Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Tips voor een reis naar Hong Kong
Irene3

Tips voor een reis naar Hong Kong

Irene Dijkstra Algemeen 7-4-2021

Het is handig om je goed voor te bereiden op je individuele rondreis naar Hong Kong. Hong Kong is een leuke stopover op weg naar je vakantiebestemming in Azië of naar Australië of Nieuw-Zeeland. Natuurlijk is het veel leuker om je te verdiepen in de bezienswaardigheden, het leukste of meest gunstig gelegen hotelletje uit te zoeken en te bedenken welke excursies je allemaal wilt maken, daarom hebben wij alvast wat handige feiten voor je reis op een rijtje gezet.

 

Wat is de beste reistijd voor Hong Kong?

De ideale periode om naar Hong Kong te reizen is van januari tot en met mei en van oktober tot en met december. De temperaturen liggen dan niet té hoog, het blijft aangenaam en je hebt de minste kans op regen in deze maanden. In Hong Kong is er een tropisch zeeklimaat. Probeer ook rekening te houden met het seizoen waarin tyfonen plaatsvinden. Dit kan van juni tot oktober het geval zijn.

 

Klimaat Hong Kong Gemiddelde temperatuur Gemiddeld aantal zonuren per dag Gemiddeld aantal dagen met regen
Januari 18 6 6
Februari 20 6 9
Maart 21 5 10
April 23 6 11
Mei 27 8 16
Juni 28 10 18
Juli 30 11 18
Augustus 30 10 16
September 30 9 15
Oktober 26 8 8
November 24 6 7
December 20 5 4

 

Wel of geen visum nodig voor een stedentrip Hong Kong?

Officieel is Hong Kong tegenwoordig onderdeel van China. En voor China heb je een visum nodig. Vaak veel gedoe om dat te regelen. Maar we hebben goed nieuws: voor een stopover in Hong Kong heb je GEEN visum nodig! Tot 90 dagen kun je met een paspoort dat nog 1 maand geldig moet zijn na vertrek uit Hong Kong het land in.

 

Hong Kong is dus makkelijk bereisbaar wat betreft de reisdocumenten. Moet je nog wel denken aan inentingen? Informeer voor de zekerheid nog even bij de officiële instanties, maar er zijn geen vaccinaties verplicht als je naar Hong Kong op reis gaat (tenzij je net in een land bent geweest waar gele koorts heerst).

        

Is een stopover in Hong Kong duur?

De lokale munt in Hong Kong is de Hong Kong Dollar. Het is een andere munteenheid dan in China.

1 Hong Kong Dollar is ongeveer € 0,11 (april 2021). Met je pinpas kun je bij bijna alle betaalautomaten geld opnemen. Creditcards worden in de meeste hotels en luxere restaurants geaccepteerd.

 

Hong Kong is niet zo goedkoop als veel andere bestemmingen in Azië. De levensstandaard ligt hoger dan in veel landen in Azië met als gevolg dat eten en drinken ook wat duurder is. Zeker in chique restaurants kunnen de prijzen hoog zijn. Wil je het goedkoop houden, eet dan in een lokaal restaurant. Of proef een heerlijke snack op één van de avondmarkten. Ga naar een foodcourt en kies dan niet voor de internationale restaurantketens, maar voor de typisch Aziatische.

 

Het geven van fooien is uiteraard een vrije keuze. Maar in Hong Kong is het, evenals in de rest van Azië, wel gebruikelijk om een fooi te geven. Iemand van de roomservice, een kofferdrager en een taxichauffeur maak je blij met bijvoorbeeld 10 of 20 Hong Kong Dollar. In een restaurant staat er vaak al 10 procent als fooi op de rekening.

 

Must eats in Hong Kong

Voor foodlovers is Hong Kong een waar paradijs. Eetkraampjes en restaurants zijn er in alle soorten en maten. Omdat Hong Kong wat hygiënischer aan doet, dan veel andere delen van China, biedt de stopoverbestemming een uitgelezen kans om streetfood te proeven. Maar er zijn ook luxe restaurants en eetgelegenheden met een Michelinster. Hét nationale gerecht is een kom wonton noodles soep. Goedkoop, voedzaam en iedere kok geeft er een eigen twist aan. Wat je zeker ook moet proeven is dim sum. Dit zijn kleine gestoomde hapjes met allerhande vullingen van hartig tot zoet. Diverse soorten geroosterd vlees zoals speenvarken en pekingeend zijn aanraders.

 

Aziaten zijn over het algemeen zoetekauwen en de inwoners van Hong Kong vormen daar geen uitzondering op. Er zijn diverse winkels met taartjes en desserts. Sommige smaken spreken misschien wat minder aan, zoals nagerechten met rode bonen en tofuballetjes, andere smaken verrukkelijk. Eén van onze favorieten: de wafels gevuld met bijvoorbeeld ijs en de egg tarts van luchtig deel met een zoet mengsel.

        

Politieke situatie in Hong Kong

De laatste tijd zijn er veel demonstraties in Hong Kong. Dit begon in juni 2019 en was dagelijks in het nieuws. De Volksrepubliek China probeerde zijn greep op Hong Kong vanaf het vasteland te verstevigen. Een deel van de democratie in Hong Kong viel daardoor weg. Activisten, vooral veel jongeren, protesteerden daar tegen. Ze waren bang voor het verlies van de persvrijheid, de vrijheid van social media en voor wetten die vanaf het vasteland opgelegd zouden worden. Hong Kong maakte jaren onderdeel uit van het Britse Koninkrijk en pas in 1997 werd Hong Kong weer een deel van China. Veel inwoners van Hong Kong zien zichzelf nog steeds niet als Chinezen en zijn al generaties lang gewend aan meer vrijheid. 

 

Zelf kun je goed contact onderhouden met het thuisfront als je in Hong Kong bent. Er is op veel plekken Wifi en er zijn veel mobiele hotspots in winkelcentra, bij attracties en op stations van het openbaar vervoer.

 

Voltage en stekkers

Het voltage is bijna overal 220 volt, dus je kunt je elektrische apparaten gewoon gebruiken in Hong Kong. Wel zijn de “pinnen” aan de stekkers anders dan in Nederland. Neem dus een wereldstekker mee.

 

Tijdsverschil

In de zomer is het in Hong Kong 6 uur later dan in Nederland en in onze wintertijd is het 7 uur later.

 

Benieuwd wat Hong Kong allemaal te bieden heeft? Neem contact met ons op.

 

Irene,

Van Verre