Momenteel duurt het langer dan gebruikelijk voordat u een persoonlijk reisvoorstel van ons ontvangt.Lees meer

De bekendste route van Australië: Great Ocean Road!
Medewerkster Melany bij Loch Ard Gorge

De bekendste route van Australië: Great Ocean Road!

Melany Overpelt Algemeen 31-5-2021

Wanneer je zoekt op ‘’de mooiste routes ter wereld’’ wordt de Great Ocean Road regelmatig genoemd. Een route van 243 kilometer langs spectaculaire kustlijnen, door groene regenwouden en langs leuke kustplaatsjes. De Great Ocean Road begint ongeveer 110 kilometer ten zuiden van Melbourne, bij Torquay. Met eigen ogen heb ik deze wereldberoemde route mogen bewonderen en ik snap helemaal waarom deze route zo vaak genoemd wordt als één van de mooiste ter wereld! Naast de bekende Twelve Apostles (Twaalf Apostelen) heeft de route zo veel meer te bieden. Een bezoek aan de Great Ocean Road mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens een rondreis Australië. Ik neem je mee langs enkele hoogtepunten van de prachtige Great Ocean Road!

 

De golven bij Bells Beach

Net voorbij Torquay kom je al bij het eerste hoogtepunt van de Great Ocean Road: Bells Beach, een leuk surfdorpje. Wij zagen tientallen surfers golven pakken bij één van de bekendste surfstranden van Australië. Ook als je geen surfer bent, is het zeker de moeite waard om even te stoppen. Maak een wandeling door het dorp, neem een kijkje in één van de winkels en ga voor een lekker kopje koffie bij een hip restaurantje zitten.

Lorne & Erskine Falls

Het volgende surfersdorp is Lorne, een ideale plek om te stoppen voor de lunch. Wij gingen voor een picknicklunch in een van de parken langs de kust. Bij voldoende tijd is een bezoek aan de Erskine Falls een aanrader! Op ongeveer 15 minuten rijden landinwaarts vanuit Lorne ligt deze 30 meter hoge waterval waar je vanaf de platformen een mooi uitzicht over hebt. Geweldig!

 

Teddy's Lookout

Bij elke bocht langs de Great Ocean Road genoot ik van adembenemende vergezichten. Er zijn langs de weg dan ook veel mogelijkheden om de auto even te stoppen en te genieten van de rust en weidse uitzichten. Net voorbij Lorne reden wij een stukje van de hoofdweg af naar Teddy’s Lookout, het hoogste uitzichtpunt van de Great Ocean Road. Op dit hoge punt kwam het besef dat we echt op de Great Ocean Road rijden waar nog veel mooie uitzichtpunten zullen volgen!

 

Spot koala's in Kennett River

Door de vele eucalyptusbomen in Kennett River is het plaatsje een zeer geliefde plek voor koala’s! Een grote koalakolonie ziet Kennett River als hun thuis, waardoor je een goede kans hebt om deze vriendelijke dieren in het wild te zien. Parkeer de auto bij het Koala Kafe en wandel een stuk langs de Kennett River Koala Walk. Blijf vooral omhoog kijken! De koala’s zitten vaak hoog in de bomen verstopt. De beste tijd om op zoek te gaan naar de koala’s is vroeg in de ochtend of eind van de middag, wanneer de koala’s vaker wakker zijn en meer bewegen.

    

Bewonder het groene regenwoud van het Great Otway National Park

Vlak na het kustdorpje Apollo Bay rijd je het binnenland in naar het Great Otway National Park, een prachtig regenwoud. Rijd langs slingerende wegen door bossen gevuld met onder andere eucalyptussen en varens. De Maits Rainforest Walk van zo’n 800 meter vinden wij een echte aanrader! Wandel door het weelderige bos met honderden jaren oude bomen. Wij spotten zelfs wallaby’s! De Melba Gully is nog zo’n pareltje in het park. Dit natte bos is in het donker het decor voor de glimwormen die ’s nachts op de wandelpaden te zien zijn. Rijd een stuk naar het zuiden en bewoner bij Cape Otway de oudste vuurtoren van Australië. Dagelijks zijn er rondleidingen door de vuurtoren, waarbij je onder andere naar de top klimt voor een adembenemend uitzicht over de Bass Straat en de Zuidelijke Oceaan!

 

Twelve Apostles

De Twelve Apostles is natuurlijk de bekendste stop langs de Great Ocean Road! Van de twaalf lijmstenen apostelen zijn er helaas al vier verwoest door erosie en door de zee. Met een kriebel in mijn buik liep ik naar het uitkijkpunt. Zelfs met storm, regen en wind was het een bijzonder om deze rotsen met eigen ogen te bewonderen. Daal, indien mogelijk met de waterstand, af langs de indrukwekkende Gibson Steps en bewonder de Twelve Apostles vanaf zeeniveau. De steile trappen zijn uitgehouwen in de kliffen, waardoor de afdaling een ervaring op zich is. De zonsopkomst of zonsondergang bij de Twelve Apostles is er, bij een heldere lucht, eentje die je niet snel zult vergeten.

        

Shipwreck Coast

De Shipwreck Coast vond ik persoonlijk het meest indrukwekkende deel van mijn autorondreis. Ik keek mijn ogen uit met alle spectaculaire rotsformaties langs de kust, zoals de London Bridge. Dit bijzondere deel van de Great Ocean Road heeft zijn naam te danken aan de vele schepen die hier zijn gezonken nadat zij tegen de uitstekende rotsten gebotst waren. Er wordt geschat dat er ruim 700 schepen zijn gezonken voor deze kust.

 

Na de Twelve Apostles volgt mijn persoonlijke favoriete stop: de Loch Ard Gorge. De rotsformaties zijn hier zo prachtig! Wij daalden af naar het strand, waar we ons ontzettend klein voelden tussen de enorme rotswanden. Dit gebied is vernoemd naar het schip Loch Ard, dat hier in 1878 gezonken is tijdens de reis van Australië naar Engeland. Van de 54 bemanningsleden waren er helaas slechts twee overlevenden: Eva Carmichael & Tom Pearce. Een van de uitkijkpunten is vernoemd naar Eva & Tom. Er volgen nog veel mooie uitkijkpunten langs de kust. Een stop bij de London Bridge, de Grotto en de Bay of Islands mogen wat ons betreft niet ontbreken!

Warrnambool & Port Fairy

De Great Ocean Road eindigt in het kleine plaatsje Allansford, net voor de stad Warrnambool. Wij raden aan om te overnachten in Warrnambool of Port Fairy, voordat je verder reist naar Adelaide of terugreist naar Melbourne. Naast het Flagstaff Hill Maritiem Museum in Warrnambool en de Warrnambool Art Gallery staat de stad in de maanden mei tot oktober ook bekend om Logan Beach. Deze maanden heb je namelijk kans om vanaf het platform zuidkapers, ook wel Australische walvissen genoemd, te spotten met hun jongen. Wat een bijzonder gezicht om de walvissen in hun natuurlijke habitat te zien! Port Fairy is een klein vissersdorpje dat wordt gekenmerkt door het charmante centrum met historische gebouwen.

 

Tower Hills Reserve

Mijn laatste aanrader in dit gebied is het Tower Hills Reserve, gelegen tussen Port Fairy en Warrnambool. Deze slapende vulkaan is nog steeds een belangrijk gebied voor de Aboriginals en is het thuis voor inheemse dieren zoals kangoeroes, koala’s en emoes. Maak een wandeling door de wetlands en het bushland, bewonder fascinerende rotsformaties en leer meer over de geschiedenis van het park van een lokale gids. Probeer het Tower Hills Reserve vroeg in de ochtend of in de namiddag te bezoeken, zodat je een grotere kans heeft om de wilde dieren te spotten!

    

Wil je meer weten over de Great Ocean Road, weten hoe de Great Ocean Road in jouw reisplannen past of weten wat de leukste accommodaties zijn om te overnachten? Neem contact met mij op en ik help je graag met het samenstellen van de ideale rondreis!

 

Tip: Het is mogelijk om de Great Ocean Road vanuit Melbourne te bezoek en weer terug te rijden naar Melbourne. Heb je meer tijd? Breng dan ook een bezoek aan het prachtige natuurgebied het Grampians National Park, ongeveer 160 kilometer ten noorden van Port Fairy en Warrnambool. Zie beboste bergen, mysterieuze rotsformaties en hoge kliffen oprijzen uit de omringende vlaktes. Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen en avontuurlijke excursies! Ik vertel je graag over mijn ervaringen in de Grampians of kijk nu alvast naar onze bouwsteen.

 

Melany,

Van Verre