en je wordt helemaal ontzorgd. Er is één ding waar je je mee bezig houdt en dat is de reis zelf. Jullie zorgen ervoor dat je helemaal ontzorgd wordt en dat je alleen maar een hele mooie ervaring en herinnering mag maken. Je hoeft je nergens druk om te maken, dat is super fijn. Ik zie het echt als ontzorgen van en dat je heel vrij op vakantie kunt gaan. En omdat ik dit keer alleen als vrouw reisde wil je wel dat je met een fijn gevoel weggaat en op deze manier kan dat ook. Je weet gewoon dat het tot in de puntjes geregeld is.

Maar ook de organisatie ter plekke is zo hoog opgeleid. Ze geven je echt het gevoel van veiligheid. Dat het ook allemaal kan wat we doen, dat is heel belangrijk. Het gevoel dat dat met je als mens doet, daar word ik zo blij van als ik dat aan mensen vertel. Ik hoef alleen maar te genieten."

 

Tips voor andere reizigers 

Als je het echte Botswana wil ervaren, doe dan ook de kampeersafari. Het is zo puur en zo een waanzinnige ervaring. Dit gun je iedereen. Ik snap dat kamperen en de manier waarop voor sommige mensen net een stap te ver is. Maar je wordt zo fijn ontvangen en begeleid. De mensen van de organisatie helpen je ter plekke goed en ze maken je reis een waanzinnige ervaring. Je voelt dat ze dat heel graag willen, Zij zijn zo ervaren en zij hebben zoveel passie in wat zij doen. Dat is super fijn! Zij zorgen er echt voor dat het een mooie reis wordt, ongeacht of je een kampeerder bent of niet. Ik ben van nature ook geen kampeerder. Ik kan het iedereen aanraden om Botswana op deze manier mee te maken. Je weet echt niet wat je meemaakt.Het is kippenvel!"

 

"Jullie hebben de reis zo mooi verzorgd en mij ontzorgd. Het is een geweldige ervaring geweest!"

 

Wil jij ook op kampeersafari door Botswana? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag met het samenstellen van je Botswana rondreis op maat.