Informatie Vietnam

Vietnam strekt zich van noord tot zuid uit over een lengte van zo’n 1.600 km. Qua oppervlakte is het iets kleiner dan Italië. Vietnamezen vergelijken hun land door hun vorm met een bamboestok, waar aan de uiteinden een mand met rijst hangt. Driekwart van het land bestaat uit bergen en heuvels, de hoogste berg is meer dan 3.000 meter hoog in het noordwesten, niet ver van Sapa. In het zuiden is de enorme, vruchtbare Mekong Delta met zijn rivieren en kanalen.
Het is een gebied, waar vele fruitsoorten groeien.

Klimaat Vietnam

Klimaat Vietnam

Steden en plaatsen Vietnam

Steden en plaatsen Vietnam

Vervoer in Vietnam

Vervoer in Vietnam

Hotels Vietnam

Excursies Vietnam

De natuur in Vietnam

Een halve eeuw geleden was het land voor het grootste deel bedekt met regenwoud; het land had een rijke flora en fauna. De ontbossing heeft ook in Vietnam plaatsgevonden, mede ook voor een deel door de oorlog in de jaren zestig en zeventig. Er is overigens weer een duidelijk herstel merkbaar. Vietnam biedt aan natuurgebieden en groene landschappen nog steeds veel. Denk behalve aan de prachtige Mekong Delta ook aan de schitterende lange kustlijn en de hoge bergen in het noorden (Sapa en wijde omgeving); hier vindt u de prachtigste wouden van Vietnam. En niet te vergeten het wonderlijke zeelandschap bij Halong Bay, waar honderden krijtrotsen loodrecht omhoog steken. Het is niet voor niets door Unesco tot Werelderfgoed verklaard.

.

Vietnam-Mekongdelta-bootjes(14)

De mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Vietnam

In Vietnam zijn verschillende bevolkingsgroepen, die samen een turbulente geschiedenis hebben. De bezoekers worden er hartelijk benaderd; in gebieden waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat is men soms wat terughoudender. Vietnamezen vormen een vriendelijk volk. Gezichtsverlies is voor een Aziaat het ergste dat hem of haar kan overkomen. Goede manieren, bijvoorbeeld niet te luidruchtig zijn en decent gekleed gaan zijn van groot belang. Afdingen is in Vietnam niet altijd gebruikelijk. U kunt het proberen; u merkt wel of het zin heeft.

 

Men is er in Vietnam, met name in de grotere plaatsen, inmiddels aan gewend dat toeristen willen onderhandelen; speelt u daar dus op in. Overigens: de prijzen zijn vrij laag. Heel belangrijk: voor u is het een spel, voor de verkoper niet (al lijkt dat in uw ogen zo). Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen.

 

Het eten in Vietnam

De Vietnamese keuken is heerlijk, zeer gevarieerd en vindt de oorsprong in de Chinese keuken. Maar ook de Fransen hebben hun invloed gehad op het bereiden van eten. Zoals in zoveel Aziatische landen is eten een sociale aangelegenheid. De verschillende gerechten worden op tafel gezet en een ieder neemt er met zijn eetstokjes waar men trek in heeft. U kunt in restaurants ook vaak een gerecht alleen voor uzelf bestellen; het is veel leuker om het op de Vietnamese manier te doen.

 

U bestelt allemaal verschillende gerechten en op die manier is het ook heel afwisselend. Als u met Vietnamezen eet, zal men met hun chopsticks de lekkerste hapjes uitkiezen en op uw bord of rijstkom deponeren; zo eert men zijn gasten. Als u overigens niet goed overweg kunt met de eetstokjes (wel proberen!), dan is het ook prima als u mes en vork vraagt.

 

U nuttigt Vietnamees eten door eerst rijst op te scheppen en in uw rijstkom te doen (of u krijgt het al in een kommetje). U neemt vervolgens verschillende gerechten (groente, vlees, vis)met uw eetstokjes (niet prikken) en doe dit in uw rijstkom. Vervolgens houdt u de kom bij uw mond en eet u de gerechten en rijst met uw stokjes. Onze manier, de kom op tafel laten staan (wat bij ons beleefd is), vinden de Vietnamezen grappig en onhandig.

 

Er zijn in Vietnam overal vele restaurantjes. Eten in Vietnam (m.u.v. de luxe hotels) is goedkoop. Absoluut aan te bevelen: springrolls (loempia’s). Overal, in elke plaats, zijn deze weer anders. Maar altijd heerlijk. Je moet deze ook op een speciale manier eten; in de restaurants laten ze het u wel zien hoe dat moet (en anders maar afkijken). Rijst, maar ook noodles vormen de basis van de maaltijd, aangevuld met diverse soorten groente en vele soorten vis (lange kustlijn, overal vissers) en vlees. Het is niet spicy of vet.

 

Ook de vegetariërs onder u kunnen prima gerechten voorgeschoteld krijgen. Vele soorten fruit zijn praktisch overal verkrijgbaar, het hele jaar door. De ontbijten: typisch Frans. U krijgt meestal stokbrood met jam. Mineraalwater kunt u overal kopen.

Vietnam-eten

Geschiedenis van Vietnam

Vietnam ligt zeer strategisch in zuidoost-Azië. De geschiedenis wordt gekenmerkt door eeuwenlange strijd tegen steeds weer nieuwe vijanden. China neemt daar wel de belangrijkste plaats in. De strijd met de Chinezen heeft bijna duizend jaar geduurd. Het is dan ook begrijpelijk, dat de invloed van de Chinezen groot was en is.

 

De eerste contacten met het westen werden gelegd door de Franciscaner monniken in de 17de eeuw. Ook de Hollanders zetten voet op Vietnamese bodem, met name vanuit Hoi An heeft de toenmalige VOC handel gedreven. Ook de Engelsen hebben een poging gedaan grip te krijgen op de handel met Vietnam. Aan het eind van de 17de eeuw waren de meeste westerse handelslieden verdwenen; het bleek toch niet zo profijtelijk als gedacht. De Fransen behielden vaste voet op Vietnamese bodem en drukten hun stempel op de samenleving. De Franse invloed heeft tot 1954 geduurd. Toen verloren de Fransen de slag bij Dien Bien Phu (in het hoge noorden).

 

Het resultaat was een opsplitsing van het land tussen een communistisch Noord-Vietnam en een op het westen georiënteerd zuiden. Van 1965 tot 1975 waren beide delen van het land met elkaar in een traumatische oorlog verwikkeld. De Verenigde Staten van Amerika steunden het zuiden. De oorlog werd door het noorden gewonnen, het land werd weer verenigd. Het communistische bewind bracht niet veel voorspoed; toen de regering in 1986 overstapte een vernieuwingsbeleid toepaste is de opbouw van het land in hoog tempo ingezet.

Vietnam11 (42)

De bevolking in Vietnam

Vietnam telt zo’n 80 miljoen inwoners. Het grootste deel wordt gevormd door de Vietnamezen. Verder zijn er ongeveer zestig minderheidsgroepen, waaronder Chinezen, Khmer, Cham, Thai, Muong, Meo en Cham. De Vietnamezen komen oorspronkelijk uit Zuid-China, zij migreerden ver voor onze jaartelling naar het delta-gebied in het noorden van het land. De Chinese invloed is vrij groot; eeuwenlang hebben de Chinezen geprobeerd de Vietnamezen te onderwerpen.

 

Gedurende de eeuwen heen, tot ongeveer de 16de eeuw, hebben de Vietnamezen hun rijk naar het zuiden toe uitgebreid, dit ten koste van de hindoeïstische Cham (de oorspronkelijke bevolking). Het grootste deel van de bevolking is werkzaam in de landbouw (met name rijstverbouw), zo’n 75 % van de bevolking leeft op het platteland, of in de handel. De Vietnamezen leven vooral in de delta-gebieden, in en rond de steden, de kustgebieden en het overige vlakke of heuvelachtige land. In de bergen in centraal en noord Vietnam leven vele soorten bergstammen, zie hieronder meer daarover.

 

De Vietnamezen zijn uitermate vriendelijk. De traditionele dracht van de vrouwen is de Ao Dai; het is een smal hooggesloten tuniek van satijn of zijde, met daaronder een broek van dezelfde stof en kleur. Middelbare scholieren zijn verplicht een Ao Dai te dragen, veelal wit. Het is ook prachtig als de scholen uitgaan en je ziet de meisjes in hun fraaie elegante dracht op hun fiets, terwijl de flappen van de tuniek wapperen. Ook onderwijzeressen dragen een Ao Dai, zij mogen de kleur zelf bepalen.

 

Ook bij officiële gelegenheden wordt de Ao Dai gedragen, soms wordt het ook bij bepaalde bedrijven of instellingen verplicht gesteld. Dit ook om de eigen identiteit te behouden. Overal zie je ook de Non La, een hoed van gevlochten plataanbladeren. Heel karakteristiek voor Vietnam. Deze wordt door zowel mannen als vrouwen gedragen.

 

Bergstammen in Vietnam

In de berggebieden in zowel centraal als noord Vietnam leven de zogenaamde minderheidsgroepen, de bergstammen. Zij leefden tot voor kort vrij geïsoleerd; hierdoor zijn veel van hun tradities bewaard gebleven. De minderheden vormen zo’n kleine 10% van de bevolking. De Fransen noemden hen de Montagnards en onder die verzamelnaam staan zij bekend. Wat zij gezamenlijk hebben is hun leefstijl: zij werken in de landbouw, hun huizen zijn ongeveer op dezelfde wijze gebouwd.

 

Hun kleding kan zeer verschillend zijn en maakt het daardoor voor bezoekers ook zeer interessant en fotogeniek! Van bijzonder kleurrijk tot ingetogen donkerblauw en zwart. Overigens moet gezegd worden, dat de Montagnards, die leven vlakbij de Vietnamezen en ook in hun dorpen hun waren verkopen, vaak niet meer dagelijks in hun klederdracht gekleed gaan. In de wat meer verborgen, minder toegankelijke streken, treft men nog wel de klederdrachten aan.
Enkele bergstammen: de Tay, de Tai, de Muong, de H’mong, de Bahnar, de Jarai, de Dao, enzovoort.

 

Vietnam-VanVerre13

Godsdiensten in Vietnam

Vier grote filosofische en religieuze stromingen hebben het spirituele leven van de Vietnamezen vormgegeven: het confucianisme, het taoïsme, het boeddhisme en het christendom. De eerste drie stromingen hebben zich weer gemengd met Chinese religies en ook animistische godsdiensten. Animisme en voorouderverering zijn nog bijzonder belangrijk bij velen.

 

 Er is in Vietnam vrijheid van godsdienst. Op enkele plaatsen is ook het christendom, met name het katholicisme, geworteld. Zoals bijvoorbeeld in het dorp van minderheden, vlakbij Dalat. Daar staat een eenvoudige houten katholieke kerk en gaat men zondags massaal naar de mis. In het zuiden van Vietnam, in het gebied van de Cu Chi-tunnels, ziet men veel volgelingen van de Cao Dai. Dit is in feite een mengeling van de verschillende stromingen. Men zegt dat zij het beste uit de verschillende stromingen heeft samengevoegd. Zeer aan te raden is het bijwonen van een dienst in een Cao Dai-kerk (o.a. om 12.00 uur ’s middags). De aanhangers komen in grote getale naar de kerk en zijn gekleed in witte gewaden. De priesters tooien zich in rode, gele en blauwe gewaden. Prachtig om te zien en te fotograferen. De Cao Dai-kerken zijn herkenbaar aan hun bonte uiterlijk en het grote oog, dat op de gebouwen is geschilderd. De grootste en meest kleurrijke staat in Tay Ninh. U kunt deze bezoeken in combinatie met een bezoek aan de Cu Chi-tunnels.

 

De taal in Vietnam

De officiële taal is het Vietnamees, ook wel Kinh genaamd. Het is gebaseerd op de talen on-Khmer, Thais en Chinees. 

De Vietnamese taal is voor westerlingen heel moeilijk om te leren. Een woord kan verschillende betekenissen hebben, alleen al door de toonhoogte. De woorden bestaan meestal uit één lettergreep. De lettertekens lijken op die van de Chinezen. Oudere Vietnamezen spreken vaak nog Frans. Russisch is in de communistische periode populair geweest om te gaan studeren.

 

Nu stort men zich, mede ook door het op gang komende toerisme, op het Engels. U zult merken dat men in hotels en in restaurants Engels spreekt, in ieder geval de noodzakelijke Engelse woorden. Tip: neemt u een kaartje van het hotel mee als u op stap gaat (waar de naam van het hotel in het Vietnamees op staat); elke cyclo (fietstaxi)-bestuurder of taxichauffeur brengt u dan weer keurig thuis.

 

Tijdsverschil met Vietnam

In Vietnam is het vijf uur later (tijdens de wintertijd is het zes uur later).

 

Saigon645564l

Paspoort en visum Vietnam*

AANKOMST OP DE LUCHTHAVEN VAN HANOI, HO CHI MINH OF DANANG

> Visum op de luchthaven bij aankomst (upon arrival):

Voor het verkrijgen van het visum op een van de bovenstaande internationale luchthavens heeft u een autorisatiebrief nodig, dit is een soort uitnodiging van de overheid. Deze autorisatiebrief kan Van Verre voor u regelen via de lokale agent. Kosten: € 25,- p.p. De autorisatiebrief is verplicht indien u geen visum in Nederland heeft geregeld. De brief dient getoond te worden bij het inchecken op de luchthaven.

Voor het aanvragen van de autorisatiebrief vragen wij u bij boeking het ‘passengersform’ (voor de paspoortgegevens) volledig in te vullen. Met deze gegevens kunnen wij de aanvraag indienen bij onze lokale agent. De autorisatiebrief dient altijd in kleur te worden afgedrukt en meegenomen naar de visumbalie bij aankomst in Vietnam, tesamen met het ingevulde visumformulier en een pasfoto in kleur. 

U bent wel iets meer tijd kwijt bij aankomst, maar dat is in de regel niet meer dan een half uurtje. Er staat aangegeven, vóór u bij de douane komt, waar u de ‘Visa on arrival’ kunt verkrijgen (meestal een loket vlak voor u in de rij gaat staan voor de douane).  Wij raden deze manier sterk aan, het is heel gemakkelijk, u bent uw paspoort niet kwijt van te voren en u hoeft niet naar de ambassade in Den Haag. We hebben al veel klanten op deze wijze naar Vietnam laten reizen en het werkt uitstekend.

 

Kosten:

  • autorisatiebrief via Van Verre: 25 euro
  • visum op de luchthaven bij aankomst in Vietnam: 25 dollar (neem dollars gepast mee).

 

VISUM IN NEDERLAND AANVRAGEN:

Indien u kiest om uw visum zelf voor vertrek te regelen bij de ambassade van Vietnam in Den Haag, dan heeft u geen autorisatiebrief nodig. Voor de aanvraag heeft u het volgende nodig:

  • visumformulier per persoon
  • pasfoto in kleur
  • paspoort

 

U kunt uw visum zelf regelen door naar de ambassade te gaan in Den Haag. Het adres is :

Ambassade van Vietnam

Nassauplein 12

2585 EB Den Haag

tel. 070-3648917 of 3644300

fax 070-3648656

 

De ambassade is dagelijks geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Check dit altijd even voor u naar Den Haag afreist.

 

Per post aanvragen bij de Vietnamese ambassade:

U kunt alle stukken ook aangetekend (erg belangrijk) opsturen. Stuur in dat geval ook een retourenvelop mee, met uw naam en adres en voldoende porto voor aangetekend terugsturen.

U dient alle stukken: visumformulier per persoon (ingevuld en voorzien van een kleurenpasfoto), paspoort en contante betaling mee te sturen.

Er zijn ook diverse visumbureaus die de procedure voor u uit handen kunnen nemen. Hiervoor betaalt u servicekosten en eventuele verzendkosten.

 

Kosten voor visum via de Vietnamese ambassade:

Single entry 1 maand in 3 werkdagen €72,-  / in 1 werkdag: €77,-
Multiple entry 1 maand in 3 werkdagen €82,-  / in 1 werkdag €87,-
Single entry 3 maanden in 3 werkdagen €87,-  / in 1 werkdag €92,-
Multiple entry 3 maanden in 3 werkdagen €112,-  / in 1 werkdag €122,-
Let op: dit is exclusief eventuele servicekosten voor een visumbureau.

 

AANKOMST OVER LAND:

Indien u over land Vietnam binnen reist bent u verplicht om vòòr vertrek uw visum te regelen bij de ambassade van Vietnam in Den Haag.

 

LET OP: Zonder visum in uw paspoort of een geldige autorisatiebrief met ophaalplaats Vietnam en vermelding van uw namen wordt u al op de luchthaven van vertrek geweigerd. U kunt dan niet reizen!

 

Paspoort:

Voor een reis naar Vietnam geldt dat uw paspoort nog tenminste zes maanden geldig is na afloop van uw reis. In Vietnam is het gebruikelijk dat u uw paspoort afgeeft bij de recepties van de hotels; men gaat hiermee ’s avonds naar de politie, alles wordt geregistreerd. Het is een formaliteit, maar u bent wel uw paspoort even kwijt, vergeet deze niet ’s morgens weer te vragen voor u vertrekt.

Een tip: maakt u een aantal fotokopieën en geef deze bij de receptie af i.p.v. uw echte paspoort. Vaak accepteert men dit ook, even duurduwen (en denk niet: ze kunnen zelf wel even een kopietje maken, om de een of andere onduidelijke reden werkt dit dan weer niet). Lukt het niet, dan geeft u uw paspoort af en wacht erop of u haalt het later even op.

 

* De informatie is gebaseerd op gegevens van mei 2015. Belangrijke informatie m.b.t. visa dient u voor uw vertrek nog zelf te controleren op juistheid; er kunnen nog wijzigingen plaatsvinden tussen het tijdstip van boeken en vertrek.

Vietnam-VanVerre128

Gezondheid in Vietnam

Vaccinaties zijn niet verplicht; wij adviseren de laatste informatie betreffende aanbevolen vaccinaties op te vragen bij uw arts, GG&GD of andere instantie.

 

Als u met een aantal zaken rekening houdt, hoeft u niet of niet veel last te hebben van darmstoornissen. Voor de eerste dagen raden wij u aan geen ijskoude dranken te drinken, uw lichaam moet nog wennen aan de overgang. Al klinkt het misschien niet aanlokkelijk, ietwat lauwe dranken of natuurlijk warme koffie of thee zijn het beste. Het gebruik van water uit de kraan raden wij af. U kunt overal water in plastic flessen kopen. Het water dat u aangeboden krijgt in de hotels is eveneens te vertrouwen. IJsklontjes in uw dranken: in de goede hotels en restaurants kan het geen kwaad, bij twijfel: niet doen. IJs: hiervoor geldt hetzelfde, maar toch: toch erg oppassen. Eten op straat: wij raden dit af. Het betreft tenslotte toch voedsel, dat in de open lucht in de tropen wordt bereid. Eet u dan toch iets, neemt u dan gerechten die direct uit de hete olie of bouillon komen of direct uit de wok.

 

Maakt u zich niet al te bezorgd als u last krijgt van diarree. Een onschuldige diarree mag geen pijn veroorzaken en het moet beheersbaar zijn. Het is wel lastig. Het kan ontstaan door een combinatie van factoren: klimaat- en tijdsverschillen, vermoeidheid, te koud drinken en ander voedsel.

 

Kleding en schoeisel in Vietnam

Makkelijk zittende kleding is belangrijk. En luchtig. Katoenen kleding is natuurlijk prima, een combinatie van katoen is vaak praktischer omdat het kreukelen tegengaat. Wijd vallende kleding is ook weer prettiger dan strakke kleding. Jeans: niet handig, het is warm en zwaar (met wassen lastig, droogt niet snel). Het is aan u hoe u zich kleedt; de bevolking waardeert het als u zich toch enigszins decent kleedt (zonder belerend te willen zijn). Het lichaam bedekken (let op: het hoeft niet) heeft ook zijn praktische kanten (de lokale bevolking doet dit tenslotte ook) i.v.m. de zon, het zitten op skai-bekleding en de eventuele muskieten. In tempels dient u uw benen en schouders te bedekken.

 

Enkele kledingtips: bermuda, soepel zittende lange broek, T-shirts met schouders/mouwen, makkelijke rok of jurk voor de dames; gaat u dineren in een wat luxer restaurant, dan wordt een overhemd met lange of korte mouw voor de heren op prijs gesteld.

VanVerre25678

Geldzaken in Vietnam

De lokale munt is de Vietnamese Dong, afgekort met VND. Wisselkoers: VND 100.000 is ongeveer € 3.60. De lokale munt wordt altijd geprefereerd. U kunt soms ook in Amerikaanse dollars betalen (kleine coupures, grote bedragen kan men vaak niet wisselen). Vaak worden producten, met name voor buitenlanders, in beide muntsoorten aangeprezen. Euro’s kunt u wisselen bij de banken. Credit-cards worden in de wat grotere hotels geaccepteerd. Reken er niet op dat u deze altijd kunt gebruiken. Pinnen: u kunt praktisch overal pinnen, op enkele afgelegen plekken na. Neemt u dus uw pinpas mee (plus 1 extra voor ‘je weet maar nooit’).

 

Voltage en stekkers in Vietnam

Voltage is meestal 220 volt. Europese stekker, de tweepoot of een driepolige stekker. U heeft voor uw electrische apparaten een adapter nodig. Het is verder aan te raden om een zaklantaarn mee te nemen. Soms valt de electriciteit uit (in de meer afgelegen gebieden); bovendien is het handig om een lamp te hebben als u ‘s avonds een wandeling maakt.

Vietnam-Halong-Bay-uitzicht(13)

Werelderfgoederen van Vietnam

Unesco heeft vier natuur- en cultuurmonumenten in Vietnam aangewezen als Werelderfgoed.

  • Hue, indrukwekkende monumenten uit de Nguyen-dynastie.
  • Halong Bay, ruim 3000 eilanden in een baaiengebied van 1500 m².
  • Hoi An, goed bewaarde havenplaats, belangrijke handelspost van de 15de tot de 19de eeuw.
  • My Son, het belangrijkste monument uit de Cham-dynastie.

 


Bekijk een voorbeeldreis van een rondreis Vietnam of een bouwsteen Vietnam.

Vietnam-Gionne
Gionne
Vietnam is boeiend en afwisselend, dat heb ik wel ervaren tijdens mijn reizen voor Van Verre. Wilt u meer weten? Bel of mail mij.
Contact met Gionne
Verenigde-staten-noordoost-amerika-route66_1_606125
Mariska
Wat een fijn land is dit. Je bevindt je echt in Azië, heel authentiek. Traditionele bergvolkeren, mooie natuur en rijstvelden.
Contact met Mariska
Azie-Vietnam-Hoi-An_1_613460
Danique
De diversiteit van het land, de ene keer groen, de andere keer water, heeft mij verliefd doen worden op Vietnam.
Contact met Danique