Slapen op een hacienda tussen de koffieplantages
Colombia-Koffieregio-koffiebessen-plukken-Dewi

Slapen op een hacienda (koffieboerderij)

Dewi Algemeen 22-3-2024

Tijdens onze vakantie in Colombia rijden we de route door de Eje Cafetero (koffieregio). Deze koffieregio, oftewel koffiedriehoek, ligt tussen de dorpen Manizales, Pereira en Armenia. Een stop die hier echt niet mag ontbreken is een bezoek aan een koffieboerderij. Wij als koffieliefhebbers kiezen ervoor om twee nachten op een hacienda te verblijven.

 

We rijden van Salento richting Manizales en slaan af naar onze slaapplek voor de komende nachten. Als we onze auto parkeren hebben we direct een warm welkom met een verse kop koffie van de eigen plantage. En zoals we niet anders gewend zijn in Colombia: een lieve familie en medewerkers. We zijn omgeven met groene koffieplantages en tsjirpende vogels.

 

De volgende ochtend zijn de vogeltjes onze wekker. We starten de dag met een goed Colombiaans ontbijt. Dan wandelen we naar het koffiehuis dat omgeven is door kolibries die op het suikerwater afkomen. Vanaf hier start dé activiteit van de Hacienda: de koffietour. We krijgen eerst een intro over de twee soorten koffie: Robusta (bitter) en Arabica (zuurder). We leren over de verschillen van deze bonen.

 

Dan krijgen we allemaal een rieten mand om, deze gebruikten ze vroeger bij het plukken van koffie. We lopen naar de ‘coffee nursery’ en bekijken de verschillende fases van de koffieboon tot aan de koffieboom. Met allemaal een ‘bes’ in onze handen knijpen we twee bonen eruit, welke we planten. Na negen maanden, de zogenaamde ‘pregnancy’ van de koffieplant, worden onze zaadjes weer tegen de berg aan geplant om door te groeien tot volwaardige koffieboom mét koffiebessen.

    

 

Tijd om met onze ouderwetse manden te gebruiken! Een stuk de berg op, langs allerlei bomen en fruitsoorten: avocado, mango, cacao, lychee etc. Wat verbouwen ze hier veel! De grond is ook zeer vruchtbaar van de omliggende vulkanen in deze omgeving, waaronder de actieve ‘volcán Ruiz’.

Naast de vele (fruit)bomen komen we natuurlijk langs de harde werkers van de koffieplantages. Even kijken hoe het moet, en dan gaan we zelf een handje helpen: plukken maar! En voor de hoogste kwaliteit koffie, plukken we enkel de rode bessen en laten we de groene aan de boom zitten om verder te rijpen voor een volgend plukmoment. Eens kijken of wij ons kopje koffie bij elkaar kunnen plukken, daar hebben we ‘slechts’ 60 rode bessen (120 bonen) voor nodig.

    

 

Met onze mandjes gevuld wandelen we terug naar het koffiehuis, maar eerst langs het proces van verwerking en filtering van de bessen. Na het filteren worden de bonen voorbereid. Ondertussen krijgen we uitleg over welke koffie in Colombia blijft en welke er voor de bedoeld export is. De hacienda waar wij zijn is iets meer ontwikkeld dan andere. Ze werken hier al met mahines, maar er zijn nog veel familieboerderijen die alles met de hand doen.

 

Terug in het koffiehuis. We zien de vier verschillende geroosterde koffiebonen:

1.      Niet geroosterd

2.      10-15 min geroosterd

3.      Medium roast

4.      Dark roast

De laatste, de ‘dark roast’, is eigenlijk een ‘verbrande’ boon en geeft de, voor ons bekende, bekende bittere smaak van koffie.

    

 

Time to taste some Arabic coffee! Met de medium geroosterde bonen bereiden Jorge en Santiago verschillende soorten koffie, van zuur tot bitter, door de smaak te veranderen met behulp van de temperatuur van het water en de tijd die de koffie heeft om te lopen. Wij gaan de instellingen thuis ook nog eens bekijken op onze koffiemachine.

 

We sluiten deze interessante koffietour af met een lekkere lunch en een toepasselijk toetje; een koffieplantje van koffiepudding en oreo. Hoe leuk is dit! En omdat we nog een nacht op de hacienda hebben kunnen we nog een middag vertoeven in het zwembad, tussen de vogeltjes, een extra wandeling tussen de koffieplantages en uitrusten in de hangmat.

 

Ook slapen op een hacienda in Colombia en alles leren over koffie? Neem contact met ons op en beleef het zelf met een reis bij Van Verre! Wij helpen je graag bij het samenstellen van jouw individuele rondreis Colombia

 

Dewi,

Van Verre