Rondreis Australië in onze zomer
In ons gezin, bestaande uit 2 tienerdochters, hebben we een rondreis door Australië al een gehele tijd op ons wensenlijst staan. En nu de kinderen langzaam oud genoeg zijn om zo’n lange en intense reis te gaan maken, en zij gezien hun leeftijd in staat zijn om de indrukken in de juiste context te kunnen plaatsen, kan deze lang gekoesterde wens ook echt in de realiteit worden omgezet.
Australië, het vijfde continent aan de andere kant van de wereld, ligt in de zuidelijke hemisfeer en daarom zijn de seizoenen daar precies andersom dan bij ons in Europa. Als wij zomer aan het vieren zijn in Nederland is het daar winter. Uitzondering daarop is het uiterste noorden waar een tropisch klimaat met een regen- en droogseizoen heerst. Dan rijst natuurlijk de vraag of het verstandig is om in “hun winter” naar Australië af te reizen, toch? Want zo’n reis zal toch minimaal 3 tot 4 weken in beslag gaan nemen en daarom is onze zomervakantie het enige moment dat we ook daadwerkelijk “going Down Under” kunnen gaan…
Even een kort lesje topografie: ondanks dat Australië het kleinste continent is, is het land ca. 185 keer zo groot als Nederland; van noord naar zuid strekt Australië zich uit over ca. 3.200 kilometer, van oost naar west is de afstand zelfs 4.000 kilometer. Je kunt je dus goed voorstellen dat er verschillende klimaatzones zijn en ook de seizoenen per gebeid sterk kunnen veranderen. En er daarom ook voor elke periode van het jaar wel verschillende regio’s zijn die je goed kunt bezoeken.
Zelf heb ik Australië al een paar keer mogen bezoeken en heb dus ook al verschillende regio’s bezocht; mijn gezin daarentegen gaat er voor de eerste keer heen en dan wil je toch wel verschillende hoogtepunten van het land zien. Maar kan dat allemaal in onze zomermaanden of is het, omdat het daar winter is, niet aan te raden? Om het juiste antwoord daarop te vinden, neem ik jullie mee in mijn speurtocht…
De beste route tijdens een rondreis Australië in onze zomer
We beginnen “onze reis” door de verschillende regio’s aan de oostkust, in Sydney, de grootste stad van het land en het ideale startpunt voor een rondreis door Australië. Door het heersende zeeklimaat, verglijkbaar met het klimaat rond de Middellandse zee, is het ook in “hun winter” aangenaam met een gemiddelde temperatuur van ca. 15 graden. Zeker voor het bezoeken van een grote stad is dat ideaal, we weten tenslotte allemaal hoe je je voelt na een dagje Florence, Barcelona of Marseille in de maand juli… Naar mate je vanuit Sydney langs de kust noordelijk, richting Brisbane trekt, gaan de temperaturen langzaam omhoog; misschien hier en daar nog iets te fris voor een lekkere duik in zee, maar overdag is de temperatuur aangenaam warm, rond de 20 graden. Op weg richting Cairns, nog verder in het noorden en vlak bij het beroemde Great Barrier Reef, rij je de tropische klimaatzone binnen. Juist in onze zomermaanden hebben ze daar een droogseizoen wat betekent dat er minder regen valt en er minder tropische stormen zullen voorkomen. En dus de ideale periode om er een bezoek aan te brengen!
Ook de route langs de zuidkust van Australië, vanuit Sydney naar Melbourne en misschien zelfs door naar Adelaide, kan in “hun winter” worden gedaan; want ook hier heerst er een zeeklimaat waardoor de temperatuur overdag rond de 15 graden is. In de nacht kan het natuurlijk wel afkoelen en je moet rekening houden met meer regenval, maar met een vest of trui en een goede regen- of windjack is dat goed te doen. Niet onbelangrijk is ook dat de maanden juli en augustus laagseizoen zijn voor de Australiërs zelf. Het is dus overal minder druk dan in de maanden december en januari. Waardoor ook de prijzen weer lager liggen. Ideaal als we met het hele gezin zo’n verre reis willen maken.
De laatste gebieden waar we naartoe willen om alle hoogtepunten te hebben bezocht, is het midden van Australië, het gebied rond om Alice Springs met de bekende Uluru, en dan door naar het uiterste noorden, de stad Darwin. Juist in de zomermaanden is het stukken aangenamer om Centraal Australië te bezoeken, omdat het veel minder heet is dan gedurende de rest van het jaar. Door het woestijnklimaat is het gedurende de dag rond de 20 graden, maar kan het in de nachten wel tot nul graden afkoelen. Omdat we toch vooral overdags onderweg zullen zijn, is dat dus geen probleem en met (wederom) een paar goede vesten en truien komen we ook de avonden goed door. En dan verder naar het noorden, richting het onbekendere Darwin en Kakadu National Park. Net als aan de oostkust van Australië kom je weer in de tropische klimaatzone terecht waar het juist in onze zomermaanden vooral droog is en je van mooie en zonovergoten, maar niet al te benauwde dagen kan genieten.
Terugkomend op onze vraag of Australië in onze zomermaanden een goede reisbestemming is voor een gezinsvakantie. Na een beetje speur- en uitzoekwerk durf ik volmondig te stellen dat het maken van een rondreis door Australië heel goed kan in de lange zomervakantie! Natuurlijk moeten we rekening houden met de route die we willen afleggen en accepteren dat het niet overal even warm is. Aan de andere kant zal het op veel plaatsen minder druk zijn en kunnen we hierdoor meer van de bestemming zien en ervan genieten. Al met al, ons besluit is genomen: “Down Under, here we come”!
Wil je meer weten over Australië of deze reis maken? Neem contact op met onze Australië specialisten. Zij helpen graag met het samenstellen van de ideale vakantie naar Australië!
Chris,
Van Verre