Tijdelijk aangepaste voorwaarden. Geen aanbetaling & kosteloos annuleren tot wel 6 weken voor vertrek.Lees meer

Roadtrip over de Highway 1 via de Big Sur
Amerika-Los-Angeles-Hollywood-Lisanne

Roadtrip over de Highway 1 via de Big Sur

Lisanne Vreijsen Algemeen 5-10-2020

Roadtrippen door de Verenigde Staten: het land van de selfdrives! Er zijn dan ook veel bekende routes die u kunt rijden. Wat dacht u van de befaamde Route 66, de eindeloze Overseas Highway of ga all-the-way via Route 2: dwars door de noordelijke staten van west- naar oost-Amerika! Maar een niet te missen route is de Highway 1, die helemaal van Seattle naar San Diego loopt. Deze route brengt u langs indrukwekkende steden, het dichtbeboste Oregon en de prachtige kust van Californië. Als je het ons vraagt; een echte aanrader. Plan meerdere overnachtingen in op deze mooie route, dan kunt u optimaal genieten!

 

Carmel-by-the-sea en Monterey

Onze route begint bij Monterey en Carmel-by-the-Sea, vaak een eerste stop wanneer u vanuit San Francisco komt. Geniet van een visje op de Old Fisherman’s Wharf in Monterey. In het goede seizoen kun je hier ook walvissen spotten! Een bezoek aan iconisch Cannery Row met winkeltjes, een van de bekendste Amerikaanse aquaria en talloze goed aangeschreven restaurants.

Carmel-by-the-Sea is een plaatje en een stop op zich. Wandel door het pittoreske plaatsje en geniet van de sfeer die hier hangt. Neem de 17-mile drive door Pebble Beach (je betaalt een kleine toegangsprijs). Via indrukwekkende golfbanen, luxe villa’s, de Lone Cypress, ruige rotskusten en strakke witte stranden kom je aan in Carmel-by-the-Sea.

      

Op naar het zuiden

In de ochtend hangt er vaak een mistbank over de kustroute die het zicht beperken. Maak daarom eerst een stop bij Point Lobos of Soberanes Point voor een paar mooie wandelingen door het bos en langs hoge kliffen aan zee.

 

Daarna door naar Point Sur, één van de plekken die je niet mag overslaan. Het is een park dat door een strand verbonden is aan het vaste land. In de omgeving vind je de Bixby Creek Bridge; één van de hoogste bruggen in zijn soort. Een imposant bouwwerk, niet voor niets de meest gefotografeerde brug langs de oceaan. Iets verder vind je zijn bijna gelijke broertje “Rocky Creek Bridge”. Beide aangelegd om het onherbergzame zuidelijke gebied te verbinden met het noorden.

 

Een wel heel bijzondere plek in Big Sur is de Calla Lily Valley bij Garrapata. Wandel door de vallei en stap door de bijzondere Calla Lily’s in het najaar tot de lente.

Hart van de Big Sur

Door naar Pfeiffer Big Sur State Park waar het paarse Pfeiffer Beach is gelegen. Parkeer je auto en wandel naar het strand met de indrukwekkende rotsformaties en mooie uitzichten. Het is niet het makkelijkste strand om te bereiken, maar wederom de moeite waard. Het is dan ook een geliefd park voor wandelaars. Wandel over de steile kliffen en tussen de eeuwenoude, hoge bomen.


Een van de mooiste plekken langs de Big Sur is Julia Pfeiffer Burns State Park. Trek de wandelschoenen aan en ga er op uit. Gigantische bomen, een wandeling over houten vlonders en eindeloze rotskusten maken dit park de moeite waard. Aanschouw de bijzondere McWay Falls, een waterval die uit de rotsen komt en op een onaangetast strand valt, regelrecht de zee in. Wat een plaatje!

  

San Simeon vanaf Big Sur

Vanaf het hart van de Big Sur begint voor ons het mooiste deel van de route. Zigzaggend en kronkelend volgt u de ruige kust. Eindeloze rotspartijen en ongeschonden uitzichten wachten op je. Stop dus regelmatig om even te genieten. Deze plaatjes blijven voor altijd bij!

 

Bij Ragged Point heeft u een mooi uitzicht over de grijzige rotsen en het zwarte strandje. Bij Salmon Creek steekt u de rivier over, maar kunt u ook stoppen voor een korte wandeling naar de Salmon Creek Waterval.

Net na San Simeon vind je Moonstone Beach en Hearst San Simeon State Park: een van de oudste nationale parken in de Verenigde Staten. Je rijdt er doorheen, maar het is de moeite waard om uit te stappen en een korte wandeling te maken. De indrukwekkende rotskust en prachtige uitzichten zijn de moeite waard.

 

San Simeon is bekend door zijn Hearst Castle en de plaats vormt een goede basis voor een bezoek aan de wijnregio. William Randolph Hearst was geïnspireerd door zijn reizen door Europa en besloot kastelen en paleizen die hij gezien had te laten terugkomen in dit kasteel. Als je het kasteel wilt bezoeken, dien je van tevoren een kaartje te kopen.

 

Morro Bay

Daarna door naar Morro Bay met zijn gigantische Morro Rock: een vulkanische rots van bijna 190 meter hoog. Het is een beschermd natuurgebied net als het Morro Bay State Park waar bijzondere vogelsoorten leven. Per kajak, wandelend of zeilend kun je het gebied verkennen.

 

Typische Californische stranden

U zakt verder af naar het zuiden. Vlak bij Pismo Beach vindt u Monarch Butterfly Grove waar in de wintermaanden (november t/m februari) de grote monarchvlinder te bewonderen is. Pismo Beach is een typische Californisch strandplaatsje en misschien wel het toonbeeld van de Californische stranden. Lekker eten, een prachtig strand en veel surfers. In de verte ziet u misschien wel dolfijnen! Probeer hier zeker de Clam Chowder, een specialiteit uit de omgeving.

 

Na Pismo Beach volg je de route langs de kust om vervolgens nabij Gaviota landinwaarts te gaan. Het is hier heerlijk aangenaam. De perfecte omgeving voor druiven om te groeien! Wist je dat 90% van de wijn in de Verenigde Staten uit California komt?

    

Leuke stops zijn Santa Barbara en Malibu Beach! De witte huisjes en rode daken doen mediterraan aan: er hangt hier een heerlijk ontspannen sfeer. Bezoek de beroemde Mission Santa Barbara met zijn bijzondere historie, geniet van het uitzicht in het Courthouse of slenter door het gezellige State Street. Maak in de namiddag een stop bij Arroyo Burro Beach Park; voor de zonsondergang en een duik in zee.

 

Vervolg de adembenemende route van Pacific Coast Highway richting Los Angeles. In Santa Monica eindigt Route 66. Een iconische plek! Wandel over de pier, geniet op het strand of struin de boulevard af. Genoeg van Santa Monica gezien? Dan heeft Los Angeles ook genoeg te bieden!

 

Los Angeles en Ocean Side

Los Angeles in: té veel hotspots om op te noemen. Bezoek beroemd Hollywood, populair Long Beach, bizar Venice en Muscle Beach, de pretparken in Anaheim en Studio City en bijzonder El Pueblo de Los Angeles met Olvera Street. Wanneer u het drukke Los Angeles verlaat, rijdt u langs Laguna Beach, een plek waar u een fijne pauze kunt inlassen en picknicken op een van de vele picknickbankjes tussen de honderden konijnen.

 

Oceanside is je volgende stop waard: deze fijne strandplaats is een goede uitvalsbasis als je niet in de drukte van Los Angeles wilt verblijven. Ook zonder overnachting is het een leuke stop. Harbor Beach is een prettig strand en ook de Oceanside-pier mag je niet overslaan. Haal bij Breakwater wat te eten of geniet van een picknick op het strand bij zonsondergang.

 

Door naar Zuid-Californië

Vervolg de route en rijdt langs de mooie stranden bij Carlsbad. Tijd voor lunch? Stop dan bij een van de beste Mexicaanse restaurants in Noord-Amerika: Norte Mexican Food. Je vindt deze plek met traditioneel Mexicaans eten verstopt op een soort binnenpleintje achter Carlsbad Inn Beach Resort. Een stop bij de bekende mineraalbaden in Carlsbad is ook aan te raden: dompel onder in dit zogenaamd gezonde water!

 

Daarna door naar de afslag richting La Jolla Cove en Children’s Pool net buiten San Diego. De zee dendert over de rotsen de grotten in en zeehonden zoeken hier hun toevlucht.

San Diego: dubbel en dwars de moeite waard

San Diego is veelal het eindpunt van de bekende Big Sur-route. Het is een gezellige stad en door de ligging vlak bij de Mexicaanse grens altijd aangenaam warm. Slenter in de avond door het gezellige Gaslamp-district met leuke restaurants en winkeltjes. Met de kinderen mag een bezoek aan het Balbao Park met de San Diego Zoo en Seaworld niet worden overgeslagen. Maar vergeet ook zeker het oude centrum niet: Old Town Historical Park. Hier smelten invloeden van Zuid-Amerika samen. Voor culinaire liefhebbers is San Diego een plek om nooit te vergeten.

 

Wil je zelf ook de route langs de Big Sur rijden? Neem dan gerust contact op met onze Amerika-specialist om jouw reis op maat samen te stellen. 

 

Van Verre