Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Extra tips voor je bezoek aan IJsland
Europa-IJsland-Jokulsarlon-Irene

Extra tips voor je bezoek aan IJsland

Irene Dijkstra Algemeen 7-4-2021

Het is handig om je goed voor te bereiden op je individuele rondreis naar IJsland. IJsland is een leuke stopover bestemming op weg naar je vakantiebestemming in Canada of de Verenigde Staten. In onze voorbeelden van bouwstenen geven we al leuke tips welke plaatsen je niet mag overslaan en wat leuke hotels zijn om te overnachten. Hierbij praktische informatie over het weer in IJsland, je reisdocumenten en alles wat nog meer handig is om te weten voordat je in het vliegtuig stapt.

 

Waar en wie?

IJsland is een groot eiland in de Atlantische Oceaan, tussen Europa en Amerika in. De hoofdstad is Reykjavik. Er zijn directe vluchten vanuit Amsterdam naar IJsland. De meeste bewoners van IJsland spreken goed Engels. Gelukkig maar, want van hun eigen taal, kunnen wij helemaal niets maken! De mensen zijn vriendelijk. Ze lijken soms wat stug, omdat ze iets minder uitbundig en extrovert zijn dan de gemiddelde Nederlander, maar je bent van harte welkom en ze zijn zeer behulpzaam. Wist je trouwens dat de IJslanders oorspronkelijk uit Noorwegen kwamen en dat er geen Eskimo’s op IJsland leven?

        

Beste reistijd voor IJsland?

Vergis je niet in de naam: “IJsland” doet misschien vermoeden dat het een koud land is waar altijd sneeuw en ijs ligt, maar in de zomer is het prachtig groen en kunnen de temperaturen heel aangenaam zijn. IJsland kent een koud zeeklimaat met koude winters en zomers met gematigde temperaturen. Ook typisch voor IJsland: je kunt vier seizoenen in één dag beleven. Het ene moment is er een stortbui, die over gaat in natte sneeuw, maar het volgende moment schijnt de zon weer. Neem daarom laagjes kleding mee. Een regenjas en een paar handschoenen kunnen van pas komen. Maar pak ook zwemkleding in! Een strandbestemming is IJsland niet, maar relaxen in één van de warmwaterbronnen is een genot. Er is veel vulkanische activiteit op IJsland en geisers en bronnen met heet water zijn een gevolg hiervan.

 

De ideale periode om naar IJsland te reizen is van juni tot en met september. Gaat u echter voor het noorderlicht? Dan heeft u meer kans om deze te zien in de wintermaanden. De temperaturen zijn het meest aangenaam en er valt de minste regen. Onderstaand zijn de gemiddelden voor Reykjavik opgenomen, maar als je naar de Golden Circle en het zuiden van IJsland reist, valt daar minder regen.

 

Klimaat IJsland Gemiddelde temperatuur Gemiddeld aantal zonuren per dag Gemiddeld aantal dagen met regen
Januari -1 1 17
Februari -1 2 15
Maart 2 3 18
April 4 4 17
Mei 9 6 16
Juni 10 6 16
Juli 12 6 16
Augustus 12 6 17
September 9 5 17
Oktober 4 3 19
November 1 1 17
December -1 1 20

 

Heb je een visum nodig voor IJsland of is een paspoort voldoende?

Makkelijk: je hebt geen visum nodig voor IJsland. Een paspoort dat bij vertrek uit IJsland nog drie maanden geldig is, is voldoende.

 

Vaccinaties zijn ook niet noodzakelijk, laat staan verplicht voor een reis naar IJsland.

 

Vergeet je rijbewijs niet mee te nemen. Zelf rijden in IJsland is prima te doen. Het is niet druk op de weg. Houd er wel rekening mee dat er ineens een kudde schapen kan oversteken. Soms kan een verharde weg ook zomaar overgaan in een grindweg. Een beetje “off-road” maakt uw rondreis nog specialer.

    

Is een stopover in Reykjavik duur?

De munteenheid van IJsland is de Iceland Krona, oftewel de IJslandse Kroon (ISK). 100 Kronen zijn € 0,67 waard (april 2021). Bijna overal kun je met je pinpas betalen. Ook met een creditcard kun je goed uit de voeten. Vind je het prettig om contant geld op zak te hebben? Geen probleem, er zijn veel pinautomaten in het land.

 

Voordat wij zelf naar IJsland reisden, hoorden we horrorverhalen over de prijzen. Al het eten zou ingevoerd moeten worden en de prijzen zouden heel hoog liggen. IJsland is zeker geen goedkope bestemming, maar laat je daardoor niet weerhouden. Ga je zelf rijden: een huurauto kost niet veel en omdat het land niet dichtbevolkt is, kun je bijna overal gratis parkeren. Over het algemeen boeken we hotels waarbij het ontbijt is inbegrepen. Er zijn onderweg supermarkten (goedkope ketens zijn Krónan en Bonus), dus wil je echt wat besparen koop dan een broodje en ga ergens picknicken. Een lunch in een restaurant kost je ongeveer 15 Euro per persoon. Voor een diner betaal je al snel 20-25 Euro. Een biertje of een wijntje bij het eten maken het geheel wel al snel wat duurder.

    

De hotelprijzen liggen redelijk hoog. Je vliegticket is verhoudingsgewijs dan weer niet zo duur met Iceland Air. En als je op IJsland op ontdekkingstocht gaat, vallen de prijzen ook mee. Veel bezienswaardigheden zijn gratis toegankelijk. Al met al, is IJsland goed betaalbaar en je krijgt zeker waar voor je geld! Een voordeel: je bent geen geld kwijt aan fooien. Het geven van fooien is niet gebruikelijk in IJsland.

 

Haaienvlees proeven als je in IJsland bent?

Omdat IJsland bij Europa hoort en vanwege de ligging tussen Europa en Amerika in, zou je verwachten dat de typische IJslandse gerechten ook aan deze continenten doen denken. Niets is minder waar! Ze hebben een heel eigen keuken. Maar of je die gerechten nou wilt proberen? Dat laten we aan jullie zelf over... Wat denk je van zwartgeblakerde schapenkop, gefermenteerde haai, zeehondenvinnen en ingelegde schapenorganen? Wij vinden het altijd leuk om de lokale keuken uit te proberen, maar soms sla je wel eens over. Maar gelukkig staan er ook veel gerechten met vis (zalm en forel) op de kaart en veel lamsvlees. Proef ook het “rubgbraud”, een soort roggebrood. En ja, een pizza en hamburger zijn ook in IJsland overal te krijgen.

 

Je begint de dag al goed met een lekker ontbijt in je hotel. Vaak zijn er buffetten met een soort yoghurt, diverse soorten brood, vleeswaar, jam, kaas, maar ook haring. ’s Middags kun je uitgebreid eten, maar soep met brood is heel gewoon als lunch.

 

Het water op IJsland is heel zuiver. Toch vonden wij het niet zo lekker om te drinken. Er zit vaak een zwavelgeur aan. Wij adviseren daarom om toch flessen water te kopen. Heel wat anders: pas op met zilveren sieraden als je gaat relaxen in één van de warmwaterbronnen of je gaat wassen onder de douche. Ook hier zit vaak zwavel in het water en dat geeft een nare aanslag op zilver.

Voltage en stekkers

Een wereldstekker of verloopstekker is niet nodig. Stopcontacten hebben, net als in Nederland, twee ronde gaten. Er zijn zowel geaarde als niet-geaarde stopcontacten.

 

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen Nederland en IJsland. Tijdens onze zomertijd is het in IJsland twee uur vroeger dan hier en tijdens onze wintertijd is het in IJsland één uur vroeger dan in Nederland. Als je ’s winters naar IJsland reist, is het maar een uur of vier per dag licht. In de zomer gaat de zon nauwelijks onder. De middernachtszon is een bijzonder verschijnsel dat je mee kunt maken op IJsland. En met wat geluk, zie je ’s winters de magische kleuren van het noorderlicht.

 

Benieuwd wat IJsland allemaal te bieden heeft? Neem contact met ons op.

 

Irene,

Van Verre