Okavango Delta

Okavango Delta natuurgebied Botswana

De Okavango Delta lijk wel een magische oase. Rivieren, stroompjes en kanalen banen zich een weg door de woestijn en vormen samen de grootste binnenlanddelta ter wereld. De moeraslanden van de Okavango Delta zijn een schitterend decor voor een safari.

 

Lelies, papyrus en moeraslanden

Kijkt u wel eens naar een documentaire over Afrika? Dan heeft u ongetwijfeld de Okavango Delta al eens voorbij zien flitsen. De weelderige moeraslanden tonen het mooiste van Afrika: magistrale natuur en een grandioos dierenrijk. De wateren van de Okavango River beginnen in Angola al te stromen en monden uit in de droge Kalahari in Botswana. Het netwerk van rivierstroompjes en lagunes is indrukwekkend: eilandjes verrijzen boven drassige rietvelden, kleurrijke lelies drijven over vredige beekjes en graslanden veranderen in zompige meren. De papyrusplanten staan metershoog. De vorm van de Delta verandert constant en het water stroomt heel traag. In het droge seizoen staat het water daardoor op zijn hoogste punt, terwijl het tijdens het regenseizoen nog wacht op aanvoer van vers water. Indien u tijdens uw Botswana reis de Okavango Delta wilt bezoeken, reist u dus het beste tussen april en oktober.

 

 

Wildleven in Okavango

De Okavango Delta is voornamelijk in het droge seizoen een broeierige smeltkroes van wildleven.

Het water staat dan hoog en het gebied is bezaaid met voedzame planten. Over de savannes rennen koedoes, zebra’s en gnoes, maar ook giraffes, hartebeesten en impala’s.

Leeuwen, jachtluipaarden, hyena’s en wilde honden houden hun prooi in de gaten, afwachtend tot het moment dat ze toe kunnen slaan. Als het te warm is, lopen buffels, olifanten en waterbokken het heldere, koele water in. Wie weet ziet u een knobbelzwijntje van het water genieten.

De wateren zijn het domein van nijlpaarden, slangen en schildpadden. Leguanen houden alles stilletjes in de gaten en krokodillen glijden geruisloos onder een rimpelloze oppervlakte. Tropische vissen en schildpadden zwemmen langs hen heen.

Zeggen de papyrusrietzanger, bijeneter, visarend en de Afrikaanse schaarbek u wat? Zorg voor genoeg ruimte op de geheugenkaart van uw camera. In de Okavango Delta leven ruim vierhonderd soorten vogels.

 

Safari en mokoro

De Okavango Delta is een fantastische streek voor een jeepsafari of een paardrijdtocht. Uw safari wordt nog intenser als u lopend op pad gaat en deel uitmaakt van de ruige natuur. Een gids leert u alles wat u moet weten over overleven in het wild en maakt u attent op elk dierengeluid. U leert om dierensporen te interpreteren en om slim gebruik te maken van bomen en planten.

Met sommige wandelingen komt u langs lokale dorpjes, of slaat u een tentje op onder de sterrenhemel. U komt echter niet vaak in ’s werelds grootste binnenlanddelta, maak gerust gebruik van het water!

Op een bootcruise geniet u van een oranjerode zonsondergang, in de traditionele mokoro (een uitgeholde boomstam) glijdt u over de rivier. U duwt de moerasplanten opzij om een kudde olifanten te zien zwemmen, terwijl een nijlpaard onder het water verdwijnt. Insectengezoem en vogelzang verbreken de harmonieuze stilte. Voor even bent u deel van het leven in de bijzondere Okavango Delta.

Tijdens deze rondreis reist u naar Okavango Delta
De zonsondergang in Okavango Delta
Voorbeeldreis Botswana

Rondreis Botswana: Buitengewoon Botswana

Midden: Kalahari, spot aardvarkens en schorpioenen. Noord: Okavango Delta, varen door de Delta > Linyanti, veel wild en prachtige zonsondergangen > Zimbabwe: Victoria Watervallen, vliegen in helikopter.

 

Botswana-Kalahari-Wildreservaat3
Voorbeeldreis Botswana

Rondreis Botswana per auto: Woestijn en Waterland safari

Noord-Namibië: Kavango Wildreservaat, vogels > Caprivi > Noord-Botswana: Chobe NP, olifanten > Makgadikgadi Pans, zoutpannen > Okavango Delta, safari's op het water> Kalahari, bosjesmannen > Maun, einde reis

 

Botswana-Okavango-autorondreis2_2_491106
Voorbeeldreis Botswana

Rondreis Botswana: Kalahari en Okavango safari

Zuid: Kalahari, wandelen met bosjesmannen > Noord: Okavango Delta, per mokoro door het doolhof van waterwegen, groots vogelleven > Khwai Concessie, op safari met een ranger en op zoek naar leeuwen > Maun, einde safarireis.