Titicacameer

Het hoogst bevaarbare meer ter wereld: Titicacameer

Naast Machu Picchu misschien wel een van de bekendste bezienswaardigheden van Peru: het Titicacameer. Het ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia en is niet zomaar een meer, maar het hoogstgelegen, bevaarbare meer ter wereld. Het ligt op 3812 meter boven de zeespiegel en met een oppervlak van maar liefst 8.340 vierkante kilometer het grootste meer van Zuid-Amerika. Door de hoogte krijgt het water een intense blauwe kleur.

 

Geschiedenis van het Titicacameer

Op het meer liggen tientallen rieten eilandjes waar al eeuwenlang de inheemse Uros- en Aymara-stammen leven. Ze wonen in zelfgemaakte rieten huisjes. De eilanden waren van oorsprong een toevluchtsoord van de Uros-indianen voor de oprukkende Inca's. Het bekendste grotere eiland is Isla del Sol (aan de Boliviaanse kant van het meer), volgens Inca’s is dit het eiland waar de zonnegod geboren werd.

 

Uitzicht op het Titicacameer in Copacabana, Bolivia

 

Beste reistijd Titicacameer

De beste reistijd om naar het Titicacameer te gaan is van oktober t/m maart. In de maanden mei, juni en juli valt er veel regen, maar er kunnen ook dagen zijn dat het helder en warm weer is. Wilt u voor zekerheid gaan? Dan heeft u geluk in de warmste maanden, februari en maart. Het is altijd verstandig als u van tevoren de weersvoorspellingen checkt, om niet overvallen te worden door slecht weer. Een warme trui kunnen we aanraden, want het kan behoorlijk koud zijn op het meer.

 

Top 5 bezienswaardigheden Titicacameer

Bij een reis door Peru of Bolivia mag een bezoek aan het Titicacameer niet ontbreken! Dit hemelsblauwe meer wordt door de Inca’s als heilig beschouwd. Als u het Titicacameer vanuit Peru bezoekt, verblijft u in het naastgelegen Puno. Puno is een stad waar niet veel te doen is, maar waarvandaan u een mooie tocht kunt maken naar de Uroseilanden. Vanaf de Boliviaanse kant vertrekt u vanaf Copacabana. Een sfeervol stadje waar u overspoeld wordt door souvenir- en tourwinkeltjes. Probeert u hier maar eens met lege handen te vertrekken. Ons is het niet gelukt.

 

1. Islas Uros - de Uros-eilanden (Peruaanse kant)

De meeste mensen komen naar het Titicacameer voor de Islas Uros. Dit is een groep van meer dan 60 eilanden op ongeveer veertig minuten varen vanaf Puno. De bewoners van de eilanden, de Uros, schijnen een van de oudste volken van de hoogvlakte te zijn. De eilanden zijn volledig gemaakt van riet. Wist u dat deze eilanden drijven en bij hoog water wegdobberen? U merkt het al als u voet aan wal zet: de grond onder uw voeten beweegt! U kunt er met een kano naartoe varen, maar als u echt in contact wilt komen met de lokale bevolking en gebruiken, raden wij u aan om er te overnachten. 

 

Traditionele hapjes klaarmaken
In een traditionele boot naar de Uros-eilanden
Een inwoonster van het Uros-eiland

 

2. Isla Amantani (Peruaanse kant)

Isla Amantani is een klein rotsachtig eilandje, zonder verkeer, u doet hier een stap terug in de tijd. Ook hier komt u als wandelliefhebber aan uw trekken. Beklim bijvoorbeeld de heilige bergen Pachatata (vader aarde) of Pachama (moeder aarde) vanwaar u uitzicht heeft over het hele eiland en zijn historische ruïnes. Dit is echter niet de enige reden om een bezoek aan dit eiland te brengen. Er wordt elke avond een feest gehouden om toeristen kennis te laten maken met de traditionele kleding en de lokale dansen. Erg leuk om te zien!

 

3. Isla Taquile (Peruaanse kant)

Dit eiland is iets toeristischer dan Isla Amantani. Het eiland staat vooral bekend om zijn handwerk en textiel, wat wereldwijd geprezen wordt om de hoge kwaliteit. Een leuk wetenswaardigheidje: breien wordt hier uitsluitend door mannen gedaan. Wist u dat u heel makkelijk kunt zien welke mannen ongetrouwd zijn? Deze mannen dragen een gebreide muts met bovenaan een wit kwastje. Leuk om dit verschil te zien met de andere mannen.

 

Als u op zoek bent naar lokale souvenirs bent u hier aan het juiste adres. Op het centrale plein vindt u diverse winkeltjes en voor een drankje kunt u terecht in een van de cafeetjes. Het motto van de bewoners van Taquile is: ‘ama sua, ama llulla, ama qhilla’. Dat betekent: ‘steel niet, lieg niet en wees niet lui’.

 

U wordt met muziek opgewacht op Isla Taquile
Uitkijken op het Titicacameer vanaf Isla Taquile

 

4. Isla del Sol (Boliviaanse kant)

Isla del Sol is het grootste eiland van het Titicacameer. Volgens lokale legendes heeft de god van het heelal, Viracocha, op dit eiland de zon gecreëerd. U kunt hier goed wandelen, kennismaken met de lokale bevolking, vissen, het goudmuseum bezoeken, oude Incaruïnes bekijken en nog veel meer. Even helemaal offline? Kies dan voor een langer verblijf op het eiland. In deze ecolodge met uitzicht over het meer is geen internet, geen radio en televisie aanwezig. Ontspanning alom. U bent écht even helemaal weg.

 

5. Isla de la Luna (Boliviaanse kant)

Vanaf Copacabana kunt u ook nog een andere dagtocht maken naar Isla de la Luna. Een heel klein eiland wat leuk is om te combineren met een bezoek aan Isla del Sol. Isla de Luna betekent "Maaneiland". Het verhaal gaat dat de Inca-koning hier de maan de opdracht heeft gegeven om naar de lucht te gaan. De belangrijkste bezienswaardigheid is de tempel van de maagden. Hier werden uitverkoren meisjes geofferd aan de maan en zon. Wandel een rondje om het eiland en geniet onderweg van mooie uitzichtpunten. 

 

Prachtig uitzicht op het Titicacameer
Collega Eva op Isla del Sol
Uitzicht vanaf Isla del Sol

 

Wat te doen op het Titicacameer

 

Slaap bij de lokale bevolking

Niets is leuker dan meer te leren over de traditionele leefwijze van de Uros-stammen. Op een aantal eilanden is het mogelijk om te blijven overnachten. U verblijft bij stammen die alleen Spaans spreken. Als u geen Spaans spreekt, is dit misschien wel een nog leukere ervaring. Met handen en voeten zult u zien dat er toch een mooi gesprek gevoerd wordt. Het gastgezin maakt een traditionele maaltijd voor u klaar, u kunt meehelpen met kleine klusjes en u slaapt in een rieten Uros-woning. Wat ons betreft is dit een onmisbare toevoeging aan uw bezoek aan het Titicacameer!

 

Maak een kanotocht over het meer

Naast een bezoek aan de eilanden kunt u ook zelf het Titicacameer verkennen. Zo zijn er diverse kanotochten die we kunnen aanraden. Op het Titicacameer kunt u diverse kanotochten maken. U kunt dit doen vanaf Puno (Isla Esteves) of het havenplaatsje Llachon. Vanaf Llachon vaart u langs de kust naar de Paramis-gemeenschap, waar u kunt lunchen. Of u peddelt vanaf Isla Esteves in anderhalf uur naar de drijvende Uros-eilanden. Vraag ons naar de mogelijkheden voor jouw Bolivia vakantie.

 

Bekijk de voorbeelden van een rondreis naar Bolivia. Deze kunt u volledig naar wens aanpassen.

 

Tijdens deze rondreizen reist u naar het Titicacameer
Genieten-van-uitzichten-over-Copacabana-Bolivia_4_354124
Peru

Combinatiereis: Peru en Bolivia

Peru: Lima - Paracas – Ica – Nazca – Arequipa – Colca Canyon – Arequipa – vlucht naar Cuzco – Aguas Calientes – Machu Picchu – Cuzco – Puno, Titicacameer – Bolivia: Copacabana, Isla del Sol – La Paz – zoutvlakte Uyuni – La Paz

Apen in Madidi National Park - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Rondreis Bolivia: Bergen van de Andes en jungle

Santa Cruz – vlucht naar Sucre, stad en Incatrail – Potosí, stad en zilvermijnen – nachtbus naar La Paz, stad – Titicacameer, verblijf Copacabana – vlucht naar Rurrenabaque – jungle Madidi National ParkLa Paz

Uitzichten en lokale bevolking bij het Titicacameer - Bolivia
Voorbeeldreis Bolivia

Bouwsteen Bolivia: Titicacameer, ecolodge

Puno in Peru- grens Bolivia – Copacabana – veerboot naar Isla del Sol – wandelen en bezienswaardigheden Isla del Sol – overnachten in ecolodge – door naar La Paz.