Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds

Boek voor 30 april en annuleer kosteloos tot wel 6 weken voor vertrekLees meer

Handige apps voor op reis
3edc08a

Vier handige travelapps voor uw mobiele telefoon

Jeroen, Van Verre Algemeen 29-6-2017

Vier handige travelapps voor uw reis naar Azië en tips voor uw mobiele telefoon

Vrijwel iedereen zal de mobiele telefoon meenemen op reis, ideaal om vrienden en familie op de hoogte te houden via vooral Facebook, Whatsapp en Instagram. Foto's uploaden om te laten zien hoe we genieten van onze reizen. Het gebruik van apps tijdens het reizen kan ook heel handig en leuk zijn. We nemen 4 leuke of handige reis-apps onder de loep.

 

Onderaan vindt u nog enkele handige tips voor het gebruik van uw mobiele telefoon in het buitenland. De kosten kunnen namenlijk behoorlijk oplopen en zo voorkomt u hoge kosten.

 

Onderstaande apps kunt u downloaden via de App Store voor Apple of Google Play voor Android telefoons (o.a. Samsung en Huawei).

 

Google Translate

Daar staat u dan, met Engels komt u er niet meer uit en het spreekwoordelijke handen- en voetenwerk helpt ook niet meer. Wat nu? Dan is
is daar Google Translate! Deze app werkt nog niet helemaal perfect en zal niet alles foutloos vertalen, maar het kan u aardig op weg helpen.

De app werkt vrij makkelijk. U selecteert (klik rechts op de taal bovenin) eerst de taal die vanuit het Nederlands wil vertalen. Vervolgens toetst u de tekst in het Nederlands in en daaronder staat dan direct de vertaling. Die vertaling kunt u dan weer laten zien aan de lokale mensen. U kunt zelfs de tekst inspreken die vervolgens direct wordt vertaald. U kunt ook de lokale persoon laten inspreken op uw telefoon zodat de buitenlandse taal wordt vertaald naar het Nederlands. Bij het inspreken is articulatie en duidelijk spreken wel van belang, dialecten zal de app niet herkennen.

 

Het is zelfs mogelijk om foto’s te maken die Google Translate dan vervolgens vertaalt. Dat is bijvoorbeeld handig bij menukaarten, maak een foto van de menukaart en u ziet direct wat er op uw bord zal verschijnen!

 

Kosten: de app is gratis.
Gebruik offline mogelijk? Ja, daarvoor dient u dan wel voor vertrek de desbetreffende taal naar uw telefoon te downloaden. Lees hier de uitleg.

 

 

XE Currency

XE Currency is de ideale app om direct prijzen in het buitenland om te rekenen naar Euro. Dat is wel zo makkelijk, u hoeft het zelf niet meer om te rekenen en u ziet direct wat het kost in Euro. De app werkt vrij simpel. Standaard staan de US dollar en de Euro in het hoofdscherm. Swipe naar boven om valuta toe te voegen. U kunt vervolgens op land selecteren en deze landen aanvinken en de valuta van deze landen worden aan het beginscherm toegevoegd. Door op een valuta te tikken kunt u deze verslepen naar een andere positie. Dubbeltik op een valuta om deze bovenin te plaatsen, zoals hierboven de Thaise bath. Toets de prijs in Thaise bath in en u ziet direct daaronder de prijs in Euro!

 

Kosten: de app is gratis, wel met reclame maar deze is niet storend.
Gebruik offline mogelijk? Ja, maar de app updatet automatisch elke minuut en zal verbinding willen maken met het netwerk, zet daarom de roaming van uw telefoon uit als u deze app gebruikt (of plaats uw telefoon in de vliegtuigstand).

 

 

Google Maps

Hoewel in sommige afgelegen gebieden de kaarten van Google Maps niet heel gedetailleerd zijn, kunt u dankzij Google Maps en de GPS van uw smartphone precies zien waar u zich bevindt. Handig bijvoorbeeld om in een plaats of stad te bekijken waar u zich op dat moment bevindt. Bent u al vlakbij de bezienswaardigheid die u wilt gaan bekijken? Aan de hand van Google Maps en GPS kunt u precies zien of u de goede kant op loopt. Google Maps biedt één groot voordeel: u kunt op voorhand een Google Map kaart downloaden naar uw telefoon en dan ter plaatse Google Maps offline gebruiken. Hoe u een kaart kunt downloaden leest u hier.

 

Kosten: de app is gratis.
Gebruik offline mogelijk? Ja, u kunt kaarten voor vertrek downloaden naar uw telefoon downloaden en dan ter plaatse, zonder verbinding met het netwerk, gebruiken.

 

 

 

Aviary

Aviary is een foto app waarmee u gemaakte foto’s kan bewerken. Er zijn vele foto apps, Aviary is één van de populairste. U kunt effecten voor kaders gebruiken, tekst toevoegen, zelfs op de foto tekenen en allerlei aanpassingen maken aan de foto. Ook kunt u allerlei effecten aan de foto toevoegen. U kunt kiezen uit meerdere effecten- en filteropties welke voor een deel gratis zijn te downloaden.  Is het water even niet zo blauw op de foto zoals u dat wel zag? Even het contrast verhogen en de foto heeft ineens veel meer kleur! Want als u bijvoorbeeld naar de Malediven reist, wilt u uiteraard de perfecte foto!

 

Kosten: de app is gratis. Extra effecten- en filteropties zijn ook gratis te downloaden, andere weer betaald.
Gebruik offline mogelijk? Ja, u kunt de app offline gebruiken. Voor het downloaden van extra opties heeft u uiteraard wel verbinding met het netwerk nodig, download de extra opties daarom alvast voor vertrek.

 

Let bij gebruik van uw mobiele telefoon in het buitenland op het volgende:

 

Openbare Wifi spots

Openbare Wifi spots kunnen fraudegevoelig zijn. Zorg dat u het juiste netwerk selecteert aangezien fraudeurs meestal een kopie maken van het openbare netwerk. Een Wifi spot met wachtwoord die u op kan vragen bij bijvoorbeeld het hotel is aardig veilig, deze is immers beschermd met een wachtwoord. Toch dient u op te passsen welke gegevens en informatie u deelt via het openbare netwerk.

 

Instelling mobiele tefoon bij geen Wifi

Vrijwel elke telefoon heeft een instelling die u zeker dient na te kijken voordat u uw telefoon in het buitenland gebruikt. Deze instelling is dat uw mobiele telefoon data via het netwerk zal downloaden als Wifi beperkt of niet beschikbaar is. Deze optie kunt u uitzetten en daarmee voorkomt u dat u te snel uw bundel verbruikt. Zet sowieso de roaming op uw mobiele telefoon uit, dan kan uw telefoon geen data downloaden. Om Wifi te gebruiken in het buitenland hoeft de roaming van uw telefoon niet aan te staan.

 

Zet het vinkje of knop bij roaming uit

Wat is roaming?

Roaming staat voor het contact maken van uw mobiele telefoon met het lokale netwerk waarmee uw provider in het desbetreffende land, waarin u verblijft, mee samenwerkt. Daarvoor worden extra kosten in rekening gebracht en die kunnen in landen buiten Europa flink oplopen. Bij meerdere providers zoals Vodafone of KPN kunt u van tevoren speciale reisbundels aan uw abonnement toevoegen waarmee u de kosten aardig kunt beperken.

 

Sinds juni 2017 gelden er geen roaming kosten meer voor landen in Europa (er zijn enkele uitzonderingen). Als u bijvoorbeeld een weekendje naar België of Duitsland gaat gebruikt u gewoon de bundel van uw abonnement. Lees  de voorwaarden van uw bundel en provider voor meer gedetailleerde informatie.

 

Als u de roaming wel aan zet, let dan zeker op het volgende:

  • 'slapende' apps op uw telefoon maken dan ook contact met het datanetwerk. Sluit daarom alle apps op uw telefoon die u niet gebruikt
  • het uploaden van foto's naar Facebook en Instagram is natuurlijk heel leuk, maar u verstuurt dan behoorlijk wat MB's over het datanetwerk en juist die MB's zijn prijzig.
  • haal niet uw werk e-mail binnen via het datanetwerk (tenzij u een telefoon van de zaak heeft uiteraard). E-mails bevatten vaak weer bestanden en ook die bestanden kunnen weer een paar MB's groot zijn die u vervolgens downloadt via het buitenlandse netwerk
  • foto's of video's versturen via de Whatsapp; hiervoor geldt hetzelfde. U verstuurt veel MB's over het datanetwerk en daarmee lopen de kosten hoog op. Video's dient u in principe niet te versturen want die bestanden zijn nog veel groter dan een foto. Verzend video's alleen zodra u telefoon verbinding heeft met Wifi

 

Tip

Wilt u even helemaal onbereikbaar zijn met uw mobiele telefoon? Geen netwerk en ook geen wifi?

Dan is deze bouwsteen op Sabah (Maleisië) ideaal voor u!