Praktische informatie Botswana

Geldzaken Botswana

De munteenheid in Botswana is de Pula (BWP - Pula betekent ‘regen’). De actuele koers vindt u op www.wisselkoers.nl.

 

De Pula is één van de sterkste munten in de regio – Botswana haalt zijn inkomsten uit diamant, rundvlees en toerisme. Tijdens uw Botswana reis kunt u alleen met een Visa-kaart geld opnemen. In de meeste lodges of restaurants kunt u met andere creditcards betalen, maar met uw Nederlandse bankpas komt u niet ver. Het is daarom, zeker in minder toeristische gebieden, aangeraden om een contant geld op zak mee te nemen, om te tanken bijvoorbeeld.

 

Het geven van fooi is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Indien uw service goed was, kunt u rekeningen houden met een fooibedrag van 10%. Ook rangers, gidsen, taxichauffeurs, hotelbedienden of tankhulpen in Botswana zijn afhankelijk van hun fooi.

 

Gezondheid in Botswana

Voor een vakantie in Botswana zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de zeven dagen voor uw reis een land bezoekt waar gele koorts voorkomt. In dat geval dient u een gele koorts-vaccinatie te hebben.  Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose aangeraden.

 

In Botswana komt de malariamug voor, vooral in het noorden van het land. Het is daarom verstandig malariatabletten in te nemen en maatregelen te nemen tegen muggenbeten (zoals een klamboe, een muggenmiddel met DEET of bedekkende kleding).

Neemt u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:

 

  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam: www.lcr.nl en/of 0900-9584
  • Tropencentrum AMC, Amsterdam: www.tropencentrum.nl en/of 020-5663800
  • Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden: tel:071-5263636
  • Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam: www.havenziekenhuis.nl en/of 0900-5034090
  • Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam: www.vaccinatiebureau.nl en/of 020-6269890
  • Gezond op reis: www.gezondopreis.nl
  • GGD Nederland: www.ggd.nl

Als bewijs van vaccinatie ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Met name handig voor toekomstige reizen. U weet dan welke inentingen u al gehad heeft.

 

Nationale feestdagen in Botswana

Naast algemene vrije dagen, viert Botswana feest op:

  • 1 juli – Sir Seretse Khama Day
  • De derde maandag van juli – President’s Day
  • 30 september en 1 oktober – Botswana Day

 

Reisdocumenten Botswana

U kunt zonder visum tijdens uw vakantie drie maanden in Botswana verblijven. U moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat na aankomst in Botswana nog minimaal zes maanden geldig is.

 

Tijdsverschil Botswana

Gedurende onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Botswana en Nederland. In de wintertijd is bij ons één uur vroeger. U hoeft dus geen ingewikkelde tijdsschema’s te maken om even naar huis te bellen.

 

Veiligigheid Botswana

Botswana is een unieke vakantiebestemming, waar u veilig kunt reizen. Vermijd dure sieraden, horloges of luxe apparatuur in het openbaar, let op tijdens het pinnen en laat uw waardevolle papieren in een kluisje. Met een gezond verstand geniet u optimaal van een reis door Botswana.

 

Vlag van Botswana

De vlag van Botswana lijkt eenvoudig, maar heeft een symbolische betekenis. De vlag stamt uit 1966, het jaar dat Botswana onafhankelijk werd. Blauw domineert de vlag en symboliseert regen, dat erg waardevol is in het droge land. Vooral in de Kalahari wordt soms lang gewacht op regen en de munteenheid Pula verwijst eveneens naar het kostbare goed. De witte en zwarte lijn staan voor de eenheid tussen mensen van verschillende huidskleuren in het land, maar ook voor de zebra: het nationale dier van Botswana.

 

Voltage en stekkers in Botswana

In Botswana heeft u een driepootstekker nodig. Die vindt u in Nederland bij de ANWB, of op het vliegveld. Vaak worden die stekkers op allerhande locaties in toeristische gebieden en supermarkten verkocht. Er is een voltagenet van 220/240 volt. Neem gerust een zaklamp mee voor nachtelijke toiletbezoeken in de prachtige Afrikaanse wildernis.

 

Bekijk een voorbeeldreis van een rondreis Botswana.