Nicole op reis met Jonge kinderen
Nicole-new-york

Op reis naar New York met jonge kinderen

Nicole, Van Verre Algemeen 22-1-2024

Ga je echt met je 4-jarige naar New York? Wat ga je daar doen? Dat is toch niet leuk voor een kind? Dat zijn een paar van de vele vragen die ik kreeg nadat ik aangaf op reis te gaan naar New York, MET onze 4-jarige zoon. Wat een fantastische reis hebben wij gehad, ik kan het iedereen aanraden, en wel om de volgende redenen.

 

1. Zie de stad vanuit kinderperspectief

Kinderen kijken naar details en dat is in een stad als New York enorm leuk. Wij als ouders zien een hoog gebouw, kinderen zien de afbeelding van de vogel op de tweede verdieping. Vanaf de High Line, een oude metrolijn omgetoverd tot park, heb je uitzicht op de kantoren en huizen die naast de High Line liggen. Zo loop je als machinist over het spoor en ontdek je dat de mensen in deze huizen ook met lego spelen.

Ga ook vooral naar de top van één van de wolkenkrabbers. Wij hebben gekozen voor Top of the Rock bij Rockefeller Plaza. Met name voor het centrale uitzicht op Central Park en op het Empire State. In de verte zie je het vrijheidsbeeld. En vanuit kinderperspectief, de bomen en tuinen op de daken is ook wel een beetje gek.  

        

 

2. Reis op een rustig tempo

Zonder kind vlogen wij van hot naar her om alle hoogtepunten te bekijken. Je ziet het en reist door. Bij deze citytrip naar New York hebben we dat anders gedaan. We reisden op een rustig tempo en dat is juist heel leuk, want je ziet veel meer als je er langer de tijd voor neemt.
Bij Central Park keken we vanuit het Belvedere Castle, het hoogste punt van Central Park, uit over de Turtle Pond. Daar zagen we vele schildpadden, de vijver, grote grasvelden en de huizen van 5th Avenue.

Central Park is ook vol met speeltuinen. Terwijl de kinderen spelen, begint het raadspel voor de ouders, zeker bij de speeltuinen aan de Upper East Side. Wie zijn de ouders en wie is de nanny? Het dagelijks leven in New York komt veelal overeen met de vaak fictieve films die we hier in Nederland kijken. Al wandelend de stad verkennen kan vermoeiend zijn, wij hebben hier een halve dag voor uitgetrokken.

Heb je korter de tijd? Pak dan de fiets om Central Park te verkennen.

    

 

3. Het openbaar vervoer is al een belevenis op zich

Vanaf de luchthaven Newark namen wij de Airport Train (monorail) naar het station. Een paar haltes met de trein bracht ons naar hartje Manhattan. Na het vliegtuig, met de diverse treinen en dan ook nog de metro komen we aan bij het hotel. Dat klinkt wellicht ingewikkeld en veel, maar we waren er zo!

 

De metro is praktisch in New York, het brengt je overal,en voor een kind is het een hele ervaring. De trappen op en af, het idee van reizen onder de grond, de gangenstelsels waar je loopt en dan is daar ook ineens de "gewone trein" onder de grond. Met een 7-daagse metrokaart kun je de hele stad verkennen. Kinderen tot een lengte van 110 centimeter reizen gratis en bovendien is de metro ook een goed pauze moment voor de kleine beentjes! 

 

Naast de treinen en metro is de (gratis) ferry naar Staten Island ook leuk om te doen. Deze gaat elk half uur en vaart langs het vrijheidsbeeld. Pak de ferry weer terug en geniet van het uitzicht op de stad.

 

Nog nooit met een kabelbaan geweest? Pak dan de metro naar Roosevelt Island en ga met de rode kabelbaan over het water naar Manhattan. En de stad New York verkennen per fiets kan uiteraard ook! Maar dat bewaren wij voor een volgende reis.

    

 

4. Voor elke smaak is er voldoende te eten

Kinderen en anders eten dan thuis is niet altijd de beste combinatie. Voor reizen in New York is dat geen enkel probleem. Overal is wel wat lekkers te vinden. Letterlijk op de hoek van vele straten, waar verrijdbare eetstalletjes staan. Ontbijt met bagels, pannenkoeken, bowls in alle varianten of gewoon een broodje met jam. Lunchen kan in een van de vele restaurants, bij een foodcourt in een winkelcentrum of haal een hotdog bij een eetstalletje. Of stel je eigen salade samen in de supermarkt en neem dit mee naar het park.

 

Ook voor het diner zijn er genoeg plekjes waar je patat en hamburgers kunt eten, iets wat vrijwel de meeste kinderen wel lusten. Onze favoriet was in Chinatown, waar we Dim Sum en een kip en beef gerecht met elkaar deelden. Liever Pizza? Ga dan naar Little Italy voor de beste pasta’s en pizza’s.

      

 

5. Ontdekken en samen zijn

Ik beschrijf vooral de punten hoe wij het als ouder hebben ervaren en waarom wij het leuk vonden. Maar waarom zou een kind het leuk vinden? Elke dag zie je wat nieuws, je leert nieuwe dingen en doet veel leuke dingen: samen met je ouders.

Ontdek speeltuintjes die anders zijn dan in Nederland, je kunt spelen in de lego winkel, zelf je kleuren M&M’s uitkiezen en een bezoek aan de Disney winkel is een feest. Bij de vraag: "Wat vond je het leukste van de vakantie?" was dit het antwoord van mijn zoon: reizen met de metro, boven op de hoge gebouwen, bij papa en mama zijn. Niet typerend allemaal voor New York, maar wel een bevestiging dat deze stedentrip voor ons allen een hele leuke reis was!

    

 

Maar… eerlijk is eerlijk, we hebben niet alles bezocht. Dat kan ook alleen maar als je heel veel tijd hebt! Het reistempo ligt lager met kinderen en je plant wat meer (speel)pauzes in. Musea hebben we overgeslagen, maar vooral ook omdat onze timing bij aankomst van het museum niet ideaal was.


Genoeg redenen om over een aantal jaar weer eens terug te gaan!

 

Wilt je New York ook samen met je kind(eren) bezoeken? Voeg deze stad toe aan je rondreis door Amerika.

 

Nicole,

Van Verre